Main menu

header

963 3 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cei care doresc să piardă kilogramele în plus știu foarte bine că drumul cel mai sigur spre reușită este combinația dintre dietă și exercițiile fizice. Odată obținut rezultatul dorit, în prim-plan intră mișcarea, care se dovedește mai eficientă decât continuarea unei diete stricte.

Concentrare pe mișcare

Experții Universității Colorado, din SUA, au pus în evidență metoda cea mai bună de a ține la distanță kilogramele de care ați scăpat cu ajutorul dietei. Astfel, s-a ajuns la concluzia că menținerea unui program de exerciții fizice este mult mai eficientă decât continuarea dietei stricte după ce ați reușit să eliminați kilogramele în plus. Potrivit rezultatelor cercetării, persoanele paticipante la teste care s-au concentrat pe mișcare au izbutit mai bine să mențină rezultatele scăderii în greutate decât cei care s-au limitat doar la a urma în continuare dieta inițială.

Prevenirea reîngrășării, o chestiune de consum energetic

Efectele menținerii unei activități fizice regulate și diferența față de recurgerea doar la dietă strictă au fost consemnate la un an de la atingerea obiectivului inițial. „Studiul a încercat să răspundă la problema atât de complicată a revenirii kilogramelor, după o perioadă, în cazul atât de multor persoane. Datele noastre indică faptul că prevenirea acestui efect se poate face în principal prin menținerea unui regim susținut de exerciții fizice, care asigură consum energetic, și nu neapărat pe limitarea drastică a aportului caloric”, punctează specialistul Danielle Ostendorf, co-autor al studiului.

Rata metabolică ideală, măsurată în mii de pași

963 3 2Pentru a obține cele mai concludente rezultate, cercetătorii au analizat datele fizice ale unui grup de 25 de persoane foste supraponderale care au reușit să se mențină după ce au pierdut în greutate circa 15 kilograme, la un an după acest rezultat. Analizele acestora au fost comparate cu ale altor 28 de persoane care nu izbutiseră să susțină greutatea la care ajunseseră inițial. După măsurarea precisă a consumului de energie în cazul ambelor grupe, s-a observat că aceia care făceau mai multă mișcare - 12.000 de pași zilnic față de 9.000 de pași în cazul celor concentrați în principal pe dietă - aveau o rată metabolică semnificativ mai mare și implicit ardeau mai multe calorii.

„Rezultatele demonstrează faptul că menținerea pe termen lung a greutății obținute după regim necesită în primul rând o activitate fizică susținută“

Victoria A. Catenacci, Universitatea Colorado

Orice formă de solicitare a corpului la mişcare este benefică pentru controlul greutăţii

Efectul yo-yo dezechilibrează metabolismul

Greutatea ciclică, fenomen cunoscut și ca efectul yo-yo, este un proces foarte periculos pentru organism. Scăderea rapidă în greutate este urmată de reîngrăşare, acest lucru producându-se în cicluri repetate şi dezechilibrând metabolismul. După mai multe cicluri de acest fel, dietele ajung să nu mai funcţioneze, scăderea în greutate nu se mai produce, ci, dimpotrivă, persoana se îngraşă şi mai mult. Pentru a evita aceste urmări, este esenţial ca dieta hipocalorică să fie însoţită de activitate fizică, arată oamenii de ştiinţă americani de la Clinica Mayo, care punctează că mişcarea intensifică rata metabolismului bazal, care joacă un rol esenţial în topirea grăsimilor.