de Cătălina Tăgârţă
„Beţi peste doi litri de lichide pe zi şi consumaţi multe fructe şi legume care au conţinut mare de apă”. Ne-o spun medicii, nutriţioniştii, şi nu numai. Aşadar, e greu de crezut că cineva nu a auzit această replică, mai ales pe timp de vară, când trecem din cod portocaliu în galben sau invers. Apa nu e însă recomandată doar pentru hidratare, ci dacă v-aţi propus să slăbiţi e bine de ştiut că vă poate ajuta să daţi jos chiar şi şapte kilograme.
Diminuează pofta de mâncare
Teoretic, apa nu satisface foamea, ci doar setea. Însă, dacă e consumată înainte de masă, de exemplu, aceasta va diminua foarte mult pofta de mâncare şi astfel veţi observa că mâncaţi efectiv mai puţin. Evident că trebuie evitat consumul de lichide în timpul mesei şi imediat după aceasta, dar dacă totuşi o faceţi aveţi grijă să fie apă plată, în niciun caz băuturi carbogazoase sau dulci. Apoi, apa regăsită în fructe şi legume joacă şi ea un rol extrem de important, întrucât oferă saţietate. În acest sens, este bine de ştiut că zeama de legume este mai săţioasă decât legumele fierte în sine.
Puteţi da jos chiar şi 7 kilograme!
Alimentele bogate în apă tind să pară mari, aspectul lor este apetisant, mai ales că pentru mulţi dintre noi contează enorm aspectul hranei. Cu cât mâncaţi mai mult, cu atât slăbiţi mai eficient. Legumele şi fructele bogate în apă ar putea deţine secretul pierderii kilogramelor în plus, rapid şi sigur. Practic, mâncatul pe săturate slăbeşte în acest caz. Alimentele cu conţinutul cel mai mare de apă, recomandate în curele de slăbit, sunt: salata, pepenele, broccoli, grepfrutul, laptele, sucul de portocală, morcovul, iaurtul şi merele.
E mai bună dacă e fiartă
Pe lângă apa consumată ca atare, puteţi ţine şi o dietă pe bază de apă fiartă. Aceasta se ţine trei săptămâni şi nu este prea restrictivă. Astfel, în prima săptămână se fierbe seara câte o jumătate de litru de apă care se bea dimineaţa, pe stomacul gol. În a doua săptămână se repetă procedeul, dar se fierbe şi se bea câte un litru de apă a doua zi dimineaţa, iar în a treia săptămână, un litru şi jumătate. Cantitatea pare destul de mare, dar, ţinând cont de faptul că se începe treptat, de la o cantitate mică şi se ajunge la una mai mare, atunci nu este foarte greu de băut. În plus, la minimum jumătate de oră după asta se poate lua micul dejun, care constă în ceea ce doreşte fiecare. Evident că pe parcursul dietei trebuie evitate, pe cât posibil, grăsimile şi prăjelile şi e încurajat consumul de legume şi fructe.
• Mâncaţi cât mai mult pepene, grepfrut, morcovi, iaurt şi mere.