de Cătălina Tăgârță
Ați întâlnit, cu siguranță, persoane care, deși au o viață la fel de activă și de sănătoasă ca înainte, s-au îngrășat. V-ați întrebat însă de ce? Răspunsul l-au descoperit oamenii de știință, în urma unui studiu recent efectuat pe femei. Potrivit cercetării, se pare că atunci când oamenii au parte de unul sau de mai multe evenimente stresante în ziua în care consumă o singură masă bogată în grăsimi metabolismul corpului încetineşte, ceea ce poate contribui la creşterea în greutate.
Studiul a fost efectuat pe femei
Cercetătorii i-au întrebat pe participanţii la studiu despre factorii de stres din ziua precedentă, înainte să le ofere o masă conţinând 930 de calorii şi 60 g grăsime. Cercetătorii au măsurat rata metabolică apoi (cât le lua femeilor să ardă caloriile şi grăsimea), dar şi nivelul glicemiei, al trigliceridelor, insulinei şi al cortizolului (hormonul stresului). În medie, femeile din studiu, care raportaseră unul sau mai mulţi factori de stres în ultimele 24 de ore, au ars cu 104 calorii mai puţin decât femeile nestresate în următoarele şapte ore de la consumarea mesei bogate în grăsimi. Cercetătorii subliniază că această diferenţă ar putea duce într-un an la o creştere în greutate cu cinci kilograme. Așa se explică de ce mulți oameni (indiferent că au sau nu activitate la birou) s-au îngrășat foarte mult după ce și-au schimbat serviciul și au lucrat o perioadă îndelungată într-un mediu stresant.
Agitația, asociată cu consumul mare de alimente nesănătoase
Studiul mai arată și că femeile stresate aveau un nivel mai mare al insulinei, care contribuie la stocarea grăsimii, şi un nivel mai redus al oxidării grăsimii (transformarea moleculelor mari de grăsime în molecule mai mici, care pot fi folosite drept combustibil; grăsimea care nu se arde se stochează). „Acest lucru înseamnă că, de-a lungul timpului, factorii de stres pot duce la creşterea în greutate... Ştim din alte date că suntem mai predispuşi să consumăm alimente nepotrivite atunci când suntem stresaţi, iar acum datele arată că suntem și mai predispuşi la îngrăşare, pentru că ardem mai puţine calorii”, a comentat Jan Kiecolt-Glaser, profesor de psihiatrie şi psihologie la Universitatea Ohio State, articolul publicat în jurnalul Biological Psychiatry.
Specialiştii nu ştiu dacă rezultatele se aplică şi în cazul bărbaţilor, căci ei tind să aibă mai multă masă musculară decât femeile, ceea ce afectează rata metabolică. Însă, cu această ocazie, specialiştii au subliniat că rezultatele oferă un motiv în plus ca oamenii să aibă o dietă sănătoasă.
Factorii de stres nu pot fi evitați mereu, dar oricine poate preveni îngrășarea consumând alimente sănătoase, făcând sport și dedicând puțin timp hobby-urilor sale, măcar când ajunge acasă după o zi obositoare de muncă