de Ana Trifan
Tom Jones s-a săturat să fie unul dintre cei mai mari artişti, la propriu, nu la figurat. Celebrul cântăreţ, în vârstă de 71 de ani, ajunsese să cântărească 104 kg, aşa că a decis, pentru sănătatea sa, să slăbească, şi a dat jos 13,6 kilograme în numai cinci luni. Noua sa siluetă se datorează unui regim de slăbire numit dieta paleolitică sau dieta omului preistoric, ce promovează alimentele proaspete, excluzându-le în mare parte pe cele care conţin carbohidraţi.
Dolofan din cauza dulciurilor şi a băuturii
Artistul Tom Jones mărturisea într-o emisiune radio: „Pusesem prea multe kilograme! Cu toate budincile şi prăjiturile de la Crăciun, înainte să-mi dau seama ajunsesem la 104 kilograme, ceea ce înseamnă cu 13 kilograme mai mult decât ar fi trebuit să am. Nu mai încăpeam în costume. Apoi mi-am spus: «Trebuie să mă opresc!»”. Şi, cu ajutorul unui dietetician şi al cărţii „Sindromul X: programul nutriţional complet pentru prevenirea şi schimbarea rezistenţei la insulină”, scrisă de un medic american, şi-a început dieta. Cartea sugerează să se consume cât mai multe alimente proaspete, inclusiv peşte, pui şi vegetale, şi exclude carbohidraţii procesaţi de tipul pastelor, cerealelor şi produselor de patiserie. „Te învaţă să te întorci la stilul de viaţă pe care îl aveau oamenii pe vremea când erau obligaţi să vâneze şi să culeagă. Mănânci orice este natural, carne, peşte, legume”, a declarat Jones.
Vedeta a renunţat şi la alcool. „Dieteticianul m-a întrebat cât beau. I-am spus că o sticlă cu vin roşu la cină. Ceea ce nu-i spusesem era că înainte de vin mai beam şi un Martini, şi un coniac, şi o sticlă cu şampanie”, a mai spus artistul.
Dieta paleolitică încetineşte îmbătrânirea
Susţinătorii dietei paleolitice spun că aceasta, pe lângă faptul că ajută la pierderea kilogramelor în exces, încetineşte îmbătrânirea şi energizează. Asta pentru că alimentele indicate spre a fi consumate conţin multe proteine, iar corpul nu este obligat să proceseze mâncăruri cu care genele lui nu au fost obişnuite, pentru că acestea nu existau în vremurile începutului omenirii. Dieta „omului cavernelor” pur şi simplu mimează modul în care se hrăneau oamenii în urmă cu mii de ani, când nu existau conserve, mezeluri, dulciuri sau pâine.
Taie apetitul
Spre deosebire de alte diete, care promovează înfometarea şi fac pielea şi muşchii să arate rău, acest regim susţine musculatura, prin cantitatea mare de proteine şi de grăsimi sănătoase care este consumată. De asemenea, potoleşte apetitul şi poftele, pentru că alimentele cu carbohidraţi care se pot consuma, adică fructe şi legume, au un indice glicemic scăzut. Acest lucru înseamnă că nu forţează insulina şi nu o fac să oscileze şi să provoace foame şi pofte fără un motiv aparent. Legumele şi fructele indicate în această dietă au un conţinut mare de fibre, vitamine şi minerale, ceea ce stimulează digestia şi previne constipaţia.
Simplu de ţinut
Dieta paleolitică nu presupune să cântăriţi porţii, să număraţi carbohidraţii sau caloriile şi nici să mâncaţi la anumite ore. Ca să o respectaţi, imaginaţi-vă că sunteţi într-un loc în care nu aveţi acces la niciun fel de magazine şi trebuie să vă descurcaţi cu forţele proprii ca să vă faceţi rost de mâncare. Nu e cazul să porniţi la vânătoare şi să vă căţăraţi în copaci pentru a face rost de hrană, ci doar să vă gândiţi la ce alimente aţi putea obţine fiind în această situaţie. Modul de a le găti trebuie să fie şi el foarte simplu: carnea trebuie fiartă ori făcută pe grătar sau la cuptor, iar legumele vor fi consumate fără a fi preparate.
Lactatele, cerealele şi alcoolul sunt interzise
În acest regim poate fi consumată orice carne ce poate fi vânată sau pescuită. Orice poate fi cules sau adunat este, de asemenea, permis: legume, fructe, rădăcinoase, ierburi, condimente naturale, ouă, seminţe şi nuci.
Pe vremea când se trăia în peşteri, oamenii nu descoperiseră cerealele (grâu, porumb, secară, soia, mazăre, orz, ovăz). Aşa că nu aveţi voie să le consumaţi şi nici vreun produs bazat pe acestea (pâine, patiserie, paste). Atunci nu existau nici lapte sau produsele pe baza acestuia (iaurturi, brânzeturi, chefir, sana), deci şi pe acestea trebuie să le excludeţi din meniu. Oamenii peşterilor nu aveau la dispoziţie nici zahăr, aşa că trebuie să uitaţi de orice tip de dulciuri. Dieta interzice şi consumul de cartofi, la fel şi uleiurile, cu o excepţie: cel extravirgin din măsline, care este acceptat pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate. Nu-l veţi folosi însă pentru prăjit, ci îl veţi adăuga în salate.
În ceea ce priveşte băuturile, trebuie să vă axaţi doar pe apă plată şi pe ceaiuri. După primele două luni de dietă este acceptat şi câte un pahar cu vin roşu din când în când.
- legume şi fructe proaspete, de preferat din cele locale şi adaptate sezonului, nu importate. În perioada iernii, când oferta de vegetale proaspete este limitată, puteţi apela şi la legumele şi fructele congelate. Atenţie însă! Acestea nu trebuie să conţină vreun conservant sau condimente artificiale adăugate;
- rădăcinoase: ţelină, păstârnac, morcovi;
- nuci, migdale, fistic, seminţe;
- carne slabă de orice fel şi organe, peşte, fructe de mare.
- legume şi fructe sub formă de conserve sau compot, ghiveciuri, zacuscă, gemuri, dulceaţă şi altele;
- carne procesată, gen mezeluri sau conserve;
- cereale de orice fel şi tot ce se prepară din făină;
- lapte, lactate, brânzeturi;
- alune, zahăr, sare.
Ponturi!
- Cel mai uşor mod de a vă descurca în această dietă este să vă axaţi pe carne şi salate, ca feluri principale, iar la desert să mâncaţi câte un fruct;
- Nu există un număr de mese sau o cantitate de mâncare ce trebuie respectată pe zi, însă nu e cazul să exageraţi cu porţiile. Faptul că veţi consuma alimente cu puţini carbohidraţi şi legume cu multe fibre vă va ajuta să vă simţiţi mai repede sătui.
De reţinut! Cei care au iniţiat acest regim susţin că organismul uman se îngraşă de la alimentele moderne, pentru că genele lui nu le recunosc, aşa că le stochează ca grăsime.
Atenţie! Pentru că dieta interzice consumul de lactate şi de brânzeturi, trebuie să luaţi un supliment de calciu.