de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Sunt oameni care fac în somn tot felul de lucruri, unele inocente sau amuzante, altele odioase. Fără să-și amintească ce au comis, aceste persoane experimentează un fenomen rămas inexplicabil.
Declanșat de orice tulburare a somnului
Cu toții am auzit de oameni care merg prin somn și care uneori fac tot felul de lucruri. Astfel de episoade pot dura câteva minute sau ore întregi, și cei care trec prin această experiență nu-și amintesc a doua zi ce au făcut noaptea. În funcție de perioada din noapte în care are loc episodul, unii reacționează la ceva ce au visat (își pot aminti ce!), alții nu mai știu nimic. Ochii somnambulului sunt de obicei deschiși, iar ai celor care merg în somn sunt închiși. O persoană care se află în această stare este confuză, agitată și are un potențial agresiv mai mare, de aceea este bine ca acești oameni să nu fie treziți brusc, ci doar ghidați. Somnambulismul este declanșat de orice tulburare a somnului. Mulți oameni experimentează acest fenomen atunci când sunt foarte obosiți, dacă au consumat alcool sau dacă anumite gânduri nu le dau pace. De asemenea, somnambulismul este un fenomen care se transmite genetic.
Și-au ucis copiii, dar, culmea, au scăpat!
Joseph Mitchell ajunsese să doarmă doar câte o oră pe noapte din cauza stresului provocat de faptul că nu avea un loc de muncă. Așa se face că într-o seară s-a îndreptat spre camera fiului său în vârstă de 4 ani și l-a sufocat. Apoi a făcut același lucru cu fiica sa, în vârstă de 13 ani. Când a vrut să-i ucidă și pe ceilalți doi copii, aceștia au reușit să scape. Mama lor a sunat la Poliție, și Joseph, care dispăruse de acasă, a fost găsit încuiat în fostul său birou. Se înjunghiase. A fost dus la spital și, când s-a trezit a doua zi, nu-și mai amintea nimic. A fost găsit nevinovat. La fel s-a întâmplat și cu Ivy Cogdon, o mamă care își adora fiica în vârstă de 19 ani, dar a plecat la culcare într-o seară crezând că vine războiul. A visat că odaia fiicei sale era plină de soldați inamici, a luat un topor și a început să se lupte cu ei. A doua zi, fiica sa iubită era bucăți în camera ei. Toți medicii care au interogat-o pe Ivy pe parcursul procesului au fost convinși că femeia nu știa pe cine lovește.
A pus mâna pe armă pentru că avea coșmaruri reale
Terorizat de ideea că în casa lor există o fantomă, micuțul Daniel Gudino, în vârstă de 13 ani, vedea spirite peste tot. Într-o seară, două apariții l-au îngrozit suficient de tare încât să se repeadă să ia arma tatălui său, să intre în camera fratelui și să tragă în acesta trei gloanțe. S-a trezit în bucătărie, în timp ce mama sa, urlând, încerca să-i smulgă niște foarfece din mâini, cu care încerca s-o înjunghie. Puștiul a fost reținut, și un psihiatru a declarat că Daniel mergea în somn în momentul când a săvârșit grozăviile. În acest fel, jurații nu au reușit să ajungă la un consens care să-l condamne pentru crimă, așa că a primit cinci ani într-o școală de corecție. În schimb, atunci când tragedia a lovit familia viceprimarului din Boone County, Kentucky, ancheta a fost lungă, anevoioasă, iar rezultatul, surprinzător. Într-o noapte, Carl Kiger a fost atacat mortal cu o armă de foc, în incident pierzându-și viața și fiul său, Jerry, în vârstă de 6 ani. Soția era rănită, și singurul membru al familiei neatins a rămas fiica lui Carl, Joan. Tânăra a povestit că un necunoscut i-a atacat, dar ancheta a relevat faptul că ea era cea responsabilă. A fost foarte aproape de a fi condamnată la moarte, dar a ieșit la iveală faptul că suferea de coșmaruri care păreau foarte reale, afecțiune moștenită de la tatăl său, așa că a fost găsită nevinovată.
Achitat după ce a mărturisit omorul
Primul caz de achitare pe motiv de somnambulism din istoria Marii Britanii a fost cel al lui Jules Lowe, din Manchester. De data aceasta a fost vorba despre consumul exagerat de alcool. În octombrie 2003, Jules și tatăl său, Eddie, de care era foarte apropiat, au ieșit în oraș și au băut mai multe pahare. În aceeași noapte, Jules și-a omorât tatăl în bătaie, apoi i-a aruncat cadavrul în mijlocul drumului, unde l-a văzut un vecin care a anunțat Poliția. Tânărul a fost arestat, dar, după o serie de teste de somn efectuate înaintea procesului, chiar acuzarea a confirmat faptul că Jules suferea de o tendință de a experimenta automatisme în somn, susținând în acest fel spusele tânărului, care afirma că nu-și aduce aminte să-și fi ucis tatăl. Un alt caz ieșit din comun este cel petrecut în Canada. Kenneth Parks, în vârstă de 23 de ani, a condus 23 de kilometri până la casa socrilor săi, din Scarborough, Ontario, a intrat, a luat un cuțit, și-a omorât socrul și și-a rănit soacra. Apoi s-a dus direct la Poliție și a mărturisit ce a făcut, dar Curtea Supremă a Canadei l-a achitat, întrucât s-a considerat că omul dormea în momentul când a comis crima și că nu s-a trezit decât după ce făcuse mărturisirea în fața polițiștilor.
Diva Jennifer Aniston a oprit alarma casei
Nu toate episoadele de somnambulism au urmări atât de dramatice. Dimpotrivă. De pildă, actorul Chris Colfer a povestit că mergea prin somn atunci când era copil, iar mai târziu făcea shopping fără să știe. Odată a comandat un portret imens înfățișând-o pe Regina Franței, Maria Antoaneta, în timp ce dormea. A doua zi nu și-a mai amintit nimic. Și actrița Jennifer Aniston a relatat despre un episod similar. Se pare că într-o noapte, în anii în care era căsătorită cu Brad Pitt, a coborât la parter și a oprit alarma casei. A doua zi, cele două staruri au împietrit de spaimă când și-au dat seama că fuseseră la cheremul oricăror nenorociri care s-ar fi putut întâmpla în acele condiții. Firește, actrița nu-și amitea nimic.
David Hempleman Adams a vrut să se arunce din... balon
În 1993, campionul de golf Sam Torrance s-a retras brusc dintr-o competiție importantă după ce a suferit un accident generat de mersul prin somn. Sportivul scoțian și-a vătămat sternul după ce a căzut și s-a lovit violent de un ghiveci masiv în care era o plantă. Cât despre exploratorul David Hempleman Adams, acesta era cât pe ce să-și piardă viața în anul 2000, pe când zbura spre Polul Nord în balon și, mergând prin somn, a încercat să... se cațere afară în timp ce se afla la mare altitudine. Din fericire, hamul l-a salvat.
Odihna, singura soluţie
Somnambulismul poate fi prevenit. Este nevoie de odihnă suficientă, somn de calitate într-o cameră întunecoasă, dacă este posibil fără televizor și telefon, evitarea meselor copioase înainte de culcare, precum și a alcoolului. De folos sunt, de asemenea, eliminarea pe cât posibil a stresului și relaxarea înainte de somn.