de Maria Petrache
Dacă vi se pare plictisitor să ţineţi o dietă şi toate elementele acesteia sunt prea complexe, vă sugerăm să încercaţi ceva mai vesel: dieta în culori! Aceasta este disociată şi durează maximum şapte zile. Ea poate fi repetată, luând o pauză de una până la trei săptămâni. Nu uitaţi însă că înainte de a începe orice dietă este recomandabil să consultaţi medicul de familie sau pe cel nutriţionist.
Evitaţi lichidele carbogazoase
Pe parcursul dietei este recomandat să consumaţi multe lichide şi să evitaţi băuturile carbogazoase sau sucurile ce conţin chimicale. Sunt indicate fresh-urile făcute acasă (nu cele din comerţ, ce conţin conservanţi, chiar dacă pe etichetă scrie că sunt naturale), ceaiurile sau apa plată. Atenţie însă, nu trebuie să vă aşteptaţi la rezultate miraculoase încă de la prima dietă. Să nu uităm că sănătos este ca organismul să nu slăbească mai mult de două kilograme pe lună, deci cel mult o jumătate de kilogram pe săptămână.
Respectaţi nuanţele: alb, verde şi roz
Alb
Prima culoare a dietei pe care va trebui să o respectaţi este alb. Aveţi voie să consumaţi alimente de această culoare, în special pe bază de lactate: lapte degresat, iaurt, brânzeturi, smântână, sana etc. Acestea trebuie combinate cu cereale (întotdeauna se consumă cu lichide, pentru a obţine beneficiile maxime ale cerealelor) şi nu aveţi voie să mâncaţi mai mult de trei felii de pâine integrală pe zi. Ca băuturi sunt recomandate doar ceaiurile şi apa plată, fără sucuri. Zilele în care mâncaţi „alb” vor fi primele trei din săptămână: luni, marţi şi miercuri.
Verde
A doua culoare a dietei este cea verde şi veţi ţine cont de aceasta în zilele de joi, vineri şi sâmbătă. Astfel, aveţi voie să mâncaţi vegetale şi fructe. Acestea pot fi consumate crude sau preparate în diverse mâncăruri de legume sau salate, evitând însă sosurile. Puteţi folosi doar uleiul de măsline dacă este cazul. Nu depăşiţi trei felii de pâine integrală pe zi. Ca băuturi sunt recomandate sucurile, ceaiurile şi apa plată.
Roz
Ultima culoare a dietei este roz, ea fiind reprezentată de alimente ce conţin proteine - carne de pui sau peşte (nu vită, porc, oaie etc.). Se poate adăuga doar la o masă pe zi o garnitură de legume, a cărei cantitate nu trebuie să depăşească două linguri. Aceste alimente se consumă duminica. Puteţi să mâncaţi şi un ou, preferabil făcut ochi, cu albuşul preparat termic (conţine o substanţă toxică ce este inhibată la temperatură ridicată) şi gălbenuş crud (conţine cele mai bune proteine ce s-ar distruge dacă ar fi preparat termic). Aveţi voie să beţi ceai, sucuri naturale, lapte şi apă plată.