de Gabriela Niculescu
- Actriţa este adepta unui stil de viaţă sănătos
Din fericire pentru omenire, balanţa în materie de nutriţie se îndreaptă spre partea bună a lucrurilor, asta după ce mulţi ani am fost adepţii unui stil de viaţă dăunător sănătăţii şi am optat pentru o alimentaţie care a dus la creşterea alarmantă a numărului de boli. Multe dintre vedetele noastre încep să dea tonul în materie de viaţă sănătoasă, iar actriţa Cristina Cioran este un model demn de urmat. Ea este adepta „curentului” raw food sau, în limba noastră, hrana vie. Acest lucru înseamnă că mâncarea nu mai este preparată termic, păstrându-şi proprietăţile şi oferindu-ne un aport mult mai mare de vitamine şi de minerale. Dacă vă imaginaţi că doar salatele se pot consuma crude, vă înşelaţi. Se pot prepara supe fără foc, din legume mixate în blender, prăjituri, din diverse seminţe, cereale sau fructe deshidratate. Există deja cărţi de bucate cu nenumărate reţete raw food.
„Asta îşi dorea organismul”
- Când ai simţit că trebuie să schimbi stilul alimentar?
- A fost o întâmplare că am mâncat în restaurant gourmet raw food şi m-a încântat foarte tare ideea. Sunt o norocoasă că îmi plac foarte mult legumele crude, în starea lor naturală. La fel şi zarzavaturile şi toate fructele. Ce nu ştiam e că există restaurante cu mâncare exclusiv raw, mai ales gourmet (n.r. - preparate culinare de înaltă clasă), şi asta m-a bucurat mult.
- Ce te-a determinat să optezi pentru un regim raw food?
- Nu consider că a mânca raw food este un regim. Este, mai degrabă, un stil de viaţă şi o normalitate. De când eram mică mi-au plăcut crudităţile şi credeam că e ceva cu mine, iată că asta îşi dorea organismul. Aş vrea să clarific faptul că nu mănânc exclusiv raw food, dar încerc, o iau încet. Consider că orice lucru, pe care îţi doreşti să îl faci cu adevărat, cere timp şi nu se poate face pe repede înainte.
„Nu mai poftesc la friptură”
- Ce schimbări ai sesizat până acum în metabolismul şi în sănătatea ta?
- Mă simt mult mai bine, mult mai sănătoasă, am energie foarte multă, parcă şi pielea arată mult mai bine şi eu arăt mult mai bine. Dacă organismul are nevoie de sare, îi dai sare de mare, care este cea mai sănătoasă. Dacă cere zahăr, îl găseşti în majoritatea legumelor colorate, dacă vrea grăsimi, ştim cu toţii ce miraculos este uleiul de măsline. Aşa că din mâncarea raw îţi poţi lua tot ce este necesar, tot ce îşi doreşte şi ce are nevoie organismul. În plus, eu nu mai poftesc la friptură.
- Cât timp aloci pregătirii unui prânz, de exemplu?
- Dacă am legumele cumpărate, îmi ia cinci minute să fac o salată.
- Cum arată meniul tău dintr-o zi?
- Încerc pe cât posibil ca legumele şi fructele pe care le consum să fie bio, netratate chimic. Îmi fac sucuri sau supe de legume raw, în funcţie de crudităţile pe care le am acasă, apoi mănânc o salată şi un fruct.
„Merg la bazin de trei ori pe săptămână”
- Dulciuri din categoria raw food îţi pregăteşti?
- Pentru dulce prefer un fruct, deşi dulciurile raw, care se pot face, sunt absolut minunate.
- Activităţi sportive ai, practici vreun sport sau mergi la sală?
- Nu am răbdare să merg la sală, dar înot foarte mult, merg la bazin de trei ori pe săptămână şi mă simt foarte bine.
- Cum ai grijă de tenul şi de părul tău? Foloseşti măşti naturiste?
- Îmi fac cremele mele din produse 100% naturale. Au la bază uleiuri esenţiale în totalitate naturale şi toate produsele folosite la crearea lor sunt bio, selecţionate foarte atent. Am observat că mă pricep foarte tare la acest lucru, iar peste ceva vreme cred că voi breveta o reţetă de cremă pentru ten normal. Deocamdată o testez pe mine şi pe prietene şi am rezultate foarte bune.
Supă de ardei capia cu pătrunjel şi busuioc
Una dintre supele mele preferate se prepară din: şase ardei capia roşii, curăţaţi sub jet de apă rece, un praf de sare de mare, câteva fire de pătrunjel, 30 de frunze de busuioc, un morcov şi un castravete mic. Se pun toate în blender şi se servesc imediat.
Ciuperci marinate
Pentru această reţetă aveţi nevoie de un castronaş cu ciuperci, patru linguri cu sos de soia şi patru linguri cu ulei de măsline. Se lasă timp de 30 de minute la marinat, apoi se servesc.
Smoothie verde
Pentru un pahar sănătos şi vitaminizat de smoothie verde aveţi nevoie de şase frunze de salată, două frunze de spanac, o portocală şi o jumătate de cană cu apă plată. Toate ingredientele se pun în blender până la omogenizare, apoi smoothie-ul se bea proaspăt.