Main menu

header

de Dana Purgaru

Persoanele supraponderale nu riscă numai dezvoltarea unor boli metabolice, ci, conform unui nou studiu, şi declinul capacităţilor mentale. Experţii nu ştiu care este motivul, însă aceştia suspectează că nivelul crescut de colesterol şi hiperglicemia joacă un rol important.

Au fost studiate 6.000 de persoane
Cercetarea, publicată în jurnalul Neurology, a fost efectuată asupra a 6.000 de cetăţeni britanici, care au fost studiaţi timp de mai bine de un deceniu. Persoanele participante la studiu, care aveau o vârstă cuprinsă între 35 şi 55 de ani, au fost supuse la trei testări ale memoriei şi ale capacităţilor cognitive de-a lungul unei perioade de 10 ani. Studiul a arătat că persoanele obeze, la care se observau schimbări metabolice nesănătoase, prezentau un declin cognitiv mult mai rapid decât celelalte persoane din cadrul cercetării.

Grija faţă de corp previne demenţa
Oamenii de ştiinţă sunt încă nelămuriţi în privinţa rezultatelor. „Nu ştim încă de ce obezitatea şi aceste aspecte metabolice anormale sunt asociate cu o performanţă mai slabă a creierului, însă, pe măsură ce rata obezităţii creşte, va fi important să studiem mai amănunţit această asociere”, a declarat Shirley Cramer, reprezentanta organizaţiei Alzheimer’s Research UK. „Acest studiu se concentrează doar asupra declinului cognitiv, însă cercetările precedente arată că o dietă sănătoasă, activitatea fizică constantă, evitarea fumatului şi controlarea presiunii arteriale şi a colesterolului în perioada vârstei mijlocii pot preveni apariţia demenţei”, a adăugat Cramer.