Main menu

header

614 20 1de Silviu Ghering

Era 19 septembrie 1991 când doi turişti germani, Erika și Helmut Simon, din Nürnberg, descopereau în Alpii Ötztal, la graniţa dintre Austria şi Italia, ceea ce ei credeau a fi cadavrul unei persoane recent decedate. În zilele următoare, rămăşiţele umane au fost scoase din gheaţa unde erau blocate şi transportate la Institutul de Medicină Legală din Innsbruck, împreună cu obiectele descoperite în imediata vecinătate a cadavrului. Medicii legişti, împreună cu arheologii Muzeului Tirolului de Sud din Bolzano, au ajuns însă la concluzia că este vorba despre mumia unui bărbat care a trăit între anii 3359 şi 3105 î.Hr. Au numit-o mumia (sau l-au numit pe omul preistoric) Ötzi, după numele munţilor unde a fost făcută descoperirea. Ötzi, Omul Ghețurilor.

2013 a fost anul cu ghinion pentru a șaptea victimă

Viața lui Ötzi s-a sfârșit brusc, curmată de mai multe săgeți primite în spate și „desăvârșită” de o lovitură de ciomag în moalele capului în urmă cu 53 de veacuri, dar mumia sa „ucide” la foc automat! Ultima victimă, din 7!, a fost Tom Loy, 63 de ani, arheolog molecular din SUA, descoperit mort în 2013 în casa sa din Brisbane înainte să termine de scris o carte despre Ötzi... Era directorul laboratoarelor de arheologie din cadrul Universităţii Queensland și suferea de o boală a sângelui de aproximativ 12 ani. Afecţiune ce-i fusese diagnosticată la scurt timp după ce începuse să-l studieze pe Ötzi... „Tom nu credea în acest blestem” - afirmă colegul său Peter Metesh. „Este doar o superstiţie. Oamenii pur şi simplu mor”. Numai că decesul său era cel de-al şaptelea care are legătură cu Ötzi. În mai puţin de un an! Așa că zvonurile unui blestem au devenit inevitabile. Blestem bazat pe ideea că Omul Gheţurilor ar fi supărat că a fost „deranjat” la 53 de secole de la decesul său.

Primul mort: chiar descoperitorul său...

Zvonul a „înmugurit” în 2012, când bărbatul din cuplul de turiști germani care a descoperit mumia, Helmut Simon (67 de ani), murea după o căzătură în timpul unei furtuni neprevăzute. Incidentul a avut loc la mai puțin de 100 de metri de locul în care l-a găsit pe ötzi în 1991...

Al doilea: șeful echipei de salvamontiști care îl găsise pe primul...

La o oră de la înmormântarea lui Simon, şeful echipei de salvamontişti care îl căutase și îl găsise pe Simon, Dieter Warnecke (45 de ani), murea în urma unui atac de cord de nimic anunțat!

Al treilea: prima persoană care a inspectat mumia

Apoi, în luna aprilie, arheologul Konrad Spindler (55 de ani), prima persoană care a inspectat corpul lui Ötzi, se stingea din viață în urma complicaţiilor provocate de o scleroză multiplă.

Al patrulea: șeful echipei de cercetători

Şeful echipei de specialişti care l-a studiat pe Ötzi, Rainer Henn (64 de ani), a murit într-un accident rutier în timp ce se îndrepta spre locul în care urma să ţină o prelegere despre... Omul Gheţurilor.

Al cincilea: salvamontistul care l-a scos din gheață

Salvamontistul care a eliberat corpul lui Ötzi din gheață și l-a transportat la baza muntelui, Kurt Fritz (52 de ani), a murit într-o avalanşă, fiind singurul membru din grupul său care a fost lovit de căderea de zăpadă!

Al șaselea: jurnalistul ce filmase „eliberarea” din gheață

Iar persoana care a filmat scoaterea lui Ötzi din mormântul său de gheaţă, un celebru jurnalist austriac Rainer Hoelzl, a murit în urma unei tumori cerebrale, la vârsta de 47 de ani.

Astăzi, Ötzi se odihneşte într-o cameră frigorifică în Muzeul Arheologic al Tirolului de Sud din Bolzano, care atrage anual 300.000 de vizitatori şi care aduce încasări de 4 milioane de euro de la turişti