Main menu

header

de Maria Petrache

- Reguli de alimentaţie pentru a evita îmbătrânirea prematură

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul îşi schimbă anumiţi parametri hormonali şi astfel apar modificări ale aspectului picioarelor, sânilor sau tenului. Însă, o dietă corespunzătoare poate întârzia aceste fenomene. Cercetătorii sunt de părere că procesele hormonale intense ce se petrec după vârsta de 30 de ani pot fi încetinite printr-un regim alimentar adecvat categoriei de vârstă, dar şi tipului de constituţie. În acest caz, dieta trebuie să fie uşor subcalorică şi să nu ducă lipsă de proteine animale.

Micul dejun
Poate fi foarte variat ca mod de preparare, dar trebuie respectate următoarele condiţii:
- să fie luat la 20-30 de minute după trezirea din somn, pentru că astfel se absorb foarte bine elemente precum manganul şi aluminiul;
- este obligatoriu să se consume 200-250 g de salate din vegetale crude, de preferat verzi (cum ar fi varza, recomandată şi pentru slăbire);
- se consumă cel puţin 100 ml de lapte, de preferat degresat. Acesta conţine calciu, dar şi unii aminoacizi ce păstrează vitalitatea şi frumuseţea tenului;
- se pot servi orice alte tipuri de alimente sărace în grăsimi, colesterol şi zaharuri. Această masă trebuie să reprezinte 30%-35% din valoarea caloriilor necesare pentru 24 de ore.

Dejunul
Trebuie să fie servit cald şi la ore foarte exacte. Schimbarea perioadei de servire poate provoca tulburări ale secreţiei unor estrogeni, respectiv dereglări ale ciclului menstrual, dar şi îngroşarea articulaţiilor sau depunerea de grăsimi în jurul genunchilor şi al taliei. Dejunul trebuie să respecte şi alte reguli:
- este important să se consume legume fierte şi să se evite prăjelile sau sosurile grase;
- consumul redus de lichide în timpul mesei este recomandat, mai ales la persoanele cu tendinţe de îngrăşare;
- după dejun se pot consuma dulciuri în cantităţi modeste, dar nu şi băuturi alcoolizate;
- să conţină cel puţin 100 g de proteină animală. Se recomandă carnea de vită sau de pui, preparată prin fierbere, supe sau ciorbe.

Cina
Indiferent de anotimp, cina nu trebuie servită mai târziu de ora 18:00. Şi la ultima masă a zilei trebuie respectate câteva criterii:
- să fie foarte săracă în proteine animale, dar bogată în proteine vegetale, cum ar fi mazărea, ciupercile etc.;
- să nu conţină deloc condimente. Acestea pot împiedica absorbţia unor aminoacizi esenţiali, importanţi în păstrarea vitalităţii tenului;
- se recomandă consumul a 100-150 g de brânză degresată dulce;
- după cină este indicat să se consume 100-150 ml de vin dulce, pentru stimularea glandelor suprarenale;

Feriţi-vă de grăsimi!
După 30 de ani, masa osoasă tinde să scadă cu 3% în fiecare an, cauzând scleroze şi tasări de vertebre. De aceea, feriţi-vă de grăsimi şi consumaţi alimente bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate, dar şi cele ce încetinesc îmbătrânirea, în special fructele şi legumele proaspete, bogate în vitamine.

Evitaţi regimurile dure de slăbire!
Acestea conduc la carenţe grave de elemente esenţiale pentru sănătatea organismului. E adevărat că astfel puteţi pierde rapid câteva kilograme, dar acestea se depun apoi la loc la fel de rapid. Curele drastice şi variaţiile slăbit-îngrăşat întind pielea şi pot produce lăsarea sânilor, a abdomenului şi a braţelor. Pe lângă alte probleme de sănătate, fumatul determină schimbarea culorii şi a elasticităţii pielii. Dacă nu puteţi renunţa la ţigări, ceea ce v-ar feri de o grămadă de necazuri, încercaţi măcar să diminuaţi numărul lor şi folosiţi suplimente nutritive ce conţin antioxidanţi.

Sfaturi pentru toate vârstele

Indiferent de vârstă sau de dietă, specialiştii recomandă respectarea câtorva reguli elementare privind alimentaţia:
- instituirea unui orar regulat al meselor;
- se recomandă să se bea apă călduţă sau ceai cald cu 30-60 de minute înainte de micul dejun;
- să se evite, pe cât posibil, consumul de apă pe parcursul mesei sau imediat după. Timpul recomandat este de 30-60 de minute înainte de a mânca;
- în general, nu trebuie să consumaţi băuturi fierbinţi sau prea reci;
- la o singură masă nu se consumă o cantitate mare sau prea diversificată de alimente;
- evitaţi fructele şi zarzavaturile la aceeaşi masă;
- hrana se mestecă încet şi foarte bine.