Main menu

header

12-06-1de Dana Purgaru

- Septuagenara a devenit recent vedetă datorită stilului său de viaţă

După ce s-a înscris într-o doară într-un concurs al organizaţiei PETA Prime, ce promovează viaţa sănătoasă, respectul faţă de animale şi ecologia, Mimi Kirk, în vârstă de 73 de ani, a devenit cea mai sexy vegetariană a Americii. Succesul său se datorează atât fizicului impresionant, ce nu pare a fi afectat de trecerea timpului, cât şi faptului că a devenit un model de viaţă pentru foarte multe persoane, ea fiind o vegetariană convinsă de 40 de ani.

Inspiraţie pentru fani
Când Mimi Kirk s-a înscris în concursul „Cea mai sexy vegetariană” nu credea că va avea vreo şansă la locul I, tocmai pentru că era cu zece ani mai mare decât cea mai în vârstă candidată. După ce a câştigat acest titlu, viaţa i s-a schimbat radical, însă nu o deranjează deloc pe frumoasa femeie. „Atât de mulţi îmi spun că sunt motivaţi de stilul meu de viaţă, de sănătatea şi de aspectul meu şi că vor să treacă la dieta vegetariană... Ce altceva ar mai putea cere o iubitoare de animale? Mă bucur că îi pot ajuta pe alţii, indiferent de vârstă, şi că aceştia nu vor mai ucide alte vieţuitoare pentru a se hrăni”, a declarat Mimi, născută la 23 septembrie 1938.

„N-am decât 72 de ani!”
Bineînţeles, foarte multă lume vrea să afle misterul care se ascunde în spatele superbei doamne. „Încă sunt surprinsă că mă întreabă lumea care sunt secretele longevităţii mele şi îmi zic: «De ce vor să ştie asta? Nu am decât 72 de ani!»”, declara Mimi anul trecut. „Datorită dietei mele vegetariene nu am dureri de încheieturi şi nici «înţepeneli», sunt energică toată ziua şi dorm bine noaptea. Nu sunt tristă că îmbătrânesc, încerc să mă bucur cât mai mult de viaţă şi să experimentez multe lucruri noi. Când aud oameni care spun «Este prea târziu» sau «Asta se întâmplă când îmbătrâneşti» zâmbesc, pentru că ştiu că bătrâneţea nu ar trebui să fie aşa. Sper ca toţi cei trecuţi de 50 de ani să realizeze că 50 este noul 30”.

Numai hrană vie, organică
Dieta pe care o promovează Mimi Kirk constă în ingerarea de alimente vii. Ea mănâncă numai hrană organică, proaspătă, fără niciun ingredient de origine animală sau adaosuri chimice, şi adoră să meargă la piaţă, de unde îşi cumpără cele necesare de la micii fermieri.
În urmă cu 40 de ani a trecut la acest tip de dietă, sătulă fiind să se simtă parte la cruzimea faţă de animale. „Am văzut cum sunt trataţi porcii, păsările şi vitele, în ce condiţii sunt crescuţi, cum sunt îmbuibaţi cu antibiotice şi steroizi şi cum sunt apoi măcelăriţi... De atunci, filosofia mea e să consum cât mai multă hrană vie, crudă - băuturi verzi, fructe şi legume proaspete, vlăstari, ulei de cocos sau de măsline, nuci şi seminţe -, iar de când am început acest stil de viaţă nu mai am niciun fel de probleme de sănătate”, a mai spus Mimi.

Are patru copii şi şapte nepoţi
Mimi Kirk este mama a patru copii - două fete şi doi băieţi -, are şapte nepoţi, dintre care cel mai mare are 20 de ani, dar şi un iubit cu 20 de ani mai tânăr decât ea şi se mândreşte că nu are nevoie de operaţii estetice pentru a arăta bine, dar nici de medicamente. În ceea ce priveşte activitatea de zi cu zi, ea a declarat că adoră să se plimbe, colindă prin America atât de mult pe cât poate, împreună cu iubitul său, şi îşi petrece şase săptămâni pe an în Italia.
Frumoasa septuagenară şi-a crescut şi copiii, şi nepoţii în stilul de viaţă sănătos, iar cele două fiice ale sale i-au călcat pe urme în ceea ce priveşte alimentaţia vegetariană.

Băutură verde, zilnic
De pe masa lui Mimi nu lipseşte cel puţin un smoothie verde - băutură preparată în blender -, alcătuită din tulpini şi frunze de ţelină, castravete, spanac, măr verde şi, la alegere, goji, maca, afine sau banană sau un alt fruct.
Iată câteva dintre reţetele lui Mimi pe care le prepară frecvent:

Musli
Ingrediente: 1 cană cu migdale sau nuci, 6 curmale fără sâmburi, o lingură cu ulei de cocos, 1 măr, 1/2 lămâie, 1/2 cană cu stafide sau afine, o jumătate de cană cu fulgi proaspeţi de cocos şi un praf de scorţişoară.
Mod de preparare: nucile sau migdalele şi curmalele se mărunţesc în blender şi apoi se pun într-un castron. Se adaugă uleiul de cocos şi se amestecă. Se rade mărul, se combină cu zeama de lămâie, se pun în castron şi se amestecă totul cu stafidele sau afinele şi fulgii de cocos. Deasupra se presară scorţişoară.

Ciuperci cu sos Pesto
Ingrediente: 2-3 ciuperci mari, 4 linguri cu sos de soia, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin şi 1/2 lămâie. Pentru umplutură: 1,5 cană cu busuioc proaspăt, 1/2 cană cu miez de nuci, 2 căţei de usturoi, 1/4 lingură cu sare de mare, piper şi 1/4 cană cu ulei de măsline.
Mod de preparare: mărunţiţi nucile, usturoiul şi busuiocul într-un mixer, adăugaţi sare şi piper şi puţin câte puţin ulei. Spălaţi ciupercile, zvântaţi-le şi rupeţi codiţele, ce se mărunţesc. Ţineţi „pălăriile” într-o marinată din soia şi ulei de măsline timp de 30 de minute şi apoi aşezaţi-le pe o farfurie. Umpleţi-le cu amestecul de busuioc şi codiţele mărunţite şi stropiţi cu sos de soia şi suc de lămâie.

Orez Tabbouleh
Ingrediente: 1/2 cană cu orez sălbatic, 1/2 roşie de mărime medie, 1 cană cu castravete, 2 legături de pătrunjel, 2 cepe verzi şi 2 linguri cu mentă proaspătă. Pentru sos: 4-5 linguri cu ulei extravirgin, 1 lămâie, sare de mare, piper proaspăt şi seminţe de pin.
Mod de preparare: lăsaţi orezul în apă până se înmoaie. Mărunţiţi bine roşia, castravetele, pătrunjelul, ceapa şi menta şi aşezaţi pe o farfurie această compoziţie, lângă orez. Deasupra turnaţi un sos preparat din ulei, sucul de lămâie, sare şi piper şi presăraţi seminţe de pin.

„Plăcintă” cu lămâie
Ingrediente: 2 căni cu migdale, 1 cană cu pulpă de curmale, 1/2 lingură cu vanilie, 1 praf de sare şi 2 linguri cu ulei de cocos. Pentru umplutură: 3 căni cu alune caju, 3/4 cană cu zeamă de lămâie, 3/4 cană cu agave, 1/2 cană cu apă minerală, 1 lingură cu vanilie, un praf de sare şi 3/4 cană cu ulei de cocos.
Mod de preparare: înmuiaţi migdalele şi curmalele timp de două ore şi apoi zvântaţi-le. Mixaţi-le într-un blender, adăugaţi vanilia, sarea şi uleiul de cocos şi amestecaţi până când compoziţia devine tare. Puneţi-o apoi într-o formă de plăcintă. Pentru a prepara umplutura, puneţi toate ingredientele, cu excepţia uleiului de cocos, în blender şi amestecaţi până ce compoziţia devine fină. Apoi adăugaţi uleiul, mai amestecaţi puţin, turnaţi totul în forma de plăcintă şi apoi introduceţi-o în frigider 30 de minute înainte de a servi.

- După ce a devenit faimoasă, Mimi Kirk a editat cărţile „The natural way to good health and timeless beauty” („Calea naturală către sănătate şi frumuseţe fără vârstă”) şi „Live raw” („Hrana vie”). În prezent este foarte activă pe internet, unde oferă sfaturi şi împărtăşeşte reţete.

„Bucuraţi-vă de viaţă, încercaţi lucruri noi şi împliniţi-vă visurile. Nu lăsaţi supărarea sau stresul să vă acapareze viaţa. Dăruiţi iubire şi arătaţi compasiune!“ - Mimi Kirk