Main menu

header

de Gabriela Bunea

Dieta pe bază de clorofilă vă poate ajuta să slăbiţi şi, în plus, are şi un efect de detoxificare a organismului. Clorofila, denumită şi „sângele verde al plantelor”, favorizează asimilarea şi fixarea mineralelor vitale în organism şi stopează apariţia infecţiilor. Aşadar, după o iarnă în care alimentaţia noastră s-a bazat mai mult pe proteine animale şi grăsimi, primăvara este bine să introducem verdeţurile în meniul zilnic. Acestea conţin cantităţi mari de clorofilă, care are un rol important în menţinerea sănătaţii, dar şi a siluetei. Legumele de culoare verde reprezintă şi o sursă excelentă de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Daţi jos 4-5 kilograme
Deşi nu se poate spune că în urma acestei cure veţi slăbi spectaculos, efectele vor fi vizibile - veţi da jos 4-5 kilograme - în cazul în care aveţi grijă ce mâncaţi pe parcursul celor 12 zile ale curei. Aşadar, în această perioadă, dar şi la finalul regimului, evitaţi consumul de carne grasă, mezeluri, produse fast-food, preparate gătite cu grăsimi, dulciuri, băuturi carbogazoase şi sucuri de fructe cu îndulcitori. Cura constă în consumul extractelor vegetale foarte bogate în clorofilă.

Două metode de extragere
Pentru a obţine clorofila nu aveţi nevoie de o aparatură specială, un simplu mixer electric şi un storcător pentru fructe şi legume sunt ustensilele necesare. Aşadar, pentru a obţine un pahar de 200 ml cu extract de clorofilă aveţi nevoie de un mănunchi de mlădiţe de plante verzi şi de un pahar cu apă plată. Procedeul este următorul: planta se mărunţeşte foarte bine, timp de patru sau cinci minute, cu ajutorul mixerului, după care se filtrează repede printr-un tifon. Sucul se va consuma imediat după filtrare, deoarece oxidează foarte uşor.
O altă metodă de obţinere a clorofilei este metoda prin macerare: aceeaşi cantitate de mlădiţe verzi se toacă foarte mărunt pe un tocător din lemn şi imediat după tocare planta se va pune cu tot cu suc într-un pahar cu apă plată şi se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de şase ore. Apoi, maceratul se filtrează printr-un tifon, iar extractul obţinut se va consuma imediat.

Sunt indicate urzica, leurda, spanacul şi lucerna
Pentru a obţine extractul de clorofilă aveţi nevoie numai de tulpini de plante alimentare verzi. Sezonul acesta este prielnic, deoarece piaţa este plină cu verdeţuri. Cu cât tulpinile sunt de un verde mai intens, cu atât efectele sunt mai accentuate, deoarece au un conţinut de clorofilă mai bogat.
Iată care sunt plantele cele mai bune pentru dieta cu clorofilă: tulpinile proaspete şi tinere de urzică, frunzele verzi de leurdă, spanacul, varza dulce, firele verzi de pătrunjel, ţelina, ceapa sau usturoiul verde, tulpinile proaspete şi tinere de lucernă sau mlădiţele verzi de aproximativ opt centimetri de grâu, orz sau ovăz.
Clorofila se mai găseşte din belşug şi în broccoli, sparanghel, lăptuci, avocado, mentă, lobodă, busuioc şi cimbru. Şi ceaiul verde este bogat în clorofilă, fiind un foarte bun înlocuitor al băuturilor cafeinizate supercalorice de tipul capuccino sau al sucurilor de fructe foarte dulci.

Se ţine 12 zile
O cură obişnuită cu clorofilă durează 12 zile şi va decurge în felul următor:
Prima zi
Se va bea un sfert de pahar (50 ml), nu mai mult, cu extract de clorofilă. Aceasta este doza zilnică unică şi se va bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul dejun. La prânz veţi putea mânca o porţie de supă de legume şi un piept de pui la grătar cu salată de legume. La masa de seară puteţi consuma o porţie de peşte la cuptor şi un fruct, la alegere.
A doua zi
În a doua zi se va dubla cantitatea de extract, 100 ml, care se va bea în două reprize, cu 30 de minute înainte de masa de prânz şi de cină. La micul dejun veţi putea mânca 100 de grame de brânză de vaci degresată cu o roşie, castravete verde şi ardei, la masa de prânz, o ciorbă de salată verde şi o porţie de carne de vită la cuptor, iar la cină, o porţie de ciuperci la grătar şi fructe.
Între a treia şi a 11-a zi
Se măreşte doza cu câte un sfert de pahar pe zi (150 ml, 200 ml, 250 ml şi aşa mai departe), repartizându-se în trei părţi egale. Se va bea cu 30 de minute înaintea celor trei mese principale. Şi în aceste zile va trebui să consumaţi numai preparate fără grăsime şi multe legume şi fructe.
A 12-a zi
Se va bea câte un pahar cu extract de clorofilă înainte de fiecare masă. Este foarte important ca în ultima zi a curei să nu se consume altceva decât orez fiert şi cu foarte puţină sare, pentru ca şi efectele de detoxificare să fie intense.

Curăţă organismul de toxine
Cura cu clorofilă este eficientă nu numai pentru slăbit, ci şi pentru detoxificarea organismului, pentru purificarea sângelui şi pentru îmbunătăţirea aspectului pielii. Astfel, acneea rebelă şi sensibilitatea la infecţii vor fi înlăturate, iar tenul va deveni curat şi mai luminos. Totodată, gastritele sau ulcerele se ameliorează în urma acestei cure, iar astenia de primăvară şi anemia vor fi doar o amintire neplăcută.

Contraindicată persoanelor cu tromboză

Cura pe bază de clorofilă este contraindicată persoanelor care au diaree acută, precum şi celor care suferă de colon iritabil sau sensibilizat. Totodată, persoanele care au trecut prin operaţii de by-pass coronarian sau cele care au tromboză vor putea urma această cură numai la recomandarea şi sub supravegherea medicului. Dacă extractele vegetale sunt prea puternice pentru organismul dumneavoastră vor putea provoca dereglări la nivel intestinal, manifestate prin scaune diareice, iar atunci va trebui să beţi în paralel ceaiuri de mentă, de coada-racului sau de scoarţă de stejar, pentru a controla procesul.

• Dieta cu clorofilă este perfectă pentru menţinerea unui abdomen plat.

• Potrivit oamenilor de ştiinţă, clorofila este benefică şi în prevenirea apariţiei tumorilor.