de Raluca Grințescu
Un substitut vegetal al gelatinei, agarul este un ingredient extrem de popular în Asia, folosit pentru prepararea deserturilor. Datorită conţinutului mare de fibre, agarul poate fi folosit cu succes de persoanele care vor să slăbească, deoarece conferă saţietate.
Folosit cu încredere de vegetarieni
Cunoscut şi sub numele de agar-agar, agarul este un substitut vegetal pentru gelatină, produs din anumite specii de alge roşii. Se găseşte în magazinele cu produse naturiste şi bio, sub formă de pudră sau fulgi. Poate fi folosit la o serie de preparate culinare şi ca agent de întărire pentru creme, budinci, sosuri şi multe prăjituri. În Japonia, unde agarul este foarte popular, este folosit exclusiv pentru prepararea prăjiturilor. Agarul poate fi întrebuinţat cu încredere şi de persoanele care au un stil de viaţă şi alimentar vegetarian. Ca textură, agarul este diferit de gelatină: se topeşte mai greu şi este mai ferm.
Este compus din 80% fibre
Agarul este bogat în calciu, iod şi fosfor. Nu conţine calorii, zahăr, grăsimi sau carbohidraţi. Este compus din 80% fibre. Agarul absoarbe glucoza şi este rapid digerat, ceea ce previne depunerile de grăsimi şi zaharurile nedorite. Pe lângă absorbirea rapidă a glucozei, agarul este cunoscut şi pentru faptul că metabolizează sucurile biliare, ceea ce reduce nivelul de colesterol din sânge. În plus, acţionează şi ca un laxativ delicat, lucru care previne anumite dereglări digestive, în special constipaţia. Este, astfel, foarte benefic pentru persoanele care vor să slăbească. Deoarece elimină toxinele din organism, în unele părţi ale lumii, agarul este folosit pentru a trata hemoroizii. De asemenea, reduce inflamațiile, calmează ficatul şi îmbunătăţeşte funcţiile plămânilor.
Ingredient de bază în supe și jeleuri
Agarul se obţine din algele roşii care cresc în Oceanul Pacific. Pentru a obţine agar, algele sunt mai întâi fierte, apoi răcite, după care purificate şi, în cele din urmă, uscate. Agarul se găseşte în magazinele cu produse naturiste sub formă de fulgi, pudră, granule sau batoane. Este incolor, însă adesea este vopsit înainte de uscare, pentru a oferi anumite culori preparatelor culinare. În bucătăria asiatică, agarul este un ingredient obişnuit în supe şi jeleuri. Poate fi adăugat în plăcinte, budinci, deserturi şi multe alte preparate. Se topeşte la 85 de grade Celsius, se solidifică la 40 de grade Celsius şi are o putere de gelificare de şapte ori mai mare decât gelatina obişnuită.
Pe lângă absorbirea rapidă a glucozei, agarul este cunoscut şi pentru faptul că metabolizează sucurile biliare, ceea ce reduce nivelul de colesterol din sânge