Main menu

header

18-08-1de Elena Şerban

- Cel mai în vârstă fotomodel în activitate a împlinit 80 de ani la 3 iunie 2011

Pe coperta revistei Vogue din decembrie 1946 a fost chipul unei tinere ce avea atunci doar 15 ani. Carmen Dell’Orefice a primit pentru şedinţa foto realizată la puţin timp după terminarea Celui de-Al Doilea Război Mondial 7,5 dolari pe oră. În prezent, ea colaborează cu mai multe case de modă, dar şi cu o serie de producători de produse cosmetice şi cu celebre reviste de modă. Spre exemplu, anul acesta, fotomodelul a defilat pe podium în cadrul prezentărilor designerilor Alberta Ferretti şi Adrienne Vittadini.

Cea mai fotografiată femeie din lume
În perioada anilor ’40-’50, Carmen a fost cea mai fotografiată femeie din lume. „Eu cred că devine din ce în ce mai sexy, o dată cu trecerea anilor”, este de părere Francesco Scavullo, unul dintre cei mai buni fotografi de modă din lume. „Nu mă interesează ideile altuia despre cum ar trebui să mă simt sau să arăt la 70 de ani”, a declarat Carmen. „Retragerea este un cuvânt pe care nici măcar nu vreau să îl vizualizez, dar măcar să îl pun în practică. Mă retrag câteva ore pe zi, când mă bag în pat, atât”, a precizat ea. De altfel, în cariera sa de 66 de ani, Carmen Dell’Orefice a apărut pe coperta celebrei reviste Vogue de şase ori şi a fost reprezentanta a 14 campanii publicitare pentru produse cosmetice.

Îşi răsfaţă părul cu ulei de măsline şi ou
18-08-2În ciuda vârstei înaintate, măsurile lui Carmen, şi cu care s-ar putea lăuda orice tânără, sunt: bust 91,5 cm, talie 66 cm şi şold 99 cm. Uluitor, nu? Ea are o înălţime de 1,78 m şi 60 kg.
Fotomodelul este conştient de vârsta pe care o are, astfel că nu îşi colorează părul în nuanţe stridente. „La cei 80 de ani ai mei nu pot avea decât părul alb. Aşa că nu îl vopsesc şaten, cum m-au sfătuit alţii”. Carmen a ales culoarea argintiu-gheaţă. „Este cea mai apropiată de părul meu. Tot ce îi mai fac este să îi aplic din când în când o mască preparată cu ulei de măsline şi ou şi să îl vopsesc în nuanţa argintie de patru ori pe an”, a declarat Carmen.
Tot pentru că este conştientă de vârsta sa, ea nu se mai machiază din belşug aşa cum fac alte colege de-ale sale mai tinere. „Un pic de mascara, puţin ruj şi, din păcate, ceva mai mult fond de ten este tot ce aplic pe faţa mea într-o zi de muncă. Când nu am prezentări sau şedinţe foto nu pun nici măcar un gram de machiaj pe ten”, a ţinut să precizeze manechinul.

„N-aş mai sta niciodată la soare”
Carmen nu e deloc secretoasă în ceea ce priveşte modul în care s-a menţinut în formă pentru atât de multă vreme. „Am avut noroc din punct de vedere genetic. Am oasele longiline ale tatălui meu italian şi tenacitatea mamei, care era unguroaică. Am făcut ani în şir balet şi înot, care au contat pentru ţinuta mea. Dar dacă ar fi să dau un sfat tinerelor, le-aş spune să nu stea la soare. Niciodată. Eu ştiu că o piele bronzată e foarte sexy, dar mai bine o piele albă decât una îmbătrânită”, sfătuieşte fotomodelul.

Moderaţia este „cheia”
Alte pilde pe care le oferă vârstnica, dar frumoasa femeie sunt cele legate de moderaţie. „Totul în viaţă este legat de acest cuvânt. Nu sunt adepta abstinenţei în niciun domeniu. Dar nici a abuzurilor. Spre exemplu, eu nu am băut niciun pic de alcool până după vârsta de 37 de ani. Apoi am mai băut câte un pahar din când în când. Nu am fumat şi nici nu am făcut excese alimentare. Însă, de mâncat am mâncat cam tot ce mi-am dorit în cantităţi destul de reduse totuşi”, a recunoscut Carmen. Silueta destul de zveltă pe care o are şi acum nu e nici ea rezultatul unor diete stricte ţinute pe intervale lungi de timp. „Dacă, la un moment dat, mi s-a părut că am unul sau două kilograme în plus, următoarele zile am consumat doar sucuri de fructe sau piureuri de legume. Nu trebuie să ne înfometăm. Nimic pe lume nu merită un astfel de chin. Dar nici nu trebuie să ne lăsăm conduse de mâncare”, a adăugat ea.

Întrebuinţează un produs pentru... vaci
În cele mai multe interviuri ale sale, Carmen Dell’Orefice a declarat că marele său secret de frumuseţe se reduce la un simplu produs numit, deloc promiţător, Bag Balm (balsamul pungii). Acesta este, nici mai mult, nici mai puţin, un unguent realizat de un crescător de vaci, al cărui rol este acela de a înmuia ugerele vacilor. Ea utilizează această cremă pentru ten şi pentru zona decolteului. „Unde mai pui că e şi foarte ieftin!”, a spus, râzând, Carmen.

A rămas falită de două ori

Carmen a fost căsătorită de trei ori şi are o fiică în vârstă de 50 de ani, care este psiholog în California, SUA. Deşi a avut o viaţă foarte bogată atât profesional, cât şi personal, în ceea ce priveşte averea se poate spune că nu a avut prea mult noroc. Astfel, în perioada mijlocului anilor ’80-începutul anilor ’90, a pierdut întreaga avere strânsă (câteva milioane de dolari) la bursă. Din această cauză a fost nevoită să îşi vândă la licitaţie toată colecţia de fotografii pe care şi le realizase în anii ’40-’50. Şi-a revenit cât de cât din punct de vedere financiar, dar doar pentru o perioadă. Pentru că, în 2008, criza economică ce a lovit SUA a doborât-o. A pierdut din nou toţi banii, deoarece îi investise în afacerea deţinută de celebrul Bernard Madoff, care a delapidat într-o carieră de 48 de ani 65 de miliarde de dolari (inclusiv banii lui Carmen), devenind cel mai mare escroc de bursă din istorie. La vârsta de 71 de ani a fost judecat, găsit vinovat la 11 capete de acuzare şi condamnat la pedeapsa de 150 de ani de închisoare.

- Carmen a prezentat, printre alţii, pentru Christian Dior, John Galliano şi Casa Hermes şi a fost ani la rând imaginea celebrei firme Revlon.

Ştiaţi că... la 13 ani a pozat topless pentru Salvador Dali?