de Gabriela Niculescu
Metabolismul lent este primul acuzat atunci când surplusul de kilograme este greu de înlăturat. Spunând că metabolismul este lent, veţi avea de multe ori o scuză pentru a nu fi atenţi la alimentaţie. Există însă câteva reguli simple care vă pot ajuta în păstrarea unei stări de sănătate optimă.
Raportul O2/CO2 măsoară rata metabolică
Auzim adeseori vorbindu-se despre cum să ne accelerăm sau să ne grăbim metabolismul, despre „metabolism lent”, „metabolizare” şi alte asemenea, dar, de fapt, aceşti termeni pot avea mai multe sensuri. În mod ştiinţific, rata metabolică este măsurată prin comparaţia dintre rata la care o persoană inspiră oxigen (O2) şi rata la care expiră dioxid de carbon (CO2). Acest raport O2/CO2 este modalitatea de măsurare a ratei metabolice. Dar nu numai raportul O2/CO2 îşi spune cuvântul asupra metabolismului, ci şi tendinţele noastre genetice, balanţa hormonală şi alţi factori care includ şi dieta zilnică.
Aportul crescut de fibre alimentare vă ajută
Unele dintre cele mai puternice substanţe chimice din organism sunt hormonii. Un dezechilibru hormonal poate face ravagii asupra sănătăţii dumneavoastră. Hormonii sunt fie asemănători grăsimilor (denumiţi steroizi), fie asemănători proteinelor (cum este insulina). Hormonii se produc pe baza componentelor din alimentaţie şi de aceea alimentaţia joacă un rol crucial în păstrarea echilibrului la nivel hormonal.
Termenul de „metabolism lent” poate avea alte sensuri şi, în multe dintre aceste cazuri, alimentaţia face diferenţa. De exemplu, dacă „metabolism lent” înseamnă „digestie leneşă”, atunci soluţiile să grăbim metabolismul lent sunt: un aport crescut de fibre alimentare, un aport scăzut de grăsimi, să mâncăm mai puţin la fiecare masă, să respectăm orele de masă, să mestecăm mai îndelungat şi mai bine şi să avem minimum de activitate fizică.
• Exerciţiile fizice pot întări musculatura de-a lungul tubului digestiv şi în acest fel pot îmbunătăţi modul în care se metabolizează alimentele
Sportul e cel mai util
De departe însă, cel mai util lucru pe care puteţi să-l faceţi pentru creşterea eficienţei ratei metabolismului este sportul. Secretul pentru a nu avea un metabolism lent este să faceţi mişcare în mod susţinut. Între dietă şi sport trebuie să existe un echilibru viabil. Nu este suficient să faceţi sport dacă după aceea mâncaţi cartofi prăjiţi cu şniţel şi papanaşi la desert, aşa cum degeaba vă înfometaţi sau urmaţi un regim strict dacă nu aveţi musculatura necesară încurajării arderilor.