Main menu

header

de Gabriela Bunea

Apa, proteinele, glucidele, lipidele şi sărurile minerale sunt substanţele principale ce se găsesc în majoritatea alimentelor, dar dintre acestea, numai proteinele, glucidele şi lipidele furnizează organismului energia zilnică necesară. Dieta proteică este axată pe consumul de carne, ouă, peşte şi produse lactate, dar în porţii mici şi dese. Acesta este un lucru benefic, deoarece organismul nu este privat de alimentele cu care se obişnuise, şi masa musculară nu este afectată ca în cazul altor diete, ci numai masa de grăsime.

Se păstrează fermitatea muşchilor
Când dieta e bogată în proteine, organismul nu apelează la resursele proprii, iar în procesul de slăbire se păstrează fermitatea muşchilor şi strălucirea pielii. Mai mult, consumul exclusiv de alimente proteice produce corpi cetonici, ce dau senzaţia de saţietate pe termen lung. Astfel, după două sau trei zile de alimentaţie limitată la proteine pure, foamea dispare complet. Dacă vă hotărâţi să începeţi dieta proteică, iată două variante de meniuri, împărţite pe zile, pentru o săptămână.

Varianta 1
Micul dejun: patru felii de şuncă slabă de pui cu două felii de pâine neagră. Aveţi voie să beţi şi o cană cu cafea sau cu ceai, dar neîndulcită sau îndulcită cu îndulcitor.
Gustare: un măr.
Micul dejun şi gustarea se menţin la fel pe tot parcursul acestei diete.

Zilele 1 şi 2
Prânz: carne de vită slabă fiartă şi salată verde.
Cină: peşte (ton) în suc propriu şi două roşii.

Zilele 3 şi 4
Prânz: o jumătate de piept de pui la grătar cu un morcov ras.
Cină: un ou fiert cu salată de crudităţi (ţelină, morcov, măr).

Zilele 5 şi 6
Prânz: 200 g şuncă slabă de pui cu două roşii.
Cină: peşte (ton) în suc propriu cu salată verde.

Ziua 7
Prânz: o porţie de carne de vită fiartă cu două roşii.
Cină: un piept de pui la grătar cu un morcov ras.

Varianta 2
Micul dejun: o jumătate de piept de pui la grătar, un pahar cu iaurt fără grăsime şi o cafea fără zahăr.
Gustarea: o portocală - se va mânca între prânz şi cină.
Micul dejun şi gustarea se menţin la fel pe tot parcursul acestei diete.

Zilele 1 şi 2
Prânz: o jumătate de piept de pui la grătar cu salată verde.
Cină: patru-cinci ficăţei de pui fierţi cu morcov ras.

Zilele 3 şi 4
Prânz: carne de vită fiartă cu un morcov ras.
Cină: 200 g şuncă de pui slabă cu două roşii.

Zilele 5 şi 6
Prânz: o jumătate de piept de pui cu două roşii.
Cină: un ou fiert cu salată de legume.

Ziua 7
Prânz: carne de vită fiartă cu salată verde.
Cină: 200 g şuncă slabă de pui şi salată de crudităţi.

Atenţie! Regimul proteic este interzis persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip I, insuficienţă renală, insuficienţă hepatică, insuficienţă cardiacă sau alte probleme cardiace sau femeilor însărcinate.

Poate fi ţinută două săptămâni

Această dietă poate fi ţinută timp de două săptămâni, după care puteţi adăuga legume şi fructe, în diverse combinaţii, dar fără cartofi, orez sau fasole uscată. Nu uitaţi ca pe durata regimului să consumaţi ceai verde şi trei-patru litri de apă pe zi.

Pont! Consumul de proteine creşte rezistenţa organismului la infecţii şi anemii şi accelerează procesul de cicatrizare a rănilor