de Daniela Anton
Organismul e expus unei absorbţii continue de toxine, iar când numărul acestora creşte, apar probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, migrenele, oboseala şi constipaţia. În perioada de detoxificare, substanţele nocive sunt eliminate din organism, scăpaţi de surplusul de kilograme, iar tonusul general se îmbunătăţeşte. Iată o dietă de detoxificare, pe care o puteţi ţine timp de două săptămâni.
Consumaţi sucuri de fructe şi germeni de ovăz
Ca în orice dietă, şi în cea de detoxificare există nişte alimente permise şi unele interzise. Atunci când vă hotărâţi să începeţi o astfel de cură, trebuie să fiţi pregătită să renunţaţi la carne, peşte, ouă, cofeină, sare, produse lactate, salamuri şi semipreparate. Aveţi voie însă germeni de ovăz fierţi, fructe proaspete, supe de legume şi salate de crudităţi. Este recomandat să beţi lapte de soia, pentru detoxificarea ficatului, cel puţin două căni pe zi, timp de două săptămâni. De asemenea, beţi cel puţin 2,5 litri de lichide pe zi - apă, ceaiuri sau sucuri naturale de fructe şi legume.
Fără alimente cu amidon
În timpul dietei, uitaţi de cafea sau de ceaiul negru, care conţin cofeină, dar şi de băuturi alcoolice, pateuri, plăcinte, paste şi mâncăruri cu prăjeli, pentru că sunt extrem de greu de digerat. Pentru că în aceste două săptămâni ar fi bine să renunţaţi la carne, încercaţi să includeţi în dieta de detoxificare cât mai multe proteine vegetale, cum ar fi lintea, fasolea, soia, alunele şi tofu. Totodată, renunţaţi la alimentele care conţin amidon, iar în loc de pâine, paste, cartofi şi cereale, alegeţi mai bine orez integral. Porţiile de mâncare trebuie să fie mai mici, dar le puteţi suplimenta cu fructe sau alune. Dacă nu puteţi să renunţaţi cu totul la produsele lactate, încercaţi să mâncaţi brânzeturi şi unt în cantităţi mici, iar iaurturile ar trebui să fie dietetice. Folosiţi cât mai puţină sare atunci când gătiţi, iar în locul uleiului de floarea-soarelui sau de porumb, folosiţi ulei de măsline. Puteţi să înlocuiţi condimentele cu ierburi proaspete şi cu zeamă de lămâie. Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume, de preferat proaspete.
Beţi ceai de brusture
Faptul că mâncaţi sănătos, nu este suficient. Încercaţi să vă odihniţi cât mai mult. Rezultatele curei de detoxificare sunt vizibile de-abia din a doua săptămână. Beţi cât mai mult ceai de ghimbir, muşeţel şi mentă, ca să vă calmaţi. Pentru efect detoxificant, consumaţi ceai de păpădie, brusture, chimen dulce sau nucşoară. Când se termină cele două săptămâni, nu daţi iama în mâncărurile care v-au fost interzise până acum. Şi asta pentru că trecerea de la o alimentaţie sănătoasă la una bogată în proteine şi în grăsimi s-ar putea să vă dea stomacul peste cap. Încercaţi să reintroduceţi alimentele pe care nu le-aţi consumat deloc în timpul dietei, în cantităţi mici, aproximativ 20% din mâncarea pe care o consumaţi zilnic. E important să consideraţi dieta bogată în fructe şi legume proaspete ca pe un mod sănătos de viaţă. După o astfel de dietă, veţi constata că aveţi mai multă energie şi o capacitate mai mare de concentrare. Detoxificarea are ca scop curăţarea organismului de toxine şi întărirea sistemului imunitar, prin protejarea ficatului, a plămânilor şi a rinichilor, precum şi a sângelui şi a intestinelor.
Atenţie! Curele de detoxificare sunt interzise în perioadele sarcinii şi alăptării.
Masaţi palmele cu ulei de măsline
Ca să scăpaţi de o mulţime de neplăceri, dureri ori disconfort, folosiţi masajul regulat al palmelor. Această metodă oferă şi o detoxificare a organismului, mai ales dacă nu vă plac ceaiurile sau nu vreţi să luaţi medicamente de sinteză. Pentru masaj, cel mai indicat ar fi uleiul de măsline, care vitaminizează pielea şi o fereşte de efectele îmbătrânirii precoce.