de Cristina Cristache
Oligoelementele sunt metale şi minerale prezente în mod natural în corp, care acţionează ca şi cofactori în anumite reacţii şi schimburi biologice. Acestea reglează procesele vitale şi pot fi găsite atât în plante, cât şi în ţesuturi animale. Fără ele, anumite procese din organism nu se pot realiza, aşa că o carenţă nu poate face decât rău corpului uman. Printre cele mai importante sunt cromul, zincul, seleniul, litiul, dar şi magneziul, aluminiul, argintul, arsenicul, manganul sau sulful. Pe lângă beneficiile aduse sănătăţii, oligoelementele vă pot ajuta şi să slăbiţi!
Magneziul vă face să vă abţineţi de la ronţăit!
Despre importanţa magneziului au curs râuri de cerneală, dar nu putem trece cu vederea că acest oligolement joacă un rol decisiv în controlul activităţilor neuromusculare ale inimii şi ajută la păstrarea regulată a bătăilor inimii, reglează presiunea sângelui şi o păstrează în limite normale, este necesar secreţiei de insulină, are un rol important în controlarea zahărului din sânge şi în transformarea acestuia în energie. Revenind la slăbit, ei bine, mulţi dintre noi mâncăm nervos! Anxietatea şi lipsa unui somn odihnitor vă îndeamnă să vă refugiaţi în mâncare. Magneziul, în combinaţie cu litiul, vă scapă de stres şi, totodată, de ronţăitul între mese. Sursele naturale pentru acest element sunt seminţele de soia, legumele verzi, germenii de grâu, merele, migdalele, nucile, mierea, piersicile, orezul brun, smochinele, lămâile şi grepfrutul.
Cromul - cel mai utilizat în medicamentele de slăbit!
Cromul vă ajută să controlaţi nivelul de zahăr din sânge şi să stabilizaţi glicemia. El lucrează în strânsă dependenţă cu insulina. Atunci când nu există suficient crom, celulele sunt mai puţin sensibile la secreţia de insulină, iar organismul devine rezistent la acest hormon vital. Această rezistenţă conduce la stocarea masivă de grăsime, pentru că zaharurile nu mai sunt transformate în energie, ci în grăsimi depozitate în ţesuturi. De aceea este atât de utilizat în tratamentele pentru slăbit, dar şi pentru bolnavii de diabet tip II sau cei cu colesterol mare, pentru că stimulează colesterolul bun şi reduce trigliceridele, prevenind acumularea de grăsime în vasele de sânge.
Intoxicaţia cu crom este însă foarte periculoasă. De aceea este mai bine să vi-l procuraţi din ficat, condimente, gălbenuş, drojdie de bere, cereale integrale, cimbru, fructe de mare şi legume precum broccoli, fasole verde, cartofi, prune uscate, germeni de grâu, ciuperci.
Zincul preîntâmpină îngrăşatul hormonal!
Zincul, la fel ca şi cromul, ajută la formarea insulinei şi, în plus, controlează contractarea musculaturii. La bărbaţi normalizează activitatea prostatei, iar la femei previne sterilitatea. Se pierde cel mai mult prin transpiraţie, aşa că rezerva trebuie permanent înnoită. Zincul vă va ajuta în regenerarea celulelor dacă vă răniţi, vă va ţine departe de tulburările psihice şi chiar vă va îmbunătăţi capacităţile mentale. Pentru că la menopauză doamnele sunt predispuse îngrăşării din cauza dezechilibrelor hormonale, zincul, în combinaţie cu potasiul sau cuprul, va diminua semnificativ retenţia de apă, femeia rămânând suplă. Poate fi folosit şi în premenopauză, deoarece va regla sângerările. Îl puteţi procura din carne, midii, ficat, germeni de grâu, ouă, lapte şi seminţe de dovleac.
Seleniul, de folos persoanelor cu probleme tiroidiene
Circa 5% dintre persoanele cu probleme de greutate au o dereglare a hormonilor tiroidieni. Tiroida este o glandă endocrină care joacă un rol foarte important în procesele metabolice din organism. Doi dintre cei trei hormoni pe care-i secretă, tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3), influenţează arderile: le accelerează sau le diminuează, şi de aceea dereglarea nivelului lor poate duce la îngrăşare. Aşadar, dacă vă aflaţi în această situaţie, este bine să ştiţi că veţi slăbi prin aportul de alimente bogate în seleniu. El acţionează asupra celor doi hormoni, transformând hormonul T3 în forma sa activă, adică T4. Nu este indicat doar în hipotiroidie, ci şi împotriva sindromului metabolic, ce poate duce chiar la obezitate, în diabetul de tip II şi în boli cardiovasculare, fiind cunoscut că atacă radicalii liberi, atât de responsabili pentru boli grave precum cancerul.
Manganul reduce burtica proeminentă
Dacă burtica umflată vă cauzează neplăceri, ar fi bine să consumaţi alimente bogate în mangan. Acesta contribuie la îmbunătăţirea digestiei deficitare şi influenţează pozitiv asimilarea nutrienţilor din alimente. Manganul vă face şi pielea mai frumoasă, deoarece intervine în sinteza colagenului. Din punct de vedere metabolic, acest oligoelement contribuie la formarea normală a oaselor, articulaţiilor şi a enzimelor necesare pentru buna utilizare internă a vitaminelor B1 şi C. Manganul intervine în sinteza colagenului şi în metabolismul tiroxinei - principalul hormon secretat de glanda tiroidă, dar şi a steroizilor. La fel de important este şi pentru buna funcţionare a sistemului nervos central şi muscular, fiind recomandat în îndepărtarea oboselii, stimularea memoriei şi ameliorarea iritabilităţii nervoase.
Cobaltul ameliorează mâncatul nervos
Cunoscut pentru proprietăţile sale vasodilatatoare, cobaltul este un microelement ce intră în componenţa vitaminei B12, care are un rol esenţial în formarea celulelor roşii ale sângelui, hematiile. Împreună cu fierul, cobaltul previne anemia, dar e folosit şi în tratarea palpitaţiilor, anxietăţii, hipertensiunii arteriale, anginei pectorale, coronaritei, arteritei, spasmelor şi blocajelor vasculare. Se găseşte în carne, rinichi, ficat, lapte, dar şi în spanac, roşii, fasole boabe şi păstăi, morcovi, sfeclă, varză, caise, cartofi, cireşe, vişine, stridii, scoici de râu.
Tratează migrenele
Această ramură a terapiilor alternative a început să fie studiată la mijlocul secolului al XIX-lea, mai întâi de biologi, iar mai apoi şi de chimişti. Primul care a studiat existenţa oligoelementelor în ţesuturile vii este Gabriel Bertrand, fiind şi primul savant care numeşte aceste minerale oligoelemente. Pentru ca organismul să funcţioneze optim, ar trebui să aibă o cantitate de un gram de oligoelemente la fiecare zece kilograme de trup. Carenţele, spun cercetătorii, provoacă dezechilibre şi slăbesc organismul. Oligoterapia este ideală pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor, migrenelor, alergiilor, tulburărilor de somn, spasmofiliei, anxietăţii şi tulburărilor digestive. În plus, poate completa un tratament alopat în caz de diabet, insuficienţă renală sau chiar tumori.
• Lipsa zincului duce la insomnie, căderea părului, menstruaţii neregulate şi depresii psihice
Esenţial în sintetizarea hemoglobinei din fier, cuprul contribuie la absorbţia aminoacidului responsabil pentru pigmentarea părului şi a pielii, numit tirosină. Acest oligoelement ajută la metabolizarea vitaminei C, având astfel un efect energizant şi imunoprotector. În plus, vă protejează de îmbătrânirea precoce, căci limitează formarea radicalilor liberi, contribuie la menţinerea sănătăţii membranelor celulare, previne arteroscleroza şi menţine vasele de sânge elastice. Este recomandat în anemie, defecte de conformaţie osoasă, artrită reumatoidă şi edeme. Aşadar, pentru a fi frumoase şi pe interior, şi la exterior, consumaţi cu încredere fructe de mare, fasole uscată, mazăre, grâu integral, prune, organe de animale, vin roşu şi chiar ciocolată delicioasă.