Main menu

header

963 3 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Indiferent că vor să înceapă o dietă pentru a scădea în greutate sau a preveni anumite boli, persoanele care trec la un stil de viață sănătos pot începe cu postul, arată datele unei cercetări recente.

Potențează efectele metodei alese

Experții Centrului pentru Medicină Moleculară Max Delbrück, din Germania, au pus în evidență faptul că postul poate fi startul ideal pentru trecerea la o dietă pe termen lung, care să devină un adevărat stil de viață. Luând ca reper un eșantion de persoane care suferă de sindrom metabolic - o combinație foarte periculoasă între obezitate, hipertensiune, slaba procesare a lipidelor și diabet -, experții germani au demonstrat beneficiile dietei și, mai mult, felul în care postul dinainte de trecerea la regim potențează efectele acestuia.

Multiplică numărul celulelor T

Analizând datele metabolismului unui număr de 71 de pacienți, care au urmat diete diverse, specialiștii au constatat aproape imediat după schimbările alimentare o modificare a microbiomului și implicit a răspunsului imunitar al organismului. „Am constatat că reperele sistemului imunitar rămân stabile pe perioada postului, în timp ce sistemul imunitar adaptiv se oprește. Pe parcursul acestui proces se multiplică numărul celulelor regulatoare T”, explică specialistul Andras Maifeld. Este binecunoscut faptul că aceste celule călătoresc prin sânge pentru a lupta împotriva infecțiilor în oricare parte a organismului.

Suprimă inflamațiile

Experții germani au extins cercetarea și au constatat că pe timpul postului, prin schimbarea microbiomului, sunt suprimate cu ajutorul bacteriilor anumite procese care generează inflamații. Demnă de menționat a fost și observația că schimbările benefice la nivelul florei intestinale rămân mult timp după post, chiar dacă s-a reluat alimentația anterioară sau se trece la dietă. „Indexul de masă corporală, tensiunea arterială și necesitatea administrării de medicamente au rămas mai scăzute în grupul care a ținut un post de cinci zile înainte de a trece la regim, indiferent care a fost acesta”, detaliază specialistul Dominik Müller.

Tensiunea arterială a persoanelor care au ținut post înainte de a trece la dietă a rămas mai scăzută mult timp după ce s-a trecut la noul tip de alimentație (studiu al Centrului pentru Medicină Moleculară Max Delbrück, Germania)

30% dintr-o farfurie plină cu mâncare este cantitatea indicată în orice regim de slăbit