de Gabriela Niculescu
Frumuseţea există în toate mărimile, formele şi culorile. E un concept abstract, greu de definit, dar totodată subiectiv şi relativ, în special atunci când vine vorba despre siluetă. Este deja demonstrat faptul că organismul fiecăruia răspunde în mod diferit la regimurile alimentare de slăbit sau la activităţile fizice intense. Aceasta este cauza factorilor individuali şi a influenţei specifice a acestora asupra noastră: metabolismul, moştenirea genetică, stresul sau poftele alimentare excesive. Mai ales în cadrul unei cure de slăbire, importanţa acestora este cu atât mai mare, cu cât tentaţiile culinare sunt la tot pasul. Totuşi, vestea bună este că toate acestea pot fi controlate cu ajutorul unei fibre conţinute în mod natural de organismul uman: inulina.
Menţine senzaţia de saţietate timp îndelungat
Inulina constituie o sursă de fibre dietetice, care, datorită capacităţii nutriţionale deosebite, are un rol esenţial în organism şi ajută la înlocuirea grăsimilor, zaharurilor sau carbohidraţilor. Însă, cel mai important beneficiu pentru persoanele care vor să-şi modeleze silueta este acela de menţinere a saţietăţii un timp îndelungat şi de a scădea pofta de mâncare, fără a dăuna corpului.
Inulina ajută la încetinirea digestiei şi a absorbţiei intestinale, astfel că organismul utilizează la un nivel mai scăzut caloriile din alimentaţie şi simultan facilitează tranzitul intestinal. Rezultatul este scăderea apetitului şi a poftelor alimentare nejustificate.
Mai mult decât atât, inulina stimulează absorbţia eficientă a vitaminelor şi mineralelor din alimentaţie şi potenţează absorbţia de calciu, ajutând astfel la menţinerea sănătăţii oaselor. Această acţiune de încorporare optimă a substanţelor nutriţionale în organism este cu atât mai importantă, cu cât, în cadrul dietelor de slăbire, organismul este predispus la astfel de pierderi de minerale sau de vitamine.
Este obţinută din rădăcina de cicoare
Valorile sale nutriţionale deosebite recomandă inulina ca îndulcitor pentru înlocuirea zahărului, ca un adjuvant pentru îmbunătăţirea digestiei, combaterea constipaţiei, reducerea riscului alergiilor alimentare şi eliminarea toxinelor din ficat. Inulina este obţinută din rădăcina de cicoare şi conţine 95% fibre solubile, ceea ce-i conferă proprietatea de a fi săţioasă, hipocalorică şi cu impact minim asupra nivelului glicemic, putând fi consumată cu uşurinţă şi de diabetici. Aceste efecte benefice se datorează faptului că, după administrarea de inulină, nivelul de zaharuri din sânge nu cunoaşte modificări. În plus, inulina ajută şi la menţinerea unui nivel optim de energie şi vitalitate pe parcursul întregii zile, mai ales în condiţiile în care dietele de modelare a siluetei sunt însoţite de sport sau alte activităţi fizice.
• Inulina stimulează absorbţia eficientă a vitaminelor şi mineralelor din alimentaţie şi potenţează absorbţia de calciu, ajutând astfel la menţinerea sănătăţii oaselor
Fibra naturală ajută la scăderea nivelului de colesterol şi glicemie
Introducerea inulinei în alimentaţia zilnică are beneficii multiple asupra întregului organism. Astfel, această fibră naturală ajută la scăderea nivelului de colesterol şi glicemie, stimulează capacitatea de apărare a organismului şi menţine un nivel optim al bacteriilor benefice la nivelul colonului, prevenind diabetul şi cancerul de colon.
Inulina este o fibră care poate fi obţinută în mod natural din anumite legume: praz, sparanghel, ceapă, usturoi sau rădăcină de cicoare, însă, pentru asigurarea nivelului optim necesar zilnic, sunt recomandate suplimentele alimentare.