Main menu

header

969 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, expunerea controlată la temperaturi scăzute are nenumărate beneficii pentru organism, de la efectele asupra inflamațiilor până la pierderea kilogramelor în plus.

Ameliorează markerii metabolismului

Cercetătorii de la Centrul de Diabet Joslin, din Boston, SUA, au descoperit că temperaturile scăzute pot inversa inflamația cronică, factor major în apariția obezității și unor boli metabolice precum diabetul. Inflamația cronică este o acumulare de celule imune în țesuturile sensibile la insulină. Când autorii studiului au expus animalele de laborator cu obezitate la temperaturi scăzute, inflamația acestora s-a redus și s-au observat îmbunătățiri semnificative ale sensibilității la insulină și toleranței la glucoză. „Am descoperit că expunerea la frig a ameliorat metabolismul, mediată cel puțin parțial de activarea țesutului adipos maro. Aceste rezultate sugerează o funcție nerecunos- cută anterior a acestui țesut în promovarea rezolvării inflamației”, detaliază specialistul Yu-Hua Tseng.

Grăsimea „bună” consumă energia stocată

Experții americani au constatat că atunci când este expus la frig, țesutul adipos maro (grăsimea „bună”) produce o moleculă numită Maresin 2 și utilizează, de asemenea, energia stocată, ajutând la pierderea în greutate și la sănătatea metabolică. „Dovezile ample relevate de acest studiu indică faptul că obezitatea și sindromul metabolic sunt legate de inflamația cronică, astfel încât întreruperea acesteia poate oferi terapii promițătoare pentru bolile generate de obezitate”, adaugă Tseng. Potrivit cercetării publicate în revista Nature Metabolism, când animalele de laborator testate au intrat într-un mediu de 4 grade Celsius, sensibilitatea la insulină și metabolismul glucozei s-au îmbunătățit, iar greutatea lor a scăzut, întrucât erau nevoite să consume energie pentru a-și menține temperatura centrală a corpului.

Oamenii de știință studiază de peste un deceniu efectele grăsimii „bune” asura scăderii în greutate, inclusiv mecanismul prin care aceasta acționează în condițiile expunerii corpului la frig

Mişcare la temperaturi scăzute

Unele studii clinice au demonstrat că adulții sănătoși au depozite semnificative de țesut adipos brun termogen (TAB). Una dintre cele mai importante descoperiri s-a dovedit faptul că acest țesut identificat la oameni este stimulat în mod remarcabil de a prelua glucoza după expunerea la frig. Mai precis, cercetătorii au arătat că depozitele de TAB sunt nedetectabile la persoanele care stau la căldură. Multă vreme s-a crezut că, spre vârsta de 1 an, grăsimea brună se reduce cantitativ şi îşi pierde proprietăţile termogene. Dar la tăietorii de lemn din Norvegia s-a descoperit, la vârsta adultă, grăsime brună depusă în jurul arterelor din regiunea gâtului şi care îşi îndeplinea cu succes funcţia termogenă, ca o adaptare la condiţiile dificile de mediu din pădurile îngheţate ale nordului. Această realitate a determinat oamenii de știință să ia în considerare recomandarea ca exercițiile fizice să fie efectuate nu în săli de fitness bine încălzite, ci, atunci când anotimpul o permite, să fie preferată mișcarea în condiții de temperaturi scăzute.