Main menu

header

467 03 2de Elena Nedelcu

O dietă care a reflectat convingerile puritane ale secolului al XIX-lea, dieta Graham, realizată de preotul presbiterian Sylvester Graham, a încercat să tempereze sentimentele de poftă şi dorinţă, menţinând în acelaşi timp un puternic sentiment de sănătate. Această dietă se bazează pe consumul de fructe şi legume, cereale integrale şi alte alimente bogate în nutrienţi şi fibre alimentare, şi interzice, sub orice formă, alcoolul, carnea şi condimentele.

Nu se recomandă carnea

Avocat timpuriu al vegetarianismului, Graham a sprijinit un stil de viaţă sănătos, purificator, crezând cu ardoare că orice om se poate spăla de păcate dacă respectă o dietă vegetariană şi că un regim de hrană echilibrat poate combate celelalte vicii pământeşti: alcoolismul şi desfrânarea sexuală. În 1829 a inventat biscuiţii şi pâinea din făină integrală (ce astăzi îi poartă numele), care stăteau la baza dietei sale, şi a schimbat definitiv percepţia oamenilor despre cum trebuie să se hrănească. Datorită convingerilor sale religioase, Sylvester Graham susţinea că lăcomia este periculoasă atât pentru spirit, cât şi pentru trup, iar o dietă nesănătoasă instiga la un comportament nesănătos.

Dieta Graham este un program alimentar vegetarian, care evită cu stricteţe alcoolul şi pâinea albă, dar permite abundenţa de fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi alimente bogate în fibre. Laptele, brânza şi ouăle sunt consumate ocazional şi trebuie să fie foarte proaspete şi slabe, iar untul poate fi folosit în cantităţi minime, la sotarea legumelor. Încă din secolul al XIX-lea şi până în prezent, principalul obiectiv al acestei diete a fost purificarea fizică şi spirituală a trupului prin măsuri alimentare deloc drastice, dar şi printr-o viaţă activă şi lipsită de excese.

Echilibrul alimentar, folositor în ameliorarea afecţiunilor grave

În zilele noastre, când preceptele morale nu mai sunt atât de importante, dieta Graham poate fi urmată doar pentru rezultatul garantat în lupta cu kilogramele, dar şi pentru beneficiile oferite de adoptarea unui stil de viaţă echilibrat. În acest mod se pot ameliora atât afecţiunile grave ale organismului, cât şi dezechilibrele de natură mentală, precum alcoolismul, temperamentul violent şi altele de această natură. Pentru că se elimină consumul de carne din alimentaţia zilnică, şi pe această cale şi proteinele, se recomandă înlocuirea acestora cu proteine din ciuperci, soia, nuci şi migdale.

Cură cu biscuiţi graham

Pentru că dieta Graham nu este o dietă propriu-zisă, care să vă indice ce şi cât trebuie să mâncaţi zilnic, câte calorii aveţi voie sau pe care să o ţineţi doar o lună sau un an, noi vă oferim o dietă bazată pe consumul de pâine graham, dar care recomandă şi carnea.

Luni

Micul dejun: o cafea fără zahăr sau o ceşcuţă cu ceai şi o felie de graham prăjită.

Prânzul: o pulpă de pui la grătar, salată verde cu puţin ulei de măsline şi lămâie.

Cina: un iaurt degresat, doi biscuiţi graham.

Marţi

Micul dejun: o cafea fără zahăr sau o ceşcuţă cu ceai şi o felie de graham prăjită.

Prânzul: 200 g cartofi fierţi, un pătrunjel tocat, 250 g carne de vită sau piept de pasăre fiert.

Cina: un iaurt degresat, doi biscuiţi graham.

Miercuri

Micul dejun: o cafea fără zahăr sau o ceşcuţă cu ceai şi o felie de graham prăjită.

Prânzul: 250 g peşte la grătar cu puţină lămâie.

Cina: un iaurt degresat, doi biscuiţi graham.

Joi

Micul dejun: o cafea fără zahăr sau o ceşcuţă cu ceai şi o felie de graham prăjită.

Prânzul: un ou fiert tare, 120 g carne de vită la grătar şi 20 g brânză de vaci, salată verde.

Cina: un iaurt degresat, doi biscuiţi graham.

Vineri

Micul dejun: o cafea fără zahăr sau o ceşcuţă cu ceai şi o felie de graham prăjită.

Prânzul: un piept de pui la grătar cu o salată la alegere, doi cartofi fierţi.

Cina: un iaurt degresat, doi biscuiţi graham.

Sâmbătă

Micul dejun: o cafea fără zahăr sau o ceşcuţă cu ceai şi o felie de graham prăjită.

Prânzul: o farfurie cu supă de legume.

Cina: un iaurt degresat, doi biscuiţi graham.

Duminică

Micul dejun: o cafea fără zahăr sau o ceşcuţă cu ceai şi o felie de graham prăjită.

Prânzul: 200 g şuncă şi o cutie de 200 g cu iaurt.

Cina: un iaurt degresat, doi biscuiţi graham.

• Urmaţi această dietă timp de o lună, repetând meniul săptămânal, şi puteţi slăbi între opt şi zece kilograme. Nu uitaţi de cei doi litri de apă consumaţi zilnic, iar între micul dejun şi prânz puteţi savura un fruct