Main menu

header

966 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Regim alimentar de top, cu rezultate notabile și clasat recent între primele zece cele mai bune din lume, dieta Ornish este un plan cvasi-vegetarian, sărac în grăsimi, zahăr rafinat și proteine animale, cu efecte antiinflamatoare notabile și beneficii însemnate pentru inimă și sistemul cardiovascular.

Program de exerciții fizice, gestionarea stresului și încurajarea relațiilor sociale

Dieta Ornish nu etichetează alimentele drept „bune” sau „rele” și nu există restricții privind caloriile decât dacă există un țel de pierdere de kilograme. Eliminând carnea, acest regim este încărcat de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, produse din soia, lactate fără grăsimi și albuș. Nutriția este doar un aspect al dietei Ornish, care este preponderent un stil de viață, întrucât vine împreună cu un program de exerciții fizice, gestionarea stresului și încurajarea relațiilor sociale. „Această dietă este apreciată pentru că schimbă multe aspecte ale vieții, spre deosebire de regimurile la modă, multe dintre acestea nesustenabile” spune Trista Best, specialist în sănătate din Dalton, Georgia. Dieta a fost dezvoltată în 1977, de Dean Ornish, pe atunci profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco.

Maximum patru grame de grăsimi sănătoase în fiecare zi

Deși nu implică o numărare a caloriilor, îndrumările dietei Ornish includ consumul de plante, fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și soia. Se limitează produsele lactate fără grăsimi la cel mult două porții pe zi, precum și carbohidrații rafinați, inclusiv făina albă, zahărul, îndulcitorii concentrați și orezul alb, diminuându-se masiv consumul de alcool. De asemenea, nu se depășesc patru grame de grăsimi sănătoase zilnic, din surse ca peștele gras, nucile și semințele. În același timp, dieta Ornish restricționează aportul de cofeină (o ceșcuță cu cafea zilnic), iar tabloul caloric general zilnic arată astfel: 10% grăsimi sănătoase, 20% proteine, 70% carbohidrați.

Previne bolile cronice

Dieta Ornish a făcut obiectul unor cercetări și s-a demonstrat că oferă anumite beneficii, printre cele mai notabile fiind scăderea riscului de boli de inimă și efecte antiinflamatoare, potrivit Harvard Health. Ca urmare, dieta este creditată cu proprietatea de a preveni cancerul și afecțiunile neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, prin eliminarea zahărului și a alimentelor procesate. Pe direcția pierderii kilogramelor în plus, potrivit unei serii de studii, dieta Ornish a dus la o scădere în greutate medie de 2,9% până la 3,5% din greutatea corporală după șase luni.

„Beneficiile pe termen lung ale dietei Ornish sunt imense - scade riscul de boli cronice exacerbate de inflamație și are ca rezultat scăderea în greutate“ (Trista Best, specialist în sănătate, Georgia)

Fructe, legume, leguminoase, cereale integrale...

O listă detaliată de alimente pentru dieta Ornish include fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, albușuri, tofu, ierburi și condimente. Meniul dintr-o zi poate arăta astfel: mic dejun: frittata de albuș și legume, căpșuni; gustare: iaurt grecesc simplu, fără grăsimi, piersici; prânz: salată verde cu oțet balsamic, chili de linte, pâine de porumb; gustare 2: castraveți și morcovi tăiați felii, humus; cină: salată verde cu dressing italian, lasagna cu spanac și ciuperci cu tăiței din grâu inte- gral, sparanghel prăjit, o trufă de cacao. Pe lista alimentelor care se restricționează se află nucile, semințele, produsele ambulate cu conținut redus de grăsimi, cofeina, lactatele, carbohidrații rafinați alimentele procesate, carnea, fructele-de-mare, gălbenușurile.