de Carmen Ciripoiu
Din fir de iarbă sau din aur, inspirat din forma Soarelui sau a Lunii, inelul rămâne o poartă care leagă lumea cunoscută de cea necunoscută. Purtarea acestuia a fost considerată de-a lungul vremii o distincție de onoare, dar și abilitatea de a înțelege ce încearcă ceilalți să comunice sau decadență. Și tot inelele au fost înconjurate de o atmosferă a magiei...
O bijuterie l-a scăpat de blestemul lui Tutankamon
Cele mai vechi inele care s-au descoperit până în acest moment provin din vechiul Egipt, unde faraonii au deținut întotdeauna un inel, ca semn al originii lor divine. De altfel, legenda spune că zeul suprem al timpurilor respective, când a plecat din Egiptul de Sus, i-a lăsat primului său copil creat cu o muritoare un inel cu pecete, ca simbol al puterii, toți urmând a se supune fiului, altfel erau pedepsiți de zei. Când celebrul arheolog Howard Carter a descoperit în anul 1922 mormântul lui Tutankamon, toată lumea s-a așteptat ca blestemul aruncat de acesta să-l distrugă pe arheolog. Nenorocirea i-a atins însă pe toți cei din suita sa, dar Carter nu a avut nicio problemă. Cine l-a protejat pe acesta? Se pare că un inel care a fost găsit de arheolog în Assuan, în mormântul unui preot pe nume Jua. Forța acestei bijuterii constă tocmai în forma gravurilor sale, despre care se spune că ar produce un fel de câmp energetic și l-au protejat pe Carter atât de pericole și de blesteme, cât și de undele negative din mormânt. Ulterior, obiectul a fost numit „inelul lui Ra”, și se crede că a fost realizat de oamenii din Atlantida. Ultimul proprietar cunoscut al acestui inel, despre care se spune că se impregnează cu esența purtătorului, a fost Andre de Belizal, celebrul cercetător în fenomenologia vibrațiilor.
Obiectul care l-a făcut pe împăratul Carol cel Mare să se... îndrăgostească
Tot un inel magic se crede că l-a făcut pe împăratul Carol cel Mare să-și piardă mințile după o nemțoaică. Iubirea acestuia a fost atât de puternică, încât și-a neglijat chiar și datoriile regale, doar pentru a fi permanent alături de ea. Când femeia vieții sale a murit, Carol a refuzat s-o îngroape și a ținut trupul fără viață alături de el. Într-o zi însă, împăratul a uitat un inel pe care-l purta permanent lângă cadavru, iar obiectul a fost găsit de un arhiepiscop care l-a luat. Din acel moment, trupul femeii a început să putrezească și să emane un miros insuportabil, iar Carol a dat ordin ca femeia să fie îngropată. Însă din nou ceva ciudat s-a întâmplat: Carol cel Mare s-a îndrăgostit de arhiepiscopul Trupin. Când acesta a realizat grozăvia, a aruncat inelul într-un lac. Conform legendei, Carol cel Mare a devenit fascinat de acel loc și a ordonat ca un palat magnific să fie construit lângă lac. Așa a luat naștere Aix-la-Chapelle, unde Carol cel Mare își doarme somnul de veci.
Forţa nemăsurată a lui Ginghis Han
Tot un inel magic, care a purtat însemnele Casei de Orleans, se vorbește că ar fi avut și Ioana d’Arc, marea eroină a Franței, floarea cea mai pură, așa cum a fost numită, iar acesta i-ar fi transmis forța incredibilă pe care a avut-o. În ceea ce-l privește pe marele conducător mongol, Ginghis Han, se zvonește că ar fi fost adeptul magiei. Legenda spune că acesta a ajuns să domnească peste Imperiul Mongol fiind ajutat de un „inel de magie” cu puteri ieșite din comun. Inelul s-a deosebit de tot ce a existat în acele vremuri printr-un rubin inscripționat cu un simbol de magie și a fost purtat atât de Ginghis Han, cât și de nepotul său Kublai Han întotdeauna pe degetul arătător al mâinii drepte.