Main menu

header

991 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

A îmbătrâni într-o stare bună de sănătate înseamnă a avea grijă de mitocondrii, care sunt principalii generatori de energie ai corpului. Crearea de energie este stresantă din punct de vedere oxidativ, dar stilul modern de viață, cu nenumărați factori inflamatori, agravează acest stres, ceea ce face difi- cilă repararea ADN-ului mitocondrial. Adoptarea dietei Mito susține funcția mitocondrială, previne îmbătrânirea și asigură o greutate optimă pentru toată viața.

Reduce stresul oxidativ

Când mitocondriile sunt lente, pot apărea boli legate de îmbătrânire, durere cronică și oboseală. Unul dintre cele mai importante moduri de a acorda prioritate mitocondriilor este schimbarea a ce, când și cât de mult mănâncă o persoană. Dat fiind faptul că, potrivit rezultatelor unui studiu derulat în cadrul University of California, San Diego, kilogramele în plus întrerup funcțiile mitocondriilor și reduc arderea grăsimilor, experții consideră că planul alimentar Mito - antiinflamator, scăzut din punct de vedere glicemic, fără gluten, cu puține cereale și moderat în grăsimi sănătoase - reduce stresul oxidativ și inflamația, pentru a susține funcția mitocondrială sănătoasă.

Utilizarea hranei cu valoare de „medicament”

Planul alimentar Mito poate fi descris ca o abordare antiinflamatoare, care se concentrează pe sprijinirea mitocondriilor prin utilizarea alimentelor cu valoare de „medicament” și care îmbunătățesc producția de energie. Creierul, inima, nervii, mușchii și organele au concentrații mai mari de mitocondrii, aceste părți importante ale corpului fiind, ca urmare, predispuse la o scădere prematură a funcției dacă mitocondriile sunt afectate de stilul de viață. Alimentația nesănătoasă poate contribui la acest declin, ceea ce generează boli cronice și accelerarea îmbătrânirii. Planul alimentar Mito se adresează exact acestei probleme, sprijinind organismul în producerea de energie, restabilind sănătatea, greutatea optimă și o înaintare în vârstă în condiții bune de stare generală de sănătate. Planul alimentar Mito elaborat de Institutul de Medicină Funcțională din Washington recomandă alimente terapeutice și strategii de stil de viață pentru a susține funcția mitocondrială, în special la persoanele cu tulburări cerebrale, durere cronică și oboseală.

Proteinele susțin musculatura

Dieta Mito încurajează utilizarea alimentelor bogate în nutrienți. Concret, acest regim este conceput pentru a îmbunătăți controlul zahărului din sânge și nivelurile de inflamație din organism, pune accent pe hrana pentru energie, cu antioxidanți protectori, nutrienți și grăsimi de înaltă calitate. De asemenea, regimul reduce aportul total de carbohidrați, cu recomandarea de a se alege doar cantități limitate de cereale fără gluten. De exemplu, dieta Mito recomandă mesele cu proteine adecvate, care pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge și, de asemenea, la stimularea sintezei proteinelor musculare, care este vitală pentru menținerea sănătății metabolice odată cu înaintarea în vârstă. Opțiunile terapeutice includ somonul sălbatic, macroul, sardinele, codul, căprioara, mielul, carnea de vită, precum și ouăle, carnea de pasăre și brânza. Și proteinele pe bază de plante, cum ar fi tofu, ciupercile și diverse pudre proteice pot fi înlocuitori ai proteinelor animale, dacă se limitează leguminoasele cu carbohidrați la o porție pe zi.

Grăsimile asigură funcționarea creierului

Grăsimile sănătoase ajută la scăderea inflamației în organism și pot îmbunătăți funcția mitocondriilor din creier, prevenind tulburările cerebrale legate de inflamație, cum ar fi depresia și declinul cognitiv. În plus, o dietă mai bogată în grăsimi sănătoase și cu conținut scăzut de carbohidrați ajută organismul să treacă de la utilizarea carbohidraților pe post de combustibil la arderea grăsimilor, opțiune considerată mult mai sănătoasă pentru mitocondriile creierului. Planul alimentar Mito încurajează aportul de grăsimi minim rafinate, presate la rece, organice, inclusiv avocado, lapte de cocos, măsline și uleiuri de gătit precum cel de nucă de cocos, alături de unt obținut din lapte organic. De asemenea, este recomandat consumul de nuci și semințe (migdale, semințe de chia, semințe de in, semințe de cânepă, semințe de dovleac, nuci, nuci de Brazilia, caju, alune de pădure, arahide, nuci pecan, fistic, nuci de pin, semințe de susan), care aduc organismului și fitonutrienți care susțin sănătatea mitocondrială. La rândul lor, gălbenușurile oferă grăsime care susține funcționa- rea creierul inclusiv la vârste înaintate.

Fructele și legumele reduc inflamația

Fructele și legumele, bogate în fitonutrienți, pot reduce inflamația din organism, ceea ce este de natură să îmbunătățească funcția mitocondrială. Planul alimentar Mito recomandă consumul a până la 12 porții (fiecare echivalentul unei căni) de fructe și legume în fiecare zi, pentru a se obține nutrienții de care organismul are nevoie pentru a susține sănătatea mitocondrială. Concret, dieta se concentrează pe opțiunea pentru legume fără amidon (rucola, sparanghel, bok choy, broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, arpagic, ridichi, legume fermentate, usturoi, verdeață de toate felurile, gulii, praz, bame, ceapă, eșalotă, spanac și creson), iar în cazul fructelor, porțiile ar trebui să fie neîndulcite și consumate alături de o masă, nu singure, pentru a le minimiza efectul asupra zahărului din sânge. Opțiunile terapeutice de fructe în cadrul dietei Mito includ merele, murele, afinele, cireșele, strugurii, mango, rodia, zmeura și căpșunile.

Restricțiile calorice asigură indicele de masă corporal normal

Lactatele și cerealele fără gluten pot fi incluse - în cantități mici - în planul alimentar Mito, dar nu zilnic, întrucât carbohidrații din cerealele fără gluten pot afecta nivelul zahărului din sânge, iar lactatele pot favoriza inflamația - dieta recomandă limitarea aportului zilnic de carbohidrați la 60 de grame. Mai departe, regimul Mito mai prevede postul intermitent și restricționarea caloriilor. Pe lângă faptul că ambele opțiuni au ca efect certificat științific o protecție în fața inflamațiilor și prevenirea diabetului, sunt cunoscute și adoptate pe scară largă și pentru faptul că ajută semnificativ la scăderea în greutate sau, după caz, la menținerea indicelui de masă corporală optim pe termen lung. Oamenii de știință le recomandă și pentru sănătatea mitocondriilor, întrucât încurajează flexibilitatea metabolică și pot încetini procesul de îmbătrânire.

Dieta Mito este considerată de oamenii de știință o modalitate eficientă de a pierde în greutate, deoarece ajută la reducerea aportului de calorii și la promovarea cetozei, stare metabolică în care organismul arde grăsimile pentru energie

Planul alimentar Mito recomandă până la 12 porţii (fiecare cât încape într-o cană) de fructe şi legume în fiecare zi

Opţiuni organice, gătite la aburi

Unul dintre aspectele foarte importante subliniate de specialiști în dreptul dietei Mito este atenția la calitatea hranei. Astfel, planul alimentar încurajează utilizarea alimentelor de înaltă calitate, pentru a limita expunerea la pesticide și la îngrășăminte sintetice (care pot deteriora mitocondriile) și a produselor animale provenite de la exemplare hrănite cu cereale. De asemenea, anumite metode de preparare a alimentelor, cum ar fi grătarul și prăjirea, creează produse finale care pot crește stresul oxidativ și au un impact negativ asupra mitocondriilor. Dieta Mito recomandă metode de gătit care folosesc umiditatea la foc mic, cum ar fi aburirea.