de Cătălina Tăgârţă
Din dorinţa de a pierde din greutate, multe persoane aleg, la întâmplare, tot felul de ceaiuri din magazine şi farmacii. Din păcate, multe dintre ele nu ajută la obţinerea rezultatului dorit, mai ales dacă sunt luate „după ureche”. Din acest motiv, e important să ştiţi care sunt plantele cu adevărat benefice în lupta cu kilogramele.
Reglează digestia şi accelerează metabolismul
Ceaiurile folosite la slăbit trebuie să fie o combinaţie de plante ce reglează digestia, au efect diuretic, laxativ, sudorific, lipolitic şi accelerează metabolismul. În plus, trebuie să fie energizante, detoxificante şi cu efecte vizibile împotriva îmbătrânirii premature.
Nu se poate preciza cu exactitate câte kilograme se pierd; acest lucru depinde de activitatea fizică şi de alimentaţie, însă efectele se vor vedea mai devreme sau mai târziu.
Combinaţii de succes
Pătlagina şi păpădia sunt utile pentru slăbit şi pot fi folosite în mai multe combinaţii, astfel:
- sunătoare cu pătlagină - protejează ficatul şi joacă un rol important în metabolizarea lipidelor, în plus neutralizează şi elimină substanţele nocive pentru organism;
- pătlagină cu volbură - împreună au rol laxativ şi elimină toxinele pe cale intestinală;
- păpădie cu salvie - împreună stimulează secreţia biliară şi contribuie la buna digestie a grăsimilor;
- păpădie şi ienupăr - stimulează excreţia acidului uric, a clorurilor şi a apei;
- cicoare şi spirulină - contribuie la controlul greutăţii prin scăderea apetitului. Pot fi găsite alături de frunze de ceai verde, de ghimbir şi de coriandru.
Încă doi aliaţi: Hoodia gordonii şi Garcinia cambogia
Există însă şi ceaiuri dintr-o singură plantă, ce ajută la slăbit. Aici se poate încadra Hoodia gordonii, ce acţionează la nivelul centrului saţietăţii din hipotalamus şi inhibă senzaţia de foame, sau Garcinia cambogia, ce împiedică transformarea glucidelor în lipide, arde grăsimile preexistente şi previne acumularea de lipide în ficat.
Ceaiul roşu, excelent pentru „subţiere”
Folosit încă din timpuri străvechi de împăraţii chinezi, ceaiul roşu consumat regulat timp de cinci zile poate duce la pierderea a trei kilograme. Acesta poate fi băut de orice persoană care are un organism sănătos, mai puţin de copii, gravide, persoane care urmează un tratament medicamentos, cardiaci, bolnavi cu ulcer, anemie, insomnie sau stări de nervozitate. Dieta cu ceai roşu este depurativă, în plus, ea accelerează metabolismul ficatului, favorizează reducerea grăsimilor şi a colesterolului. Depurativ, dezintoxicant şi antidepresiv, stimulează, de asemenea, secreţiile digestive, facilitând digestia alimentelor grase. Iată un exemplu de meniu pentru o zi! La micul dejun se poate servi o ceaşcă cu ceai roşu cu zeamă de portocale sau bucăţi de portocală, împreună cu o felie de pâine integrală sau două batoane de musli. La prânz se servesc o salată de paste, rece, orez cu legume, un fruct şi o ceaşcă cu ceai roşu. Apoi, la gustare se bea iarăşi o cană cu ceai, iar cina poate consta într-o salată, supă de orez şi peşte la tavă cu legume, paste cu legume sau fasole cu legume. Se adaugă un fruct şi o ceaşcă cu ceai roşu.
• Beţi în fiecare zi cel puţin o cană cu ceai verde, recunoscut pentru ajutorul pe care îl dă în orice cură de slăbit.
Pont! Şi seminţele de in induc senzaţia de saţietate şi reduc absorbţia grăsimilor, însă trebuie respectate întotdeauna dozele şi perioada recomandate de administrare.
• Excesul de ceaiuri pentru slăbit nu e benefic, de aceea nu se recomandă mai mult de trei-patru căni pe zi, timp de maximum opt săptămâni (o cură variază între patru şi opt săptămâni).