de Cătălina Tăgârţă
- Cori Grămescu, antrenoarea de fitness a vedetelor, vă dă sfaturi preţioase şi sănătoase pentru slăbit
Şi celebra antrenoare de fitness Cori Grămescu - cea care ajută vedetele să slăbească şi să se menţină în formă - ţine post. Aceasta ne-a dezvăluit câteva dintre secretele sale şi a făcut recomandări preţioase pentru persoanele care se tem că se vor îngrăşa în timpul postului din cauza restricţiilor alimentare şi a excesului de cartofi şi făinoase, de exemplu. În plus, dacă meniul sănătos e însoţit de mişcare în mod regulat, Cori chiar garantează pierderea în greutate a câtorva kilograme.
„Nu faceţi exces de paste, dulciuri, pâine sau cartofi”
- În primul rând, e adevărat că în majoritatea cazurilor postul îngraşă?
- Da, este adevărat, pentru că oamenii cred că a ţine post înseamnă să mâncăm pâine, produse făinoase, în general, cartofi, varză şi tot felul de dulciuri de post.
- Ce nu trebuie să lipsească din alimentaţie atunci când ţinem post, pentru a menţine echilibrul nutriţional?
- În timpul postului, majoritatea oamenilor uită să mănânce proteine. Se poate ţine post foarte uşor cu multe legume, seminţe, fructe şi cereale.
- Ne spui, te rog, câteva produse - din cele de post - sănătoase, dar care nici să nu îngraşe?
- Sunt foarte multe: salata de crudităţi, supa cremă de legume, mâncarea de linte, humus, salată tabouleh sau fatoush (n.r. - specialităţi din Orientul Mijlociu), salată de hrişcă, spanac, piure de spanac, mâncare de praz cu măsline, orez brun cu legume asiatice, curry cu legume şi năut, noodles (n.r. - tăiţei) de orez cu sos asiatic şi legume, piure de urzici, de ştevie, ciuperci, quinoa sau pilaf de quinoa, salată de alge, tofu cu salată de legume, oatmeal - adică fulgi de ovăz cu quinoa şi lapte de soia - supă cremă de broccoli şi multe altele.
- Ce produse trebuie evitate - pe lângă carne, ouă şi lactate - care oricum nu se consumă în post?
- Nu trebuie să faceţi exces de paste - fie ele şi integrale - de dulciuri de post, pâine şi cartofi.
„Ultima masă se ia cu trei ore înainte de culcare”
- Pentru a slăbi - sau cel puţin pentru a nu lua în greutate în timpul postului -, de câte mese pe zi e nevoie şi la ce interval de timp?
- Meniul trebuie să fie structurat pe trei mese principale şi două gustări, ce se vor lua la două-trei ore distanţă unele de altele. Ultima masă nu se ia până la ora 18:00, după cum spun dietele din secolul trecut, ci cu trei ore înainte de culcare.
- În ce produse trebuie să constea gustările?
- În prima parte a zilei recomand fructele de sezon - dar nu mai mult de 300 g, iar la a doua gustare recomand seminţe crude - alune de pădure, migdale, caju, nuci sau diverse legume crude - morcov, ardei capia. Mai există şi varianta: sticsuri din făină integrală cu seminţe de in sau chimen. Sunt un deliciu, însă nu trebuie exagerat cantitativ.
- Produsele din cele trei mese pe zi se vor consuma mai mult crude sau mai mult gătite?
- Sunt de acord cu ambele variante. Nu toate alimentele sunt la fel de gustoase crude, cum nu toate alimentele au acelaşi gust dacă sunt gătite. Atât timp cât nu îşi pierd valoarea nutritivă şi/sau savoarea, alimentele pot fi consumate şi crude, şi gătite. Însă e indicat să nu colcăie în ulei şi să nu fie prăjite la o temperatură foarte ridicată, deoarece devin nocive pentru organism.
- Ce băuturi pot fi consumate în timpul postului sau al „dietei de post” de cei care vor să slăbească în această perioadă?
- Apă din plin, ceaiuri de fructe sau din plante, limonadă cu mentă, sucuri de legume.
„Majoritatea renunţă la regim din cauza monotoniei”
- Sunt recomandate condimentele în această perioadă?
- Da, doar că trebuie să citim cu mare atenţie etichetele produselor, să nu conţină monoglutamat de sodiu. Cel mai indicat este să cumpărăm condimentele „vărsate”, din magazinele de specialitate. Însă atenţie! Ele trebuie introduse treptat în dietă, pentru că există riscul apariţiei unor reacţii alergice. E bine să se înceapă cu cantităţi mici, să se bea multă apă şi să se facă experimente cu aromele atunci când se găteşte. Studiile au evidenţiat faptul că persoanele care au ales o dietă bogată în condimente şi plante aromatice au izbutit să urmeze un regim sănătos mai multă vreme şi au reuşit să slăbească şi să se menţină mai bine decât cele care au adoptat un regim alimentar clasic, lipsit de savoare. Majoritatea celor care urmează un regim de slăbire renunţă din cauza monotoniei, însă oricine îşi poate pune imaginaţia la treabă şi să creeze reţete minunate doar adăugând condimente. Evident că sarea trebuie consumată cu moderaţie.
- Ce înseamnă „dulce” în post? Sau ce prăjituri de post - la îndemână şi care nu îngraşă - le recomanzi cititorilor?
- Recomand merele coapte. Se fac foarte simplu. Se pun un sfert de baton de vanilie şi 200 g de stafide aurii, mari, într-un pahar cu coniac îndulcit cu zahăr brun şi se amestecă până se dizolvă zahărul. Separat se pregătesc merele, de preferat mere golden, de dimensiuni similare. Se îndepărtează cotorul, iar în spaţiul astfel creat se adaugă un baton de scorţişoară şi amestecul făcut mai devreme. Se pun apoi merele într-o tavă care se bagă la cuptor, şi când sunt gata se servesc calde. Cine nu ţine la dietă poate orna merele cu miere de pădure după ce le scoate din cuptor. Aceasta este închisă la culoare şi foarte aromată.
- Ca în orice dietă, cei care ţin post şi vor să şi slăbească trebuie să facă mişcare. Cât de des e indicat?
- Eu recomand tuturor să facă sport de minimum două-trei ori pe săptămână, ideal chiar de patru ori, indiferent dacă ţin sau nu post.
- Tu ţii post?
- Ţin post şi mi-e foarte bine. E un moment bun pentru detoxificare, mai ales înainte de Sărbători, când de cele mai multe ori toată lumea face excese alimentare.
- Cum arată un meniu ideal într-o zi de post: dimineaţa, la prânz, la cină şi gustările?
- Micul dejun poate consta în: ovăz cu quinoa şi lapte de soia. Prima gustare va fi o salată de fructe - măr, portocală, kiwi - dar maximum 300 g, cum am mai spus. Prânzul poate fi format dintr-un ghiveci de legume - morcov, vinete, dovlecel, ţelină şi alte produse, mai puţin cartofii - la care veţi folosi maximum două linguri cu ulei de măsline. A doua gustare poate fi un pumn cu migdale crude, iar o variantă de cină sănătoasă e următoarea: salată de crudităţi cu lămâie stoarsă - de exemplu făcută din morcov şi ţelină, dar fără măr.
„Persoanele care au ales o dietă bogată în condimente şi plante aromatice au izbutit să urmeze un regim sănătos mai multă vreme şi au reuşit să slăbească şi să se menţină mai bine decât cele care au adoptat un regim alimentar clasic, lipsit de savoare“