de Cătălina Tăgârţă
Puţini au auzit de squash, iar şi mai puţini oameni s-au hotărât să încerce să joace. Acest lucru poate fi cauzat de reputaţia de sport elitist, costisitor, însă e bine de ştiut că în ultima vreme au apărut săli cu tot felul de oferte avantajoase, ce garantează, pe lângă distracţie şi bună dispoziţie, şi o condiţie fizică extraordinară şi chiar pierderea câtorva kilograme.
„Se pierd între 200 şi 1.200 de calorii într-o oră”
Squash-ul se poate juca în doi, iar regulile după care funcţionează sunt asemănătoare cu cele din tenis şi uşor de reţinut. Deosebirea este că, în loc de fileu, jucătorii trebuie să dea cu mingea în perete sau chiar în tavan. „Există două tipuri de squash, cel britanic şi cel american, care se joacă folosind o minge mai tare. Cel englezesc se joacă «fără tavan», iar în cel american, regula permite ca mingea să atingă şi tavanul. Spre deosebire de tenis, jucătorul de squash aleargă foarte mult, depune efort şi trebuie înzestrat cu răbdare şi agilitate. Tocmai de aceea, într-o oră de joc se pot pierde între 200 şi 1.200 de calorii, ceea ce înseamnă cu 70% mai mult decât în timpul unei partide de tenis”, ne-a spus Norbert Chelbezan, reprezentantul sălii Activ Squash, din Bucureşti.
„Pune în mişcare aproape toată masa musculară”
Aşadar, persoanele care nu vor sau nu au chef să se plictisească mergând pe banda de la sala de fitness sau pe bicicletă au ca alternativă squash-ul, unul dintre cele mai intense sporturi. „Acesta pune în mişcare aproape toată masa musculară, creşte rezistenţa, te păstrează în formă, te distrează şi te ajută să slăbeşti. Se pot pierde până la cinci kilograme într-o lună şi circa 15 kilograme în jumătate de an dacă sportul e efectuat cu regularitate şi dedicaţie, iar alimentaţia este şi ea controlată, adică nu e bazată pe grăsimi. În plus, squash-ul e ideal fiindcă te ajută să scapi de stres, aşa că nu ezita să încerci”, a mai spus reprezentantul firmei Activ Squash. Evident că nu e suficient să mergeţi la sală timp de o lună, slăbiţi trei sau cinci kilograme şi apoi, gata, renunţaţi, ci trebuie să faceţi acest lucru în mod constant, deoarece e cunoscut faptul că renunţarea la orice sport duce la îngrăşare. Însă cotinuarea acestuia asigură o stare generală excelentă.
Începătorilor li se recomandă doar o oră pe săptămână
Ca la orice sport, echipamentul trebuie să fie lejer, iar înainte de fiecare şedinţă e bine ca jucătorii să nu mănânce prea mult, pentru că se vor mişca mai greu. După fiecare repriză se poate consuma un fruct dulce, ca să nu se facă febră musculară. Oricum, alimentaţia trebuie să fie bazată pe fructe şi legume proaspete şi e necesar un aport important de apă. „Întrucât e un joc foarte antrenant, e recomandat ca începătorii să joace doar o dată pe săptămână, timp de o oră, în prima lună, ca să nu facă febră musculară la mâna cu care ţin racheta. Apoi, din luna a doua pot juca de două ori pe săptămână, însă numai pentru persoanele cu experienţă, care joacă de foarte mult timp, e indicat să joace trei ore pe săptămână. În timpul săptămânii - în intervalul orar 12:00-17:00 - terenul pentru o oră de joc costă 60 de lei la Activ Squash - bani care se pot împărţi între cei doi-trei jucători - dacă doresc să se mai schimbe între ei, în timp ce în week-end, după ora 17:00, terenul e 80 de lei, deci 40 de lei de persoană”, a mai adăugat Norbert Chelbezan.
Este ideal pentru copiii supraponderali
Acest sport este recomandat şi copiilor supraponderali, care vor da jos kilogramele în joacă, fără să se chinuiască. „Pot practica squash copiii cu vârsta peste 8 ani, însă contează mult şi aspectul lor, dacă sunt mai dezvoltaţi, pot veni mai devreme, iar în caz contrar, chiar mai târziu de 8 ani”, a mai spus Norbert Chelbezan. Decât să stea în faţa televizorului, mai bine petrece o oră în compania unui bun prieten sau chiar a unuia dintre părinţi, combătând astfel sedentarismul şi obezitatea, dar câştigând vitalitate şi energie.
• Squash-ul este contraindicat cardiacilor şi persoanelor recent operate.
• „Forbes“, revista oamenilor de succes, a declarat squash-ul cel mai sănătos sport, luând în considerare criterii cum ar fi: rezistenţa cardiorespiratorie, intensitatea solicitării masei musculare, calorii arse, flexibilitatea sau riscul de accidentare.