de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Știința poate explica o mulțime de lucruri, fiind un catalizator pentru descoperiri uimitoare care s-au făcut în ultimele decenii. În același timp, există o mulțime de alte fenomene care nu și-au găsit răspunsul științific. Printre acestea sunt și capabilitățile ieșite din comun ale unor oameni care par la fel ca toți ceilalți...
Isao Machii și reflexele nepământene
Pentru mulți occidentali, termenul de expert în laido, adică în mânuirea unei săbii tradiționale japoneze, poate nu spune foarte mult. Dar există un om care a dus stăpânirea acestei arte la recorduri pe care oamenii de știință nu le pot explica. Chiar așa discret cum este, Machii tot a reușit să se evidențieze prin record la câte tăieturi cu sabia a realizat în decurs de trei minute, apoi într-un minut, și la tăierea cu sabia a unei mingi de tenis care zbura cu... 820 de kilometri pe oră! Expertul în psihologie dr. Ramani Durvasula consideră că „ceea ce face Machii ține de procesarea mișcărilor la un cu totul alt nivel senzorial. Nu procesează vizual ceea ce face, ci la un nivel de anticipare superior”.
Stephen Wiltshire are memoria fotografică perfectă
Artist arhitectural binecunoscut, Stephen Wiltshire poate privi orice structură, apoi o poate replica în detaliu. Este nevoie să arunce doar o privire, chiar asupra unui întreg oraș. Povestea lui este uluitoare. Născut mut, la vârsta de 3 ani a fost diagnosticat cu autism. În același an, tatăl său pierea într-un accident de motocicletă. Copilul a ajuns totuși posesorul memoriei fotografice perfecte, pe care a demonstrat-o în mai multe rânduri. Poate privi orice obiect, clădire sau panoramă doar o dată, apoi desenează în replică perfectă ceea ce a văzut. De exemplu, a realizat un desen de mari dimensiuni al orașului New York, cu toate detaliile de pe zeci de kilometri, după o călătorie de... 20 de minute cu elicopterul. Apoi, după un alt zbor similar, a realizat în șapte zile o altă lucrare, și mai mare, de data aceasta reflectând în amănunt metropola Tokyo.
Derek Paravicini redă impecabil orice piesă muzicală auzită o dată
O abilitate nepământeană oarecum asemănătoare are Derek Paravicini. Născut prematur, la doar 25 de săptămâni, a orbit ulterior din cauza unei suprasaturații cu oxigen, ceea ce i-a afectat și capacitatea de învățare. De asemenea, a fost diagnosticat cu un ușor autism. Pe de altă parte însă, este un fenomen. Poate reda până în cel mai mic sunet, impecabil, orice piesă muzicală pe care o ascultă doar o dată. A început să cânte la pian la vârsta de 2 ani și a dat nenumărate concerte. Departe de a fi considerat o persoană cu mai multe handicapuri, este văzut ca un superom.
Veronica Seider vede precum un uliu
La 21 de ani, un medic stomatolog din Germania, tânăra Veronica Seider, descoperea întâmplător ceva uimitor: are o vedere de 20 de ori mai puternică decât a restului oamenilor. Biologic vorbind, așa ceva ar părea imposibil, dar, de atunci încoace, femeia s-a supus unui mare număr de teste care nu au făcut decât să confirme această calitate uimitoare. Distinge o persoană de la o distanță de 1,6 kilometri, iar vederea sa poate fi ușor comparată cu performanțele unui... telescop, întrucât poate sesiza toate culorile care compun spectrul din imaginea televizorului. Cu toate că este un fenomen, Veronica și-a continuat visul de a deveni stomatolog și practică această profesie din pasiune, discret, undeva în Germania.
Ingo Swann și viziunea la sute de kilometri
De mai bine de două decenii, CIA și Universitatea Stanford au mobilizat specialiști care să studieze capacitatea unui om de a vedea la sute de kilometri distanță de locul în care se află din punct de vedere fizic și geografic. Totul a pornit de la Ingo Swann, o astfel de persoană, care a uimit prin faptul că a fost un adevărat fenomen parapsihologic. Potrivit publicației „Scientific Exploration”, Ingo Swann a văzut și a descris un inel al planetei Jupiter despre care oamenii de știință nici nu știau că există la momentul observației. De altfel, Swann este părintele viziunii la distanță, inițiind și conducând primul experiment de acest fel în anii ’70. A atras atenția CIA și au urmat decenii de cercetări pe baza capacității demonstrate de Swann, inclusiv sesiuni de antrenamente specifice, toate încadrate în metodologia care îi poartă numele.
Maestrul Zhou Ting-Jue încinge apa cu mâinile goale
Cunoscut sub titlul de „bijuteria Chinei”, maestrul Zhou Ting-Jue este studiat de zeci de ani, subiect al multor emisiuni de televiziune și sursă de uimire pentru întreaga lume. Nu doar faptul că este capabil să încălzească doar cu mâinile până aproape de punctul de fierbere, dar poate să „dizolve” tumori sau să vindece leziuni severe ori boli cronice. În aceste condiții, nu este de mirare că, în decursul carierei sale, maestrul a tratat personalități ca Dalai Lama, atleți olimpici, celebrități și demnitari de rangul cel mai înalt. Considerat comoară națională în țara sa, Zhou Ting-Jue practică kung-fu de la 7 ani.
Lidell Simpson, campionul „auzului fotonic”
O abilitate fantastică are americanul Lidell Simpson. Deși surd de la vârsta de 4 ani, este capabil să recunoască sunetele cu ajutorul auzului fotonic. Până la recunoașterea acestei abilități însă, mulți au crezut că este de internat în clinică pentru bolnavi psihic. Cum mama sa a refuzat acest diagnostic și l-a crescut ca pe oricare alt copil, Lidell a ajuns, în timp, să uimească lumea prin capacitatea de a învăța limbi străine și de a... auzi chiar dacă este surd. Uluitor, poate „auzi” vocile de la televizor chiar dacă aparatul nu are sonor. Este suficient să vadă oameni vorbind pe micul ecran, și ceea ce este cunoscut drept „auzul interior” intră imediat în acțiune.
Slavisa Pajkic, omul electric
Adevărat conductor uman de electricitate, sârbul Slavisa Pajkic i-a uimit pe oamenii de știință în 2011, când a reușit să aprindă un bec sau să pârlească un cârnat cu energia electrică „stocată” în propriul corp. „Aveam 17 ani când, accidental, la serviciu, mi-am dat seama că în cazul meu curentul electric nu poate face rău”. Până la înregistrarea primului record de Guinness Book nu a mai trecut mult, iar de atunci este cunoscut în toată lumea drept omul care poate fi străbătut de un curent de 20.000 de volți fără să pățească nimic. „Oamenii sunt foarte bucuroși să mă vadă, dar nu se prea înghesuie să-mi strângă mâna”, mărturisește „omul electric”.
Daniel Tammet, mintea calculelor infinite
Britanicul Daniel Tammet este deja considerat un savant. Uimește de ani buni prin capacitatea de a efectua în fracțiune de secundă calcule matematice impresionant de complicate. Chiar dacă nu este singura persoană cu astfel de abilități ale cifrelor, Tammet este deosebit, întrucât suferă de autism. Pentru el, numerele au culori, forme și texturi. De aceea este uimitor faptul că a putut să spună fără greșeală numărul „Pi” pentru mai bine de 22.500 de cifre! O altă deosebire majoră este aceea că Tammet poate explica în ce fel ajunge la aceste rezultate. Nu este de mirare, în aceste condiții, că vorbește 11 limbi străine și deja își dezvoltă o limbă nouă. Este considerat oficial un geniu, cu atât mai uluitor cu cât face eforturi în fiecare zi pentru a-și depăși barierele pe care i le impune boala de care suferă. În plus, mai este și modest - spune că nu are abilități ieșite din comun, ci doar că este priceput în a face asocieri.
Ben Underwood, specialistul ecolocației
Orbit de cancer pe vremea când era foarte tânăr, Ben Underwood a dezvoltat uimitoarea capacitate de a „vedea” folosind auzul și ecolocația. Mișcându-și limba într-un fel anume, Underwood „citea” sunetele pe care le scot obiectele din jur. Șocant este faptul că nu doar reușea să se descurce printre obstacole deși nu putea vedea, ci și să identifice obiectele. Abilitățile sale au făcut înconjurul lumii, cu atât mai mult cu cât dexteritatea era perfectă: a fost capabil să se descurce ca orice alt tânăr, singura deosebire în primul an de liceu față de colegi fiind că folosea alfabetul Braille! Ecolocația l-a ajutat, orb complet fiind, să învețe să se plimbe cu rolele sau să facă skateboard, chiar și arte marțiale. Din păcate, boala care i-a luat vederea l-a răpus în 2009, pe când avea doar 16 ani. Chiar și astăzi, tânărul continuă să fie o inspirație pentru alți suferinzi de probleme de vedere.
Uri Geller sau culmea psihokineziei
Nimeni nu a reușit să explice cum poate Uri Geller, un clarvăzător israelian celebru în toată lumea, să facă ceea ce face: să îndoaie linguri, să miște obiecte doar cu puterea minții sau să releve detalii despre obiecte care nu sunt în raza sa vizuală. În timpul unei demonstrații în SUA, Geller a îndoit pur și simplu o lingură fără ca asupra acesteia să fie aplicată vreo forță. Remarcabil la acel moment a fost faptul că, deși Geller se îndreptase spre public și i se adresa, lingura a continuat să se îndoaie! Toate aceste experimente i-au determinat până și pe unii decidenți din Armata SUA să ia în considerare „antrenarea” trupelor, pas cu pas, către atingerea unui asemenea scop: mișcarea obiectelor doar cu puterea minții. Chiar Jack Houck, fost foarte respectat inginer și fizician, a scris o lucrare despre faptul că se pot obține rezultate pozitive dintr-un astfel de demers.
Kevin Richardson „vorbeşte“ cu felinele mari
Pentru cei care au văzut documentarele despre felul în care Kevin Richardson vorbește cu lei impresionanți, pe care îi crește și cu care se „tăvălește”, ca și cu hiene sau cu pantere, relația aceasta este greu de imaginat că ar fi posibilă în cazul cuiva cu abilități normale. Realmente, Richardson comunică uşor cu feline care îngheață sângele în vene oricui, „piaptănă” lei care l-ar putea ucide într-o clipă, „scarpină” leoaice care în lumea sălbatică pun la pământ bizoni sau se plimbă liniștit alături de leoparzi, cărora le spune pe nume, ca și când ar fi oameni. Modest, Richardson spune că nu este vorba despre calități supraomenești, ci doar despre construirea unei relații cu aceste animale teribile.
Wim Hof - cald sub gheaţă
Supranumit „omul de gheață”, Wim Hof uluiește încontinuu prin faptul că reușește lucruri aproape imposibile. Scufundat sub gheață timp de două ore, a reușit să-și mențină stabilă temperatura corpului, ceea ce i-a uluit pe specialiști. Are 20 de recorduri mondiale, a urcat Everestul și Kilimanjaro în lenjerie intimă și face frecvent baie în copcă fără ca organismul să-i fie afectat în vreun fel. Interesant este că s-a demonstrat capabil și de a alerga un maraton la 50 de grade Celsius, în plin deșert, fără apă și mâncare!