Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Aţi rămas cu ceva „burtică” după ce aţi născut sau pur şi simplu în ultima vreme v-aţi neglijat alimentaţia şi greutatea? Pentru a vă recăpăta silueta ar fi bine să ţineţi cont de sfaturile pe care guru-ul fitnesului, Shaun T., le-a dat într-una dintre emisiunile celebrului doctor Oz.

Regula 1: Carbohidraţi la micul dejun
Programul de sport „insanity” al antrenorului de fitness Shaun T. a modelat corpurile a mii de oameni. Instructorul se ghidează după trei reguli, pe care le-a dezvăluit şi doctorului Oz, dar recomandă şi un plan de antrenament de cel puţin 15 minute zilnic, care ajută organismul să ardă grăsimile chiar şi după încetarea exerciţiilor.
Iată, aşadar, care sunt cele trei reguli. În primul rând, Shaun T. recomandă ca masa de dimineaţă să conţină mai mulţi carbohidraţi (pentru a asigura necesarul de energie), cea de la prânz mai puţini şi aşa mai departe. În acest fel, a doua zi veţi observa că organismul are nevoie de mai puţini carbohidraţi decât în prima zi, iar şansele ca aceştia să se depună ca grăsime corporală devin din ce în ce mai mici. Această regulă nu se aplică doar la mese, dar şi pentru gustări. Dacă doriţi să pierdeţi în greutate este important să mâncaţi la fiecare trei ore, pentru a menţine metabolismul „ocupat”. De asemenea, asiguraţi-vă că alegeţi şi alimente sănătoase.

Exemplu de meniu
Iată cum ar arăta un meniu care să respecte sfaturile amintite de specialist. Micul dejun ar trebui să fie alcătuit din: 40% carbohidraţi, 30% proteine şi grăsimi 30% (adică 600 de calorii). Toate acestea pot fi luate, de exemplu, din: o chiflă din grâu integral şi două linguri cu unt de arahide natural, cinci albuşuri cu o jumătate de cană cu ardei gras şi trei felii de bacon de curcan.
Prânzul ar trebui să fie compus din: 25% carbohidraţi, 45% proteine şi 30% grăsimi (adică 450 de calorii). Această masă poate fi alcătuită din: un sandviş cu friptură de vită, jumătate de lingură cu sos, câţiva biscuiţi întregi de grâu şi un iaurt slab, de preferat grecesc.
La cină se va consuma: 15% carbohidraţi, 55% proteine şi grăsimi 30% (350 de calorii). Meniul ar arăta cam aşa: o salată de spanac cu jumătate de ceaşcă de tofu proaspăt şi o lingură cu oţet balsamic, jumătate de bol cu mâncare pe bază de zucchini, o ceaşcă de sparanghel fiert şi jumătate de somon file.
Meniul prezentat nu trebuie să vă sperie şi nici nu trebuie privit strict. Există o mulţime de alimente pe care le puteţi personaliza potrivit gusturilor dumneavoastră, cu condiţia să respectaţi cantităţile de carbohidraţi recomandate.

Regula 2: Nu vă feriţi de cartofii dulci
Ingredientul secret pentru succesul acestei cure de slăbit este cartoful dulce. Aceşti cartofi sunt ideali deoarece oferă senzaţia de saţietate, iar o porţie de 100-150 de grame are capacitatea de a asigura vitaminele A, B şi C, dar şi fibrele, potasiul şi magneziul necesare organismului. De aceea, Shaun T. îi recomandă fie copţi, fie amestecaţi în mâncare. Chiar dacă sunt dulci, nu trebuie să exageraţi cu sarea.

Regula 3: Fără zahăr şi sare!
Mâncaţi alimente ce expiră în decurs de o săptămână. Aceasta este o regulă bună de urmat pentru a vă ajuta să vă orientaţi clar asupra alimentelor nesănătoase şi prelucrate şi să le ocoliţi. În plus, dacă mâncaţi doar alimente proaspete, ce expiră într-o perioadă scurtă, puteţi evita excesul de sare şi conservanţi. De exemplu, consumul de fructe proaspete, nu în compot sau la conserve (deoarece sunt pline de zaharuri adăugate şi siropuri), în loc de fulgi de ovăz instant cu aromă (care conţine zahăr şi sare) încercaţi iaurt grecesc cu fructe proaspete. Renunţaţi şi la condimentele gen „delicat”, pline de conservanţi, şi înlocuiţi-le cu legume şi verdeţuri proaspete.

Cheia succesului

Nu aveţi nevoie de un antrenor de gimnastică pentru a căpăta silueta mult visată. Tonificaţi-vă burta, braţele şi picioarele în numai 15 minute de antrenament zilnic. Secretul programului de antrenament „Insanity”, divulgat doctorului Oz de Shaun T., constă în pauza de 30 de secunde efectuată după fiecare trei minute de exerciţii. Rolul antrenamentului cu intervale de lucru este că se pierde în greutate şi când se încetează exerciţiile.

- Potrivit lui Shaun T., rezultatele ar trebui să se vadă în 30 de zile, dar nu doar la exterior, ci şi în interior, deoarece persoanele care îi vor urma sfaturile se vor simţi mult mai bine.