de Georgiana Mihalcea
Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată că o creștere a consumului de cafea neîndulcită reduce riscul de creștere a masei corporale. Până acum se știa despre consumul zilnic de cafea că poate preveni apariția unor boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip II, obezitate și anumite tipuri de cancer. Dovezile indică faptul că aceasta are beneficii pentru sănătate în principal prin activarea sistemului nervos simpatic și creșterea consumului de energie.
Orice ingredient adăugat reduce beneficiile pentru sănătate
Cafeaua este adesea consumată cu adaos de zahăr, cu îndulcitori artificiali sau cu lapte. Aceste ingrediente sunt asociate cu diverse efecte adverse asupra sănătății, inclusiv creșterea masei corporale. Studiile anterioare au sugerat că adăugarea acestora în cafea poate scădea beneficiile metabolice pentru sănătate asociate consumului. Cercetarea actuală este una amplă și cuprinde date obținute din trei studii de cohortă. Toți participanții la studiu au completat chestionare care au fost folosite pentru a evalua consumul de alimente și băuturi pe parcursul celor patru ani de observare. În analiză au fost luate în considerare consumul atât de cafea decofeinizată, cât și cu cofeină, precum și obiceiurile de a adăuga zahăr, lapte și nonîndulcitori. Experții au urmărit atent relația dintre modificările masei corporale și modul în care subiecții au băut cafeaua (cu sau fără alte ingrediente adăugate).
Tinerii și persoanele supraponderale sunt cele mai expuse
Cei 155.218 participanți au înregistrat o creștere a masei corporale în medie de 1,2; 1,7 și, respectiv, 0,8 kg pe parcursul celor patru ani de studiu. Oamenii de știință admit, însă, că diferențele de vârstă și sex ale participanților ar putea fi responsabile pentru modificările observate în timpul celor patru ani de studiu. O mică parte dintre participanți au început să consume câte două cafele pe zi în perioada de observare, iar peste 80% dintre aceștia au raportat că nu și-au schimbat obiceiul de a adăuga zahăr în perioada de studiu. Rezultatele au arătat că, pe de o parte, dublarea consumului de cafea a accelerat scăderea în greutate (de la o cană la două) de aproximativ 0,12 kg. Pe de altă parte, comparativ, adăugarea unei lingurițe cu zahăr la orice aliment sau băutură în fiecare zi a fost asociată cu o creștere în greutate de 0,9 kg în perioada de patru ani. Nu a fost observată nicio asociere semnificativă servirea cafelei cu lapte (ori frişcă) și acumularea de kilograme în plus. Trebuie precizat că asocierile observate între schimbările consumului de cafea sau zahărul adăugat și modificările masei corporale au fost mai pronunțate în rândul participanților supraponderali sau obezi și al participanților mai tineri.
Creșterea consumului de cafea neîndulcită cu cofeină sau decofeinizată ar putea fi eficientă pentru gestionarea greutății corporale
Studiul a analizat toate variabilele
Luând în considerare consumul de cofeină separat, studiul actual a relevat că o creștere a aportului acestei substanțe cu 100 ml pe zi este asociată cu o scădere de 0,8 kg. Pentru o mai bună acuratețe a datelor prezentate, specialiștii au ținut cont de toate variabilele posibile, cum ar fi cele dietetice, inclusiv modificări ale aportului de fructe, legume, cereale, fibre, carne, pește, ouă și produse lactate.