de Dana Purgaru
În timp ce multe persoane trecute de 70 de ani merg în baston şi nici nu visează să mai facă vreodată sport, nemţoaica Johanna Quaas (86 de ani), americanul Jeffrey Life (73 de ani), americanca Ernestine Shepherd (76 de ani) şi australianul Raymond Moon (83 de ani) fac exerciţii fizice în fiecare zi şi chiar participă la competiţii.
De la obezitate la muşchi de oţel
Jeffrey Life, un doctor american în vârstă de 73 de ani, i-a lăsat pe toţi cu gura căscată după ce a decis, în anul 1999, să se apuce de fitness şi să slăbească. Până atunci era supraponderal, aproape diabetic şi cu nervii la pământ.
Datorită unui concurs realizat de o revistă de culturism din SUA, doctorul Life a început să se antreneze mai intens, iar după trei luni de sală a slăbit peste 10 kilograme. În prezent, corpul său arată precum al unui bărbat bine antrenat, de circa 35 de ani.
Doctorul face exerciţii cardio, Pilates, ridică greutăţi şi practică arte marţiale şi, pentru că arată foarte bine pentru vârsta sa, apare pe coperţile revistelor, în ziare şi în videoclipuri, pe internet. „Cel mai des aud faptul că ipostazele în care apar sunt trucate. Dar corpul pe care îl afişez este real, clădit în urma exerciţiilor practicate şase zile pe săptămână şi a unei diete sărace în carbohidraţi”, a declarat Jeffrey Life. În ultimii şapte ani, doctorul participă la un tratament cu hormoni, ce include suplimentarea cu testosteron şi cu hormoni de creştere. „După vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat suferă o scădere a nivelului de testosteron. La început nu se observă, dar cu timpul apar schimbări în starea de spirit, în viaţa sexuală şi în masa musculară. Eu am trecut de la grăsime, bătrâneţe şi oboseală la un corp neted, puternic şi plin de energie. Dacă eu am fost în stare, oricine o poate face”, a mai spus Life.
Cea mai în vârstă culturistă din lume
Deţinătoare a titlului de „Cea mai bătrână culturistă din lume”, distincţie ce i-a fost acordată de Cartea Recordurilor la 18 martie 2010, Ernestine Shepherd arată şi se simte extraordinar chiar dacă are 76 de ani. Se trezeşte în fiecare zi la ora 3:00, meditează şi apoi pleacă în parc, unde aleargă circa trei ore. „Oamenii care văd ce fac mă atenţionează că o să mă omor. Dar eu le spun că toţi murim odată şi-odată. Contează însă felul în care ne trăim viaţa”, a declarat bătrâna culturistă cu sufletul tânăr. Ziua sa continuă cu exerciţii la sala de forţă şi apoi predă - este atât antrenor personal, cât şi profesor de „sculptarea” corpului la o sală de sport din Baltimore, SUA. „Dacă încerci să motivezi oamenii trebuie să trăieşti şi să arăţi bine. Vârsta e doar o cifră. Oricine poate fi în formă dacă vrea”, a spus Ernestine.
Timp de 56 de ani nu a făcut nimic special pentru corpul său, până la un moment în care pur şi simplu nu a mai fost mulţumită de felul în care începuse să arate o dată cu înaintarea în vârstă. Aşa că s-a dus la o sală de aerobic. În 2007 l-a rugat pe Yohnnie Shambourger, fost câştigător al titlului „Mister Univers”, să o antreneze pentru a deveni culturistă profesionistă. Şapte luni mai târziu a participat la primul său concurs, la care a luat premiul întâi la categoria peste 40 de ani.
În ultimii 18 ani a terminat nouă maratoane, a câştigat două concursuri de culturism şi are toate şansele să se menţină în Cartea Recordurilor şi în acest an.
Culturista senioare, fan al lui Rocky (Sylvester Stallone), are 1,67 cm, 59 kg, 10% grăsime şi nu ia niciun fel de medicament. Secretul corpului său de invidiat, dar şi al psihicului motivat, spune ea, constă în: cât mai multă mişcare, odihnă suficientă, şapte mese pe zi - meniul său este alcătuit din pui fiert, legume, orez negru şi cât mai multe albuşuri, ce îi asigură necesarul de proteine - şi, mai ales, o gândire pozitivă. De altfel, mantra sa este: „Determinat-Dedicat-Disciplinat”.
Sport de performanţă după două infarcturi
Omologul lui Ernestine Shepherd în Cartea Recordurilor este australianul Raymond „Ray” Moon, născut în 1929. Acesta a fost declarat cel mai bătrân culturist din lume la 23 mai 2010 şi este încă deţinătorul acestui titlu. Bătrânelul, în vârstă de 83 de ani, face exerciţii cardiovasculare - câte 4 kilometri pe zi - şi de forţă (în jur de 45 de minute pe zi), şase zile pe săptămână şi mănâncă peşte, multe salate şi multe shakeuri de proteine.
S-a apucat de culturism acum câţiva ani, în urma unor probleme de sănătate ce au inclus două infarcturi, o operaţie pe cord deschis, torsiune gastrică, hernie şi probleme de prostată. „Mergeam pe stradă, am trecut pe lângă o sală de fitness şi am urcat. De atunci mă simt împlinit. Acum, când intru într-un magazin aglomerat, de exemplu, oamenii care se lovesc de mine dau peste o stâncă. Mă simt mult mai bine decât mă simţeam la 50 sau la 60 de ani. Vârsta nu este o barieră. Viaţa este aşa cum ţi-o croieşti”, a declarat „Ray” Moon.
Exerciţii la sol şi paralele la 86 de ani
Johanna Quaas, în vârstă de 86 de ani, a ridicat în picioare o sală întreagă la concursul internaţional de gimnastică de la Cottbus, Germania. De obicei, în cadrul acestor competiţii, participă concurenţi cu vârste din ce în ce mai fragede. Dar cum sportul poate fi practicat fără limită de vârstă, Johanna Quaas s-a gândit că ar putea prezenta la rândul său un exerciţiu la sol şi unul la paralele, în ciuda vârstei înaintate. Organizatorii au inclus evoluţia venerabilei doamne în programul din afara competiţiei, oferindu-le spectatorilor posibilitatea de a admira energia, ţinuta şi determinarea acestei sportive de excepţie. Au fost remarcate echilibrul, siguranţa mişcărilor şi coerenţa execuţiei, ce au dezvăluit antrenamentele îndelungate, disciplina şi o formă fizică de invidiat. „Practic gimnastica pentru amuzament”, a declarat Johanna Quaas, minunea cu părul cărunt, aşa cum a fost numită. Ea are la activ 11 medalii la concursurile de gimnastică pentru seniori. Toată viaţa a făcut sport, iar una dintre cele mai mari performanţe atinse este câştigarea campionatului Germaniei de Est la handbal, în 1954.