de Cătălina Tăgârţă
Oamenii de ştiinţă au descoperit că există două gene specifice care predispun la îngrăşare. Una dintre ele este responsabilă pentru acumularea ţesutului adipos la femei şi una pentru îngrăşarea bărbaţilor.
Se presupune că aproximativ o treime dintre femei au o porţiune din ADN care duce la dezvoltarea ţesuturilor adipoase, ceea ce înseamnă că acestea au de două ori şi jumătate mai multe şanse de a se îngrăşa cu mai bine de şase kilograme. Descoperirea ar putea deschide calea pentru crearea testelor prin care să poată fi identificate persoanele cu acest risc.
„Oamenii îşi pot schimba comportamentul alimentar”
Cercetătorii de la Universitatea din Maastricht au monitorizat, timp de zece ani, 5.000 de femei şi bărbaţi, cu scopul de a observa fluctuaţiile pe care le înregistrau aceştia în greutate. La finalul studiului, specialiştii au realizat analize ADN pentru a căuta genele asociate cu obezitatea. FTO şi MPP2 ar putea să fie specifice unui anumit sex, deoarece activitatea lor este controlată de hormonii sexuali.
În timpul Congresului European împotriva Obezităţii, din Liverpool, specialiştii au explicat că noile constatări ar putea ajuta la identificarea persoanelor care au tendinţa de a se îngrăşa din nou după ce au ţinut regim. Cu toate acestea, profesorul John Wilding, de la Asociaţia pentru Studierea Obezităţii, din Marea Britanie, a declarat pentru „The Telegraph” că nu poate da vina doar pe gene. „Pe oameni ar trebui să îi preocupe şi ceea ce mănâncă. Nu îţi poţi schimba genele, dar îţi poţi schimba comportamentul”, a explicat acesta.