de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Explicațiile științifice detaliate despre lumea care ne înconjoară survin în fiecare zi. La fel de adevărat este faptul că unele dintre misterele planetei au rămas neexplicate și uimesc în continuare.
Gelatina misterioasă
În unele locuri din lume apare o substanță care nu este nici zăpadă, nici chiciură, nici vreo altă materie cunoscută de știință. Este un soi de gelatină misterioasă, care are obiceiul de a cădea din cer uneori, uluind printr-o compoziție și o proveniență rămase neelucidate. Denumită jeleu stelar, substanța este translucidă, se așază sub formă de bulgări pe iarbă sau pe scoarța arborilor și se evaporă de regulă la scurt timp după ce este zărită. Există nenumărate mărturii despre apariția acestei substanțe, dar până acum nicio explicație plauzibilă. S-a speculat că ar fi rămășițe ale extratereștrilor, resturi de drone sau materie organică provenită de la animale, dar numeroasele teste efectuate nu au relevat o sursă credibilă. Interesant este că mențiunile scrise despre această substanță merg înapoi în istorie până în secolul al XIV-lea.
Norii-fuior de 1.000 de kilometri
Norii morning glory sunt tubulari și se formează la suprafața Pământului fără vreo explicație științifică. Sunt văzuți deseori, în special în Australia, la trecerea anotimpului secetos, și pot avea lungimi de 1.000 de kilometri. Aborigenii afirmă că acești nori sunt spirite și că prevestesc o creștere a populațiilor de păsări. În afară de această explicație nu prea mai există altele. Unii specialiști în meteorologie presupun că acești nori se formează grație unei combinații unice de brize marine și de schimbări de umiditate, dar, per ansamblu, ipotezele au rămas simple speculații, întrucât nici oamenii și nici computerele nu au izbutit să „dea de capăt” acestui fenomen.
Orașele de pe cer
În aprilie 2017, în orașul chinez Jieyang apărea un fenomen care i-a lăsat cu gura căscată pe locuitori: imaginea unui oraș plutea pe cer, deasupra clădirilor. Deși multă lume s-a speriat după distribuirea imaginilor în întreaga lume prin intermediul internetului, acest tip de apariție nu este o noutate. Aceleași imagini ale unor orașe plutitoare s-au mai ivit, tot în China, în cinci alte locuri diferite în ultimii șase ani. Frecvența acestor manifestări a fost un argument suficient de puternic pentru apariția unor teorii ca intervenția (sau invazia) extratereștrilor ori deschiderea unor portaluri gigantice către alte lumi, chiar revenirea lui Hristos pe Pământ.
Ploile cu... animale
De-a lungul timpului au fost înregistrate unele episoade de cădere din cer a unor... animale. Au fost broaște, pești, șerpi și viermi, chiar păianjeni și țipari. Cea mai vehiculată teorie este aceea că aceste creaturi au fost purtate de tornade sau de furtuni violente în locurile unde au căzut sub formă de „ploaie”, dar niciodată aceste ipoteze nu au fost confirmate sau documentate de știință. Și, în orice caz, căderea din cer a unor bucăți de carne crudă, în 1876, în Kentucky, SUA, nu poate fi explicată nici măcar așa...
Sunetul din Taos
O veche superstiție spune că atunci când cuiva îi țiuie urechile, este vorbit de alții. În cazul orașului Taos, din New Mexico, este ceva cu mult mai grav decât un țiuit: un zgomot constant, pe care îl aud doar unii dintre locuitori. Orașul este un centru de reunire a artiștilor nonconformiști și a fost vizitat și de unele celebrități, de aceea este relativ cunoscut. Dar ceea ce îl face de-a dreptul renumit este sunetul misterios care se aude din anii ’90, dar pe care echipamentele profesionale nu l-au putut înregistra. Cei care aud acest zgomot au ajuns să-l explice prin intervenția extraterestră, prin experimente guvernamentale sau fenomene paranormale. Până la descoperirea cauzei, acest fenomen rămâne un mister.
Văzduhul sângeriu
Există momente înregistrate în multe părți ale lumii în care cerul devine, preț de câteva minute, de un sângeriu aprins, și nimeni nu a izbutit până acum să explice fenomenul. La un astfel de spectacol au asistat, de pildă, locuitorii din Chalchuapa, El Salvador, în 2016. Culoarea purpurie s-a întins până la orizont, apoi s-a diluat până la roz, lăsând oamenii stupefiați și convinși că vine sfârșitul lumii. Ipotezele abundă și în acest caz, de la existența unui efect vizual al ploilor de meteoriți care au loc primăvara la faptul că nuanța ar fi reflexia focurilor pe care le aprind în zonă producătorii de trestie de zahăr.
Meteoritul fără urme
La 30 iunie 1908 era înregistrat, în zona Râului Tunguska, din Siberia, un fenomen care a rămas fără o explicație plauzibilă până în ziua de astăzi. Potrivit mărturiilor din epocă, o minge de foc de dimensiuni gigantice ar fi intrat în atmosferă și ar fi explodat la câțiva kilometri deasupra solului terestru, provocând stricăciuni enorme. Animalele domestice au murit cu sutele, arborii au fost culcați la pământ pe o suprafață foarte mare, iar unda de șoc s-a resimțit la distanță de zeci de kilometri, până la Vanavara, unde cei veniți pentru schimburi comerciale au fost pur și simplu secerați din picioare. Majoritatea oamenilor de știință explică momentul prin explozia unui asteroid sau a unui meteorit foarte aproape de suprafața Terrei, dar această teorie nu este susținută de urma vreunui crater. Mai mult, nu s-au descoperit resturi care să poată fi analizate, astfel încât să se poată susține ipoteza.
Atlantida... japoneză
Sub apele din dreptul insulei japoneze Yonaguni Jima există o formațiune de stânci care a aprins imaginația căutătorilor Atlantidei. Aglomerarea ordonată pare a fi o veche piramidă și se presupune că există pe fundul mării de circa 2.000 de ani (unii afirmă că de 5.000 de ani!). În timp ce o parte dintre specialiști afirmă că este doar un grup de stânci rezultate în urma unui seism de proporții, nimeni nu poate explica „tăierea” în unghiuri perfecte, de 90 de grade, a blocurilor masive de stâncă...