Main menu

header

34-10-1de Gabriela Niculescu

- Cum slăbim şi cum ne menţinem (II)

În numărul trecut al revistei, la capitolul nutriţie sănătoasă, am abordat subiectul slăbirea şi menţinerea după pierderea kilogramelor suplimentare. Interviul nostru continuă cu acest subiect, iar Cornelia Marin (foto) ne oferă informaţii preţioase despre alimente comune, desfiinţează mituri ale dietelor experimentale şi ne dezvăluie drumul cel mai realist către un stil de viaţă sănătos. Puteţi afla informaţii utile şi pe www.fibrio.ro.

Calitatea hranei este foarte importantă
- Eşti atentă la numărul de calorii al alimentelor ce compun o masă?
- Nu mai cred de mult în teoria caloriilor, pentru că nu am văzut niciun om la care să fi dat rezultate o alimentaţie bazată pe calculul caloriilor. Persoana aflată la dietă are tendinţa să reducă foarte mult numărul caloriilor consumate în detrimentul calităţii hranei. Organismul este atât de maleabil, încât întotdeauna se adaptează la oricât de puţin mâncăm, fără legătură directă cu numărul de kilograme pierdute. Dacă se respectă regulile pe care eu le enumăr, nu este nevoie de calculul caloriilor, însă trebuie citită eticheta produselor, pentru a şti ce mănânci. Cred că asta este prima mare greşeală a oamenilor atunci când cumpără un produs - că nu ştiu ce plătesc. De multe ori dau banii pe un plastic plin cu chimicale şi arome, nu pe un aliment.

La dietă se recomandă prăjiturile ce nu conţin făină
- Cu deserturile eşti de acord?
- În perioada de slăbire recomand, o dată pe săptămână, un desert, iar în perioada de menţinere, de două-trei ori pe săptămână. Recunosc însă că prefer să fac eu acele deserturi, pentru a fi sigură că sunt sănătoase şi uşoare. De fapt, orice produs recomandat de mine este, înainte de toate, sănătos. Un exemplu de prăjitură permisă în perioada de slăbire este „Anastasia”, ce are blat din făină de migdale, albuş, bucăţi de nucă şi papaya uscat, o cremă uşoară de frişcă naturală şi fructe. Îmi place să fac deserturi ce nu conţin făină de cereale, ci praf de roscobe, cacao şi făină din nuci.

- Recomanzi şi sportul în completarea regimului alimentar?
- Întotdeauna. Un corp ce a slăbit doar prin alimentaţie nu va arăta niciodată ca unul care a dat jos kilogramele în plus prin alimentaţie şi sport. Eu nu concep una fără alta. Dacă faci mişcare slăbeşti mai repede, ai un tonus mai bun, o piele mai elastică, un psihic mai bun şi ai mai multă încredere în tine. Pe cei pe care eu i-am consiliat i-am trimis la cel mai bun colaborator al meu, Stelian, fără de care n-aş fi avut rezultate aşa de bune într-un timp atât de scurt. La început, toţi cârcotesc că n-au timp, că nu le place, că vor să slăbească fără a face mişcare şi ajung în final să se îndrăgostească de activităţile sportive şi să nu mai conceapă viaţa fără ele, chiar dacă au ajuns la greutatea dorită.

„Fresh-urile au mult zahăr şi fac poftă de mâncare”
- Ce alte metode de hidratare ne recomanzi în plus faţă de „celebrii” doi litri de apă?
- Pe lângă cele opt pahare cu apă necesare pe zi, mai recomand câte un ceai din fructe, verde sau de plante, dar în niciun caz diuretic. Acesta nu face altceva decât să elimine mineralele din organism. Nu cred nici în minunatele ceaiuri de slăbit, la mare modă acum, ce nu sunt decât o amăgire de moment. Să presupunem că slăbeşti. Cum te menţii când nu-l mai bei? Ştiu o mulţime de persoane care au dat jos kilogramele în plus prin înfometare, disociere sau pastile şi apoi au pus înapoi mult mai mult decât au pierdut. Nu sunt de acord nici cu fresh-urile din fructe, pentru că au mult zahăr şi fac poftă de mâncare. Singura excepţie este limonada, pe care o recomand îndulcită cu sirop de agave sau fructoză.

- Când este bine să luăm ultima masă? Este corect ca după ora 18:00 să nu mai mâncăm?
- Nu cred în ideea de a nu mai mânca după ora 18:00, pentru că eu obişnuiesc să mă culc după miezul nopţii şi nu cred că aş reuşi să nu mănânc nimic în acel interval. În principiu, recomand să nu se mai consume nimic cu trei-patru ore înainte de culcare.

După regim se va păstra greutatea optimă
- Cum reuşim să ne menţinem după ce slăbim?
- După cum am mai spus, dacă ajungi să înţelegi că poţi să slăbeşti printr-o alimentaţie echilibrată, sănătoasă, ce conţine proteine, carbohidraţi şi grăsimi de calitate, nu ai de ce să renunţi la ea şi o transformi într-un stil de viaţă. În cazul acesta, menţinerea devine un lucru natural, ce nu mai necesită niciun efort, pentru că devine un proces normal, la care nici nu te mai gândeşti. În acelaşi timp, recunosc faptul că este destul de greu să găseşti produse de calitate, care să conţină un procent mare de fibre şi să nu aibă zahăr şi făină albă. Aşa am ajuns să obţin făina Fibrio, despre care am mai vorbit, în compoziţia căreia intră un amestec de grâu, ovăz şi secară (măcinate cu moara ecologică), cânepă (ce are nişte proprietăţi extraordinare), soia şi tărâţe de grâu şi ovăz. Această făină mă ajută să prepar produse gustoase, săţioase, de cea mai bună calitate şi de mare ajutor pentru tranzitul intestinal şi siluetă.

„Ceaiul diuretic nu face altceva decât să elimine mineralele din organism”

„Un corp ce a slăbit doar prin alimentaţie nu va arăta niciodată ca unul care a dat jos kilogramele în plus prin alimentaţie şi sport. Eu nu concep una fără alta”

„Mierea în lichide fierbinţi este toxică”

- Mierea este bună?
- Este bună, dar nu o recomand decât dacă ştii cum s-o consumi. În primul rând, nu se foloseşte pentru a îndulci lichide fierbinţi, pentru că astfel e toxică. În al doilea rând, cea mai mare parte din mierea de pe piaţă este falsă, aşa că o recomand pe cea bio sau dintr-o sursă sigură. În al treilea rând, consumată în cantităţi necontrolate şi în combinaţii nepotrivite devine un aliment ce nu ne ajută, ci dimpotrivă, ne ţine pe loc. Dacă nu ştiţi cum s-o consumaţi, alegeţi siropul de agave sau fructoza.