Main menu

header

950 3 1de Georgiana Mihalcea și Claudia Mîțoi

Pentru unii oameni, chirurgia bariatrică va fi o opțiune în strategia lor de a gestiona obezitatea. Doctor Ștefan Tucă (medalion), medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia bariatrică, atrage atenția că, deși aceste intervenții chirurgicale pot avea efecte majore asupra scăderii în greutate și uneori chiar asupra ameliorării altor probleme de sănătate la cei operați, nivelul de îmbunătățire și succesul pe termen lung rămân totuși strâns legate de nivelul de aderență la recomandările pentru obiceiuri sănătoase în fiecare zi.

„Aduce modificări sistemului digestiv”

- Ce este chirurgia bariatrică și când este, într-adevăr, recomandată?

- Chirurgia bariatrică este un termen medical general care acoperă o varietate de proceduri chirurgicale pentru slăbit. Cunoscută și sub numele de chirurgie metabolică sau chirurgia scăderii ponderale, este reprezentată de mai multe operații laparoscopice, care aduc modificări sistemului digestiv. În funcție de individualitatea pacientului și de greutatea care trebuie pierdută, procedurile chirurgicale cele mai frecvente pentru slăbit sunt gastric sleeve și gastric bypass.

- În ce constau aceste două proceduri?

- În cadrul acestor două proceduri medicul chirurg mai poate monta și o bandă sau un inel gastric (banded gastric sleeve sau banded bypass). Există și alte proceduri precum minibypass, diversia bilio-pancreatică, plicatura sau montarea unui inel gastric. O modalitate nonchirurgicală de a slăbi este montarea unui balon. Se adresează, însă, persoanelor care au o greutate mică de pierdut.

- Ce diferență există între ele?

- Ambele presupun îndepărtarea a 80% din stomac. Au însă și diferențe. Gastric sleeve limitează aportul alimentar dar nu modifică circuitul digestiv. Gastric bypass este o procedură metabolică ce limitează cantitatea de alimente ingerate și modifică circuitul gastrointestinal. Ca urmare, absorbția de nutrienți din alimente este redusă. În urma acestor proceduri noul stomac va reține în jur de 80-100 ml. Acest lucru va duce la o pierdere în greutate sigură, rapidă și care poate fi menținută pe termen lung.

„Este indicată în cazul persoanelor cu un indice de masă corporală mai mare de 35”

- Cui îi este recomandată?

- Chirurgia bariatrică se recomandă celor care au nevoie să slăbească și nu au reușit prin alte mijloace. Persoanele care pot apela la chirurgia bariatrică sunt persoanele obeze care au un indice de masă corporală de 35 sau mai mare. Se mai poate efectua și în cazul persoanelor supraponderale care au un indice de masă corporală între 30 și 35 dacă există comorbidi- tăți precum diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, modificare profil lipidic.

- În ce constă pregătirea inițială?

- Având în vedere riscurile la care sunt supuși pacienții cu obezitate, pregătirea preoperatorie este una foarte detaliată. În afară de analizele de sânge și alte teste care se fac în mod normal, pacienții obezi merg și la psiholog sau psihiatru după caz. Plus alte specialități precum gastroenterolog, pneumolog. Tot la pregătire intră și dieta preoperatorie care se numește și dieta de micșorare a ficatului.

- De ce nu o poate face orice om supraponderal?

- În funcție de excesul ponderal avem supraponderabilitate, obezitate și obezitate morbidă. Chirurgia bariatrică are indicații clare: un indice de masă corporală de 35 sau mai mare și comorbidități. Pacienții cu exces ponderal sunt mai speciali prin prisma riscurilor la care sunt supuși. Aceștia necesită o investigare preoperatorie mult mai detaliată decât cei cu greutate normală și fără comorbidități. Operația este o unealtă care vine în ajutorul lor, munca este însă depusă de ei. De exemplu, o persoană care mănâncă pe fond emoțional și nu-și tratează această problemă sau continuă să mănânce nesănătos, are mari șanse să nu obțină rezultate bune. Există, de asemenea, și cazuri când operația nu se poate face, deoarece riscurile ei depășesc beneficiile. Acest lucru este însă rar, și îl întâlnim la cei care au afecțiuni severe, cum ar fi ciroza, patologii cardiace severe, neoplazici.

„În afară de îmbunătățirea aspectului fizic, ameliorează sau vindecă comorbiditățile asociate obezității”

950 3 2- Care este viața celor care au slăbit printr-o operație bariatrică?

- Potrivit pacienților mei și nu numai, viața după o operație bariatrică este o viață așa cum ar trebui, fără restricții sociale sau care le pot impacta calitatea vieții. Se pot mișca cu ușurință, pot participa la evenimente sociale, au o stimă de sine mai bună. În general calitatea vieții este mult mai bună. În afară de îmbunătățirea aspectului fizic, chirurgia bariatrică ameliorează sau vindecă comorbiditățile asociate obezității. Durerile articulare dispar, diabetul zaharat de tip II se ameliorează, fertilitatea în cazul celor care își doresc un copil se  îmbunătățește. Am pacienți care înainte de operație erau dependenți de o medicație costisitoare și după operație nu au mai avut nevoie. Chirurgia bariatrică redă bucuria de a trăi!

- Există riscul de revenire la kilogramele de dinainte?

- Dacă se respectă recomandările echipei medicale, atunci pacientul va putea să-și mențină greutatea normală obținută după operația bariatrică. Pe scurt, dacă respectă planul nutrițional și face și sport sau mișcare, nu va mai reveni la kilogramele de dinainte. Dacă nu le respectă, se poate reîngrășa, însă niciodată ca înainte! Odată ajuns la greutatea ideală, aceasta trebuie menținută. Bineînțeles că de-a lungul timpului greutatea poate oscila - câteva kilograme peste sau sub. Însă menținerea ei depinde de cât de bine urmează pacientul recomandările medicale.

- Care sunt aceste recomandări?

- Nu există ceva la care trebuie să fie atenți pe termen lung, în afară de o dietă sănătoasă, stil de viață fără excese, administrarea proteinelor necesare, vitaminelor. Pe termen scurt, însă, sunt anumite recomandări care trebuie urmate cum ar fi planul nutrițional specific. Și, bineînțeles, să fie atenți la complicațiile care pot apărea în perioada de recuperare și să anunțe neapărat chirurgul. Sunt necesare, de asemenea, și controale regulate. Va exista și o perioadă de stagnare în greutate. Există și câteva efecte secundare care țin de partea estetică, precum căderea părului, care este un efect temporar, și, în unele cazuri, în funcție de greutatea pierdută, pielea în exces. Însă există soluții și pentru acestea!

Presupune îndepărtarea a 80% din stomac

Unul dintre cele mai importante beneficii ale chirurgiei bariatrice este că reduce riscul de cancere asociate obezității și crește speranța de viață

„Operația bariatrică înseamnă o schimbare totală a stilului de viață. Dacă pacienții nu sunt pregătiți mental pentru această nouă viață, cu mâncare sănătoasă și sport, atunci nu vor avea rezultatele dorite“

„Cea mai gravă complicaţie este fistula“

- Ce complicații și riscuri există?

- Dacă operația este efectuată de un chirurg cu experiență atunci complicațiile și riscurile sunt reduse. Fiind efectuată laparoscopic, complicațiile sunt cele pe care le întâlnim în mod normal la orice tip de intervenție efectuată în acest mod. Pe de altă parte, obezitatea crește rata de riscuri și complicații. Printre acestea se află complicații legate de anestezie, infecție, sângerare internă, lezare de organe când se introduc trocarele, tromboembolism etc.

- Care ar fi cea mai gravă dintre toate?

- O complicație severă a chirurgiei bariatrice este fistula, care reprezintă apariția unui deficit de vindecare pe linia de capsare a stomacului și poate apărea din cauze tehnice, chirurgicale sau din cauze ce țin de pacient. În funcție de mărimea acesteia se va decide ce trebuie făcut. Vindecarea este una anevoioasă, dacă vorbim despre fistulă, totuși aceasta apare la sub 2% din cazuri.