Main menu

header

615 20 1de Roxana Istudor

Unele orașe au farmec, altele, atracții turistice de anvergură, altele, o istorie bogată, iar altele, pur și simplu un bun serviciu de Public Relations, care le pune pe harta interesului ca destinații obligatorii. Există în același timp și o astfel de celebritate: cea... paranormală, generată de poveștile cu spirite care marchează aura anumitor metropole.

Spectrele copiilor din Estes Park

615 20 2În Colorado, SUA, există o localitate - Estes Park - care înregistrează un număr mare de hoteluri bântuite, relatează listverse.com. De exemplu, Hanul Baldpate este, se pare, încă vizitat de cei care l-au întemeiat… sub forma unor fantome, firește. Despre Hotelul Stanley, care are o splendidă vedere spre Munții Stâncoși, Steven King însuși a afirmat că a experimentat acolo întâlniri cu fantoma unui copil și cu alți „oaspeți din altă lume”. Se pare că efectul a fost atât de puternic, încât i-a inspirat celebrului scriitor cartea „The Shining”. De-a lungul timpului, au existat nenumărate raportări ale unor întâlniri cu spirite în interiorul acestei frumoase clădiri care datează din 1909.

Bărbierul nebun și scheletul cerșetor din Praga

615 20 3Unul dintre cele mai frumoase și mai vizitate orașe europene, Praga, capitala Cehiei, are o mulțime de elemente de atracție: o arhitectură de excepție, o istorie fascinantă și un aer medieval care se împletește armonios cu modernitatea. Pe deasupra, marele oraș ceh are și o colecție de legende despre fantome. Una dintre cele mai cunoscute este povestea bărbierului nebun, ucis în bătaie cândva de niște soldați și condamnat să străbată în neștire străzile orașului în fiecare noapte. La fel de atractivă pentru amatorii de senzații tari este și istoria scheletului cerșetor, un spirit prietenos, care cere bani de la bețivi pentru a-și răscumpăra libertatea.

Spiritul irlandez care bea în Pub

615 20 4Orașul de referință al Irlandei, Dublin, geme de povești tenebroase și de colțuri care dau fiori. Se spune că Gara Connolly este bântuită de un spirit blestemat, dar nici Clubul Hellfire nu este mai prejos. Spațiu destinat plăcerilor nu tocmai inocente ale bogătașilor, acest așezământ a găzduit practici de magie neagră și sacrificii de animale, care curând au împânzit folclorul local, aprinzând imaginația cetățenilor. Iar în clipa în care s-a descoperit și un schelet ciudat într-un mormânt din zonă, poveștile au luat-o razna. Alt loc din Dublin cu aceeași încărcătură este Kavanagh’s Pub, local aflat lângă un cimitir vizitat deseori de fantoma unui gentleman despre care și astăzi se mai spune că bea în local, apoi dispare…

Savannah, „orașul clădit pe morții lui”

615 20 5Celebru pentru mătușile bătrâne ale personajului Scarlett O’Hara, din „Pe aripile vântului”, Savannah este supranumit „orașul clădit pe morții lui”. Într-adevăr, străzile și clădirile localității au fost ridicate peste gropi comune rămase în urma Războiului de Independență al SUA. Ca urmare, și aici abundă locurile bântuite. De pildă, în timpul restaurării Teatrului Lucas, finalizată în 2001, muncitorii au experimentat zgomote ciudate, inexplicabile, de aplauze sau dispariția fără urmă a uneltelor. De asemenea, există cimitirul Colonial Park, unde se pare că se practică și azi ritualuri voodoo. Abia după nenumărate plângeri din partea vizitatorilor care găseau astfel de semne s-a trecut la închiderea incintei pe timpul nopții.

Cimitirele-pentagramă din Atena

615 20 6Azilul din Atena, SUA, a fost edificat în 1874 și a ajuns curând să fie cunoscut ca „Ridges”. După cum se știe, în secolul al XIX-lea, persoanele cu afecțiuni mintale erau „tratate” cu băi înghețate, șocuri electrice și lobotomii. Mulţi oameni astfel „îngrijiți” au murit în chinuri, lor adăugându-li-se vârstnici sau adolescenți rebeli, care trăiau laolaltă în acest spațiu al pedepsei. Unii nu s-au mai întors acasă, iar spiritele lor bântuie prin zonă, cu atât mai mult cu cât aici există și două cimitire, chiar dacă imobilul a fost demolat nu demult. Nu sunt singurele locuri. De fapt, toate cimitirele orașului formează o pentagramă, iar Universitatea locală a fost ridicată pe locul unui cimitir al indienilor, așa încât de prezența unor fantome ca aceea a lui Nebo se vorbește frecvent.

Roma - capucinii din pereți

615 20 7Orașul etern, inima fostului Imperiu Roman și măreață capitală a Italiei, Roma are atât de multe povești cu fantome, încât este greu să fie deprinse doar câteva. Totuși, una dintre istoriile cel mai răspândite este execuția tinerei Beatrice Cenci, închisă la vârsta de 22 de ani pentru că-și ucisese soțul abuziv. La fiecare 11 septembrie, fantoma sa străbate podul castelului care i-a fost temniță, ținându-și propriul cap în mâini. Nu este singura poveste de groază a orașului care cândva răsuna de luptele gladiatorilor și are atâtea catacombe, încât nici astăzi nu s-au descoperit în totalitate. Se mai poate aminti Muzeul Criptelor Capucinilor, „decorat” cu scheletele a 400 de călugări. Aici, candelabrele sunt făcute din oase, iar craniiile sunt montate în pereți. Există și un semn prevestitor: „Ceea ce ești noi am fost; ceea ce sunem vei deveni”.

Londra bântuită

Reputația capitalei Marii Britanii din perspectiva prezenței spiritelor și fantomelor poate urca ușor orașul în topul acestui tip de locații. În 1907, cineva a văzut clar o siluetă trecând prin Zidul Londrei; vampirul din Highgate este o prezență la ordinea zilei în folclorul local încă din anii ’60, de când cimitirul cu același nume a fost lăsat în paragină. Detaliile despre întâlnirile oamenilor cu creatura „înaltă, cu ochi roșii” au generat chiar o vânătoare în 1970. Acțiunea nu s-a soldat cu vreun succes, dar asta nu înseamnă că nu există destui cei care cred că Londra este unul dintre cele mai bântuite orașe ale lumii.

„Dintre toate fantomele, cele mai rele sunt ale celor pe care i-am iubit“ Sir Arthur Conan Doyle

Tânăra pariziancă de pe Turnul Eiffel

Catacombe faimoase deține și Parisul, și acestea au fost făcute celebre, printre alții, de Victor Hugo, care le descria în „Mizerabilii”. Dar spațiile cu încărcătură din altă lume sunt mult mai multe în Orașul Luminii. La Muzeul Vampirilor, de pildă, poate fi vizitat singurul vânător de vampiri care a rămas pentru curiozitatea posterității, împreună cu toate descoperirile sale. Mai departe, pe Strada Chanoinesse, turiștii s-ar putea întâlni cu fantoma frizerului care își ucidea victimele, apoi le fierbea și le servea la masă. Chiar Turnul Eiffel se spune că găzduiește spiritul unei tinere care voia să se despartă de iubitul său, iar acesta a împins-o din vârful monumentului când ea l-a refuzat. Mulți spun că o aud râzând sau chiar o văd uneori…