Main menu

header

966 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pe de o parte, foarte mulți oameni continuă să mănânce mai mult decât consumă prin mișcare, alții acumulează kilograme din cauza unor afecțiuni, iar pe de altă parte, cercetătorii se străduiesc încontinuu să găsească modalități de a-i ajuta. Din această categorie face parte și o realizare foarte recentă: o capsulă care vibrează și care elimină senzația de foame.

Scade cantitatea de alimente cu 40%

Realizată de experții de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), SUA, noua capsulă „vibratoare” pentru stomac promite să devină o opțiune de a combate eficient și în masă obezitatea. Acest dispozitiv inovator transmite semnale către creier, inducând o senzație de sațietate și reducând nevoia utilizatorului de a mânca. În studiile pe animale de laborator, administrarea pilulei cu 20 de minute înainte de hrănire a dus la o scădere notabilă a consumului de alimente - cu aproximativ 40%. În prezent, pilula este concepută să vibreze timp de aproximativ 30 de minute după intrarea în stomac, dar există planuri de modificare pentru durate mai lungi.

Minimizează efectele secundare ale altor tratamente

Capsula „vibratoare” funcționează prin angajarea mecanismelor naturale ale corpului, prezentând o alternativă potențială la operațiile invazive, exercițiile fizice sau dieta restrictivă. „Pentru cineva care vrea să slăbească sau să-și controleze pofta de mâncare, această pastilă ar putea fi luată înainte de fiecare masă, reprezentând o opțiune care minimizează efectele secundare constatate în cazul multor tratamente farmacologice disponibile în același scop”, punctează profesorul Shriya Srinivasan. Cercetătorii au proiectat invenția ca pe o soluție la provocările pe care le prezintă tratamentele actuale pentru obezitate. Intervențiile nemedicale, precum dieta și exercițiile fizice, nu sunt universal eficiente și multe alte opțiuni medicale sunt invazive și costisitoare.

Funcționează cu baterie din oxid de argint

Capsula, comparabilă ca dimensiune cu cea unei multivitamine, funcționează prin stimularea creierului să producă insulină și hormoni specifici care ajută la digestie, oferă senzația de sațietate și limitează cantitatea de alimente ingerate. În același timp, nivelurile de grelină, hormonul care promovează foamea, scad semnificativ. Odată ce pilula, alimentată de o baterie mică din oxid de argint, ajunge în stomac, stratul său exterior gelatinos se dizolvă. Această acțiune completează circuitul electronic și activează motorul vibrant. În cadrul experimentelor, capsulele au trecut prin sistemul digestiv în maximum cinci zile. În prezent, experții americani se concentrează pe extinderea producției de capsule „vibratoare”, pentru a facilita studiile clinice umane.

„Am încercat să activăm receptorii de întindere din stomac, vibrându-i și făcându-i să perceapă că acesta a fost extins, pentru a crea un sentiment iluzoriu de distensie, care poate modula hormonii și modelele de alimentație“ Shriya Srinivasan, Institutul de Tehnologie Massachusetts

Modulează sistemul nervos

Rezultatele experimentelor pe animale au relevat faptul că modelele de eliberare a hormonilor de după masă erau prezente chiar și atunci când exemplarele testate nu mâncaseră. „Avem potențialul de a depăși unele dintre provocările și costurile asociate cu livrarea de medicamente biologice, prin modularea sistemului nervos”, afirmă profesorul Giovanni Traverso. Echipa MIT consideră că pilulele vor putea fi accesibile celor care nu își pot permite tratamente mai scumpe. „Unele dintre cele mai eficiente terapii pentru obezitate sunt foarte costisitoare, dar dispozitivul nostru ar putea fi fabricat la un preț destul de rentabil”, explică Srinivasan.