Main menu

header

23-08-1de Cristina Tache

Aspectul inestetic, de coajă de portocală, reprezintă o problemă pentru femeile de toate vârstele. De obicei apare pe şolduri, coapse şi fese, iar, odată instalat, cu greu mai poate fi eliminat. Celulita este de fapt o inflamaţie a celulelor adipoase, asociată cu acumularea de lichide celulare şi creşterea în volum a adipocitelor. Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt numeroase, însă un prim pas în ameliorarea ei este adoptarea unei diete sănătoase, bazată pe anumite tipuri de alimente. Doctor nutriţionist Marlena Pascu (foto) ne-a vorbit despre ce înseamnă o dietă anticelulitică şi cum putem preveni şi reduce aspectul de coajă de portocală.

„Legumele colorate accelerează arderile şi metabolismul”
- Doamna doctor, ce înseamnă o alimentaţie anticelulitică? Ce produse trebuie să conţină ea?
- În primul rând, trebuie să mâncăm cât mai multe legume, în special foarte colorate, pentru că acestea conţin mulţi antioxidanţi. Foarte eficient este şi ceaiul verde, pentru că acesta accelerează arderile şi ajută la eliminarea surplusului de apă cu grăsime, acumulată în elastină. Se recomandă cafeina, în măsura în care starea sănătăţii permite. Hipertensivii sau cardiacii trebuie să o evite, la fel ca şi ceaiul negru. Sunt foarte bune usturoiul şi ardeiul iute, ce conţin o substanţă numită capsaicină, de asemenea puternic antioxidantă. Această substanţă accelerează arderile şi implicit metabolismul, ameliorând din intensitatea celulitei.

- De care alimente trebuie să ne ferim atunci când vrem să prevenim celulita sau să o reducem?
- Este bine să nu mâncăm grăsimi şi dulciuri, pentru că acestea cresc nivelul de colesterol şi de trigliceride din organism şi se acumulează atât la nivelul vaselor de sânge, cât şi la nivelul fibrei musculare. Consecinţa este apariţia aspectului de coajă de portocală. De asemenea, consumul de alcool favorizează celulita. În mod normal, o persoană sănătoasă poate consuma 125 de mililitri de vin pe zi, 20 de mililitri de tărie sau 200 de mililitri de bere. Dar nu mai mult. Un alt factor foarte important în prevenirea celulitei şi diminuarea ei îl reprezintă numărul de mese zilnice. Trebuie să mâncăm puţin şi des, preferabil de trei ori pe zi. Dacă nu mâncăm nimic toată ziua, iar seara avem o masă copioasă, organismul nostru acţionează ca o sugativă. Tot ceea ce mâncăm se depune, fără să se ardă calorii.

Renunţaţi la fumat!
- Putem scăpa de coaja de portocală doar printr-o alimentaţie sănătoasă?
- Nu putem elimina celulita definitiv, însă putem să reducem intensitatea ei. De multe ori este foarte dură şi nu dispare doar prin alimentaţie. Aici intervin alţi factori. Trebuie să renunţăm la fumat, pentru că acest viciu duce la apariţia precoce a celulitei, chiar la fete de 18-20 de ani. Sportul este foarte important. Mişcarea, combinată cu o dietă sănătoasă, bazată pe legume şi fructe, contribuie la ameliorarea celulitei.

- Cremele anticelulitice pot fi de un real ajutor în combaterea acestei probleme?
- Aceste produse funcţionează dacă sunt aplicate în mod regulat şi prin masaj anticelulitic. Cele mai bune sunt cremele, care, în urma masajului, înroşesc pielea. Ele conţin antioxidanţi, cafeină, teină, substanţe ce provoacă vasodilataţie şi, automat, radicalii liberi şi grăsimile se dispersează în ţesut. În general, cele mai eficiente sunt produsele pe care le găsim în saloanele profesionale, pe bază de elastină şi colagen. Există creme anticelulitice de zi şi de noapte, ce trebuie aplicate zilnic, şi de tratament, ce se folosesc o dată pe săptămână.

Gravidele îşi pot îngriji aspectul prin înot
- Tot mai multe adolescente se confruntă cu aspectul de coajă de portocală pe corp. Ce trebuie să facă ele pentru a preîntâmpina apariţia celulitei?
- Tot ceea ce am spus până acum este valabil şi pentru tinere. Însă, cel mai important este să nu fumeze, să nu consume alcool, să evite grăsimile, dulciurile şi să aibă o dietă cât se poate de sănătoasă. Şi pentru ele sunt la fel de eficiente cremele anticelulitice. Acestea sunt interzise doar femeilor gravide, deoarece substanţele conţinute pot afecta sănătatea fătului. Gravidelor li se recomandă, de obicei, sportul şi o dietă adecvată. Foarte eficient în perioada sarcinii este înotul.

- Celulita este produsă şi de anumite dereglări ale organismului. În această privinţă ce putem face?
- În general, problemele hormonale provoacă celulita. Hipotiroidia este o dereglare a glandei tiroide, ce nu secretă suficienţi hormoni de stimulare, ducând la îngrăşare. Sindromul Cushing, o disfuncţie a glandei hipofize, duce tot la îngrăşare, mai ales în zona şoldurilor, şi la aspectul de coajă de portocală. În aceste cazuri trebuie tratată problema din punct de vedere medical, iar atunci când aceasta dispare, şi celulita începe să se amelioreze. Stresul este un alt factor. Atunci când suntem surmenaţi, organismul secretă anumiţi hormoni ce dereglează metabolismul grăsimilor, lipidelor şi astfel apare acest aspect inestetic de coajă de portocală.

„Eliminarea grăsimilor din alimentaţie stopează îmbătrânirea”

- Ne-aţi explicat ce trebuie să consumăm pentru a evita apariţia celulitei. Dar pentru încetinirea procesului de îmbătrânire există un regim special?
- Responsabili pentru îmbătrânirea organismului sunt radicalii liberi, acele substanţe ce distrug celulele mult mai repede şi împiedică reînnoirea lor. Există un proces numit stres oxidativ, ce în combinaţie cu mulţi radicali liberi duce la îmbătrânire. Pentru a ne păstra tinereţea trebuie să consumăm alimente bogate în antioxidanţi, foarte bun fiind peştele, care conţine Omega 3. De asemenea, avem nevoie de seleniu, ce se găseşte în foarte multe alimente, de proteine de calitate superioară (din lactate, din carne). Trebuie să ne ferim de grăsimi, pentru că sunt bogate în radicali liberi şi duc la îmbătrânirea precoce a organismului. Şi, cel mai important, să nu fumăm, să nu bem alcool în exces, să facem mişcare şi să ne odihnim.