de Cătălina Tăgârță
Toamna este momentul propice pentru începerea unei cure cu struguri. Aceasta ajută la detoxifierea organismului într-un mod sănătos și ușor și, odată curățat, corpul își va regăsi vitalitatea. În plus, cu această ocazie puteți pierde și câteva kilograme din greutate.
Cura reglează tulburările digestive
Persoanele care țin cură cu struguri au un tonus extraordinar, debordează de energie și dinamism, uită de oboseală și observă ameliorări ale stării de sănătate. În plus, potrivit fitoterapeutului Liviu Buluș, aceste fructe şi sucul obținut din ele au capacitatea de a trata constipația, de a calma tulburările digestive și intestinale precum colicile, balonarea și diareea. După cura cu struguri veți scăpa de problema insomniei, veți observa o ascuțire a simțurilor (îndeosebi al mirosului și al gustului, dar și al vederii și al auzului). Și, cel mai important, persoanele cu exces de greutate pot pierde, în medie, trei-cinci kilograme pe săptămână. Dar acest lucru depinde, evident, și de cantitatea de struguri consumată, de exercițiile fizice efectuate și de metabolismul fiecăruia. Pentru a obține aceste rezultate și a vă bucura de o curățare a organismului, e necesar să țineți regimul minimum trei zile (în funcție de cât poate rezista fiecare), dar nu mai mult de o săptămână.
Pot apărea stări de greață din cauza toxinelor eliminate
În acest interval veți consuma doar struguri ca atare sau sub formă de suc, apă și ceaiuri. Și ar fi bine să alternați soiurile și culorile (să nu consumați doar albi sau doar negri). Atenție însă! Specialiștii avertizează că, în ciuda nenumăratelor beneficii obținute în urma regimului, în momentul acestuia pot apărea și reacții mai puțin plăcute, din cauza eliminării toxinelor din organism. Printre acestea se numără: durerile de cap, oboseala accentuată și chiar stări de greață, vărsături, febră ori erupții cutanate. Iar dacă suferiți de constipație de obicei, încercați să consumați strugurii, pe cât posibil, fără sâmburi. Nu trebuie însă să vă speriați. Odată cu finalizarea curei, toate acestea vor dispărea și vă veți bucura doar de efectele benefice. Oricum, în caz de febră puternică este recomandat să consultați totuși un medic.
Cei negri conțin mai mulți antioxidanți
Referitor la culoarea strugurilor, e bine să știți că, deși sunt mai dulci, strugurii albi conțin mai puține vitamine. În schimb, strugurii negri conțin mai mulți antioxidanți, dar pot irita stomacul dacă acesta este mai sensibil. De asemenea, înainte de a începe o astfel de cură e bine să vă asigurați că perioada respectivă nu este foarte solicitantă pentru dumneavoastră - mai ales în cazul în care sunteți obișnuit să mâncați mult, să consumați multă pâine, căci în această situație pot apărea stări de moleșeală. Apoi, e important să vă placă strugurii, să nu îi consumați forțat și să optați pentru cei copți foarte bine, crescuți în condiții sănătoase, fără îngrășăminte chimice. Aceștia sunt bogați în minerale precum potasiu, calciu, magneziu, oligoelemente, glucide și vitamine (C, A, B1, B2, B5, P), având și proprietăți antioxidante.
După terminarea regimului, faceți schimbări în alimentație
Dacă vreți ca regimul să aibă efectul scontat, încercați ca, înainte de începerea lui, cel puțin cu trei zile, să reduceți, treptat, aportul de alimente și să renunțați la consumul de alcool, ceai, cafea, ciocolată și proteine animale. În acest fel, nu va fi o trecere bruscă și veți suporta mai ușor zilele de dietă. Pentru a vă bucura cât mai mult timp de beneficiile curei cu struguri este recomandat ca și după finalizarea acesteia să faceți mici schimbări în regimul alimentar - să renunțați la grăsimi și prăjeli, să privilegiați fructele și legumele, cerealele, peștele și să evitați cât se poate de mult zaharurile rafinate și sarea iodată.
Atenție! Există și contrain-dicații. Persoanele care suferă de diabet insulino-dependent nu pot urma această cură, deoarece este mult prea bogată în zaharuri rapide. De asemenea, nu sunt recomandate cantitățile mari de suc nici persoanelor predispuse la diaree, ulcer stomacal și duodenal.
Fructele, indicate anemicilor
Cine nu reușește să mănânce doar aceste fructe timp de câteva zile se poate bucura de beneficiile lor și altfel. De exemplu, pentru bolile interne există mai multe remedii pe bază de struguri. Copiilor anemici li se recomandă ca, timp de o lună, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, să mănânce un strugure dulce, de mărime medie. La fel să procedeze și cu două ore înainte de prânz, și apoi la trei ore după prânz. De fiecare dată după consumarea fructelor trebuie să-și clătească gura cu apă caldă, în care se poate adăuga și puțin bicarbonat de sodiu, pentru protecția smalțului dentar. Remediul se poate face și preventiv copiilor bolnăvicioși, iar starea lor de sănătate se va îmbunătăți simțitor.
În caz de herpes, tăiați un bob de strugure pe jumătate și țineți pulpa fructelor apăsată pe locul bolnav circa 10-15 minute. Veți observa că bășicuța inestetică și dureroasă va dispărea între timp.