de Ana Trifan
Echilibrul şi armonia sunt cuvintele-cheie în ayurveda, medicina tradiţională indiană. Iar aceste principii se aplică şi atunci când vine vorba despre hrană. Înainte de a urma principalele trucuri din ayurveda în ceea ce priveşte alimentaţia, trebuie să ţineţi cont şi de principiul: „Ce, când, cum”. Conform principiilor ayurveda, „Ce” înseamnă că trebuie să consumaţi alimente specifice sezonului şi teritoriului în care locuiţi. „Când” reprezintă faptul că e important să mâncaţi trei mese principale pe zi şi două mai mici, ca să evitaţi apariţia poftelor. De asemenea, este important să consumaţi ultima masă cu trei ore înainte de culcare. „Cum” presupune să mestecaţi de cel puţin 20 de ori fiecare îmbucătură. De asemenea, e important ca atunci când mâncaţi să staţi aşezat şi să nu vă lăsaţi distraşi de nimic.
1. Mâncaţi cel puţin două tipuri diferite de legume în fiecare zi, alegând două dintre ele care să fie complementare din punct de vedere al culorii, texturii şi aromei. De exemplu, morcovii cu broccoli fac pereche foarte bună. La fel de benefică pentru digestie, sănătate şi siluetă este combinaţia de conopidă cu fasole verde.
2. Dacă e posibil, consumaţi în fiecare zi câte o plantă ce are frunze verde-închis, cum ar fi spanacul, varza furajeră, urzicile sau salata creaţă. Acestea vă oferă mineralele pe care nu le găsiţi în alte legume. De asemenea, puteţi profita din plin de beneficiile pe care le aduc aceste „verzituri”, consumându-le sub formă de suc (proaspăt stors şi neîndulcit). Sunt răcoritoare, vă hidratează şi asigură mineralele şi vitaminele necesare corpului pentru a avea un metabolism bun, ce asigură o siluetă frumoasă.
3. Cel mai bun mod de a găti legumele este să le căliţi uşor în puţin ulei de măsline şi condimente - acest lucru nu numai că le păstrează aroma şi gustul, dar ajută şi la digerarea mai uşoară a mâncării, pentru că legumele îşi păstrează fibrele. Pe lângă faptul că ajută la digestie, fibrele împiedică organismul să digere rapid carbohidraţii din dulciuri şi făinoase, deci pot limita efectele pe care le are asupra siluetei consumul unei prăjituri, de exemplu.
4. Asafoetida este o răşină aromată (unii spun că mirosul ei e oribil, alţii îl adoră), ce aduce multe beneficii digestiei. Dacă suferiţi de probleme precum balonare sau gaze, asafoetida este soluţia pentru dumneavoastră. În India se foloseşte la multe mâncăruri (în special orezuri, feluri cu pui şi cu cartofi), ca şi condiment, tocmai pentru a uşura digestia. Dacă gătiţi pentru prima oară cu asafoetida, procedaţi în următorul mod: încălziţi puţin unt ghee (unt clarifiat) într-o tigaie. Când e cald, adăugaţi un praf de asafoetida, apoi completaţi cu chimion sau cu seminţe de muştar ori cu alte condimente pe care plănuiţi să le folosiţi la mâncare.
5. Simţiţi nevoia să ronţăiţi ceva? Staţi departe de prăjeli, dulciuri pe bază de făină albă sau margarină. Toate sunt lipsite de ceea ce ayurveda numeşte „prana” sau „energie vitală”. Ayurveda recomandă, în schimb, să aveţi la îndemână, pentru o gustare, migdale, stafide, suc proaspăt de pere sau de prune, covrigei din făină şi seminţe integrale.
Asafoetida stimulează digestia
Condimentul asafoetida este folosit de mii de ani pentru stimularea digestiei, combaterea balonării şi a gazelor intestinale. Consumul regulat de asafoetida pe post de condiment în mâncăruri este un bun remediu împotriva durerilor de cap. Cei care consumă mâncăruri condimentate cu asafoetida în perioadele în care sunt răciţi vor observa că răşina acţionează şi ca expectorant, stimulând decongestionarea căilor respiratorii şi eliminarea mucusului.
• Atunci când mâncaţi, mintea nu trebuie să fie „ruptă“ de corp. Când sunteţi relaxaţi şi savuraţi în linişte gustul şi aroma mâncării, digestia va fi mai bună şi vă veţi sătura mai repede.