de Dana Purgaru
- Daţi jos între 900 de grame şi 1,4 kilograme săptămânal
Nutriţionistul Keri Glassman (foto) explică, într-o carte recent lansată, „Dieta cu oxigen” („The O2 Diet”), principiile acestui tip de alimentaţie naturală, crudă, ce are avantajul că, în timp ce luptă cu radicalii liberi, cei mai de temut duşmani ai corpului, favorizează scăderea în greutate, fără ca organismul să sufere în vreun fel.
Anihilează radicalii liberi
Radicalii liberi sunt rezultatul tuturor proceselor metabolice din organism, sunt toxici, iar apariţia lor este determinată de poluare, de stres, de alimentaţia necorespunzătoare, în urma efortului fizic considerabil, a fumatului şi a radiaţiilor ultraviolete. Radicalii liberi produc îmbătrânirea celulară, stimulează depunerea de grăsimi şi afectează activitatea normală a organelor, tulburând procesele celulare. De asemenea, sunt responsabili de producerea mutaţiilor la nivelul ADN-ului. Acest rău major poate fi combătut prin consumul de antioxidanţi naturali, ce stau la baza acestei diete.
Netezeşte ridurile şi topeşte grăsimea
Antioxidanţii se găsesc în orice celulă şi protejează organismul de distrugerile provocate, la nivel celular, de radicalii liberi. Acest tip de alimentaţie pledează pentru consumul a circa 30.000 de puncte ORAC pe zi, de zece ori mai mult decât în cadrul unei diete clasice, care se bazează pe 3.000 de puncte. Punctele ORAC reprezintă capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi, iar numărul lor diferă de la un produs la altul.
În cadrul acestei diete sunt preferate alimentele bogate în antioxidanţi, care întineresc fiecare celulă, fie că este vorba despre celulele pielii sau despre cele ale organelor interne. Astfel, o cantitate de antioxidanţi, echivalentă cu 30.000 de puncte ORAC, este capabilă să netezească ridurile, să topească depozitele adipoase, să limpezească mintea şi să blocheze forme incipiente de cancer. În plus, tonifică tot sistemul cardiovascular, intensifică metabolismul şi curăţă de toxine fiecare celulă.
Mâncaţi numai alimente neprocesate
Dieta cu antioxidanţi începe cu o curăţare a corpului, ce are loc pe parcursul a patru zile, urmată de regimul propriu-zis, ţinut timp de patru săptămâni. Veţi slăbi între 900 g şi 1,4 kg pe săptămână şi, în loc să vă faceţi griji legate de calorii, trebuie să vă concentraţi pe punctele ORAC. Aveţi voie să mâncaţi numai alimente neprocesate, care au o valoare nutriţională mare. Iată câteva exemple: căpşuni, fructe de pădure, citrice, mere, pere, mango, papaya, sfeclă, anghinare, smochine, prune, cireşe, ardei şi gogoşari, pepene roşu, morcovi, broccoli, salată, conopidă, spanac, cereale integrale (în special ovăz), quinoa, ouă, lapte de soia, verdeaţă, ţelină, fasole, seminţe crude, nuci, iaurt, brânză, curcan şi peşte fiert, piper, scorţişoară, tofu, vin roşu, ceai verde şi ciocolată neagră. Dintre acestea, anghinarele sunt foarte bogate pe scara ORAC - 7.900 de puncte, ele conţinând fitochimicale ce scad nivelul colesterolului şi au doar 60 de calorii de bucată. Lămâia conţine pectină, o fibră solubilă despre care s-a arătat că ajută în procesul de slăbire. Adăugaţi suc de lămâie şi puţină coajă rasă în cele opt pahare cu apă pe care trebuie să le beţi zilnic şi vă veţi simţi sătui, acumulând şi 3.200 de puncte ORAC. În ceea ce priveşte grepfrutul roşu, un studiu a arătat că persoanele care mănâncă o jumătate din acest fruct la fiecare masă pierd 1,6 kg în 12 săptămâni, iar cele care beau suc proaspăt de grepfrut de trei ori pe zi pierd aproape 1,5 kg în acelaşi interval de timp. Această varietate de grepfrut conţine mai mult licopen, un antioxidant care protejează de cancer. O jumătate de fruct conţine 1.900 de puncte ORAC.
Regimul începe cu detoxificarea
În cele patru zile de curăţare a organismului veţi consuma aproximativ 1.200 de calorii şi 50.000 de puncte ORAC pe zi. Poate vi se pare o cifră imensă, însă nu este aşa, deoarece, de exemplu, o ceşcuţă cu afine conţine 9.700 de puncte ORAC. Această perioadă este importantă atât pentru fizic, deoarece vă veţi simţi mai bine, ci şi pentru psihic, care va fi mai determinat şi motivat. Urmează două săptămâni în care veţi consuma cel puţin 30.000 de puncte ORAC şi 1.400-1.500 calorii pe zi, iar în ultimele săptămâni măriţi puţin numărul de calorii, astfel încât trecerea către alimentaţia obişnuită să se facă mai uşor.
Fasolea şi prunele protejează celulele
S-a demonstrat că anumiţi antioxidanţi ne apără de cancer, cresc imunitatea, menţin oasele puternice şi sănătoase, dar protejează şi inima. Iată unde se găsesc aceştia:
- fasolea - este bogată în fitochimicale, ce protejează celulele chiar şi de cancer. O jumătate de ceşcuţă cu fasole conţine 7.800 de puncte ORAC;
- prunele - chiar şi uscate, acestea sunt bogate în vitamina K şi extrem de benefice pentru oase. Numai trei prune vă aduc 1.900 de puncte ORAC.
- cireşele - coboară colesterolul din sânge. O porţie nu foarte mare vă aduce 3.500 de puncte ORAC;
- ciocolata amăruie - deoarece este bogată în flavonoide menţine inima sănătoasă. 30 g din acest „dulce suprem” vă aduce nu mai puţin de 5.900 de puncte ORAC.
Afinele, excelente pentru memorie
Sinapsele se formează şi se îmbunătăţesc fără oprire. Aşadar, alegeţi cu grijă alimentele pe care le consumaţi şi vă veţi putea concentra mai bine, vă veţi putea aminti mai uşor şi veţi fi mai calmi. Iată câteva dintre acestea:
- afinele - sunt excelente pentru memorie, gândire şi echilibru. Ele vă aduc 9.700 de puncte ORAC într-o singură ceşcuţă. În plus, reduc inflamaţiile şi preîntâmpină efectele îmbătrânirii creierului.
- scorţişoara - cercetările au arătat că scorţişoara previne Alzheimerul. O singură linguriţă vine cu 7.000 de puncte ORAC.
Exemplu de meniu
Faza 1
Cele patru zile de curăţare: micul dejun - un ou fiert întreg plus trei albuşuri cu busuioc, ceai verde şi apă cu lămâie; gustare - un măr cu scorţişoară; prânz - salată de spanac cu oţet, 100 g peşte cu mirodenii, 8 jumătăţi de nuci şi apă cu lămâie; gustare - anghinare fiartă la aburi şi ceai verde; cină - salată de crudităţi cu o linguriţă cu ulei de măsline, asparagus preparat la aburi, 100 g carne fiartă, brânză, soia sau tofu cu mirodenii, afine şi apă cu lămâie.
Faza 2
Primele două săptămâni: micul dejun - o piersică, 150 g iaurt degresat, 8 nuci şi scorţişoară; gustare - ţelină, două linguri cu unt de arahide şi scorţişoară; prânz - salată de crudităţi; gustare - 150 g iaurt degresat, suc de rodie şi o jumătate de cană cu afine; cină - somon cu sos de zmeură.
Faza 3
Ultimele două săptămâni: la fel ca în faza 2, dar adăugaţi câte un fruct pe zi, câte o pătrăţică de ciocolată neagră (o dată pe zi, în locul unei gustări), puţin vin roşu şi, o dată pe săptămână, un aliment la alegere pe care îl veţi mânca, de obicei, după încheierea regimului.
Atenţie! Nu uitaţi să faceţi exerciţii fizice în fiecare zi.
Iată câteva alimente care pot încetini procesul îmbătrânirii şi pot reda strălucirea şi fermitatea pielii:
- smochinele - o mână cu smochine uscate măreşte concentraţia de antioxidanţi din sânge timp de patru ore, cu mult mai mult decât alte alimente. Doar două smochine mici aduc 2.700 de puncte ORAC;
- gogoşarii - combinaţia unică de vitaminele A, C şi E face ca aceste legume să fie excelente pentru piele. Cât încape într-o ceşcuţă conţine 600 de puncte ORAC;
- pepenele roşu - acest fruct bogat în licopen oferă o protecţie în faţa ultravioletelor cu 33% mai mare decât oricare altul. Cât încape într-o ceşcuţă conţine 200 de puncte ORAC.