de Ana Trifan
Aproape toţi avem tendinţa de a mânca pe fugă, ceea ce este dăunător sănătăţii. De cele mai multe ori privim mâncatul doar ca pe o activitate de rutină, pe care trebuie să o „executăm” rapid, iar acest lucru duce la probleme ale sistemului digestiv. Pe deasupra, înfulecând repede avem tendinţa de a consuma o cantitate prea mare de hrană, astfel apărând kilogramele în plus. Să ne uităm la japonezi şi la francezi: ei par să fie mai sănătoşi şi mai în formă, şi aceasta, printre altele, datorită faptului că au o adevărată cultură a mesei şi fac din ea o experienţă plăcută şi relaxantă.
Preîntâmpină îngrăşarea
De cele mai multe ori, din cauză că suntem foarte „prinşi”, masa ocupă puţin timp în programul nostru. Micul dejun - asta dacă am avut timp să-l luăm, şi nu am preferat o merdenea mâncată pe stradă - durează câteva minute, iar la prânz ne hrănim pe fugă, de multe ori în timp ce facem alte lucruri şi ne grăbim să ne întoarcem cât mai repede la activităţile noastre. Nici la cină nu suntem mai îngăduitori şi ne pedepsim corpul alimentându-l în viteză, în faţa televizorului. Iată care sunt avantajele mâncatului lent, cu atenţie:
1. Mâncatul încet ajută la evitarea consumului unei cantităţi prea mari de hrană şi preîntâmpină astfel îngrăşarea. Majoritatea experţilor sunt de acord că atunci când mestecăm ceva pe fugă avem tendinţa să exagerăm, deoarece creierul nostru are nevoie de 15-20 de minute pentru a primi informaţia că suntem sătui. Mâncând mai încet, el ne va „spune” că avem stomacul plin la o cantitate mult mai mică de hrană, aşa că evităm consumul de calorii în plus. Cercetătorii de la Laboratorul pentru Metabolism al Universităţii Rhode din Africa de Sud s-au pus de acord că oricine îşi face o obişnuinţă din a se alimenta încet va ajunge, după puţin timp, să consume o cantitate mult mai mică.
Îmbunătăţeşte digestia
2. Mâncatul încet îmbunătăţeşte digestia, şi astfel se evită riscul apariţiei unor boli gastrice. Dacă vă faceţi un obicei din a vă alimenta încet, stomacul dumneavoastră va avea mult mai mult timp pentru a procesa hrana. Astfel, se va face o mestecare îndelungată a alimentelor, ceea ce înseamnă că veţi avea o digestie mai uşoară;
3. Mâncând mai încet învăţaţi să vă bucuraţi de ceea ce aveţi în farfurie. Începeţi să vă dezvoltaţi obiceiul de a consuma alimentele dumneavoastră preferate cât de lent reuşiţi. Bucuraţi-vă de fiecare bucăţică de pizza, de fiecare cartof prăjit sau de fiecare înghiţitură dintr-o savarină. Trebuie să învăţaţi să apreciaţi plăcerea adusă de ceea ce mâncaţi, şi nu de cât intră în stomac. În acest fel veţi începe să fiţi mai atenţi şi, cu timpul, veţi trece la alimente mai gustoase, naturale şi sănătoase;
4. Mâncatul încet vă ajută să scăpaţi de stres. Până la urmă, masa este un eveniment plăcut, care aduce emoţii pozitive şi ajută la calmarea nervilor. Aşadar, transformaţi-l într-o terapie, o perioadă de meditaţie, şi bucuraţi-vă de fiecare înghiţitură, deoarece aceasta vă va alunga toate gândurile. În mod clar vă veţi simţi mai veseli şi mai calmi după aşa o relaxare;
5. Mâncatul încet vă poate ajuta să înţelegeţi adevăratul gust al... vieţii şi poate fi un foarte bun pretext pentru socializare atât acasă, cât şi la muncă. Astfel, luând o masă cu cei apropiaţi, fără să vă grăbiţi să vă umpleţi stomacul, veţi avea mai mult timp să discutaţi, să împărtăşiţi impresii şi să vă apropiaţi.
Sfat! Mestecaţi fiecare bucăţică băgată în gură de 20-30 de ori înainte de a o înghiţi.