de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pentru că se repetă la intervale destul de dese, fenomenul denumit generic „ploaie cu pești” a ajuns aproape unul... meteorologic. Pentru cele mai recente episoade de acest fel s-au emis chiar explicații științifice.
Apariții la margine de deșert
În istoria sa modernă, localitatea Lajamanu, de la marginea Deșertului Tanami, din Australia, a înregistrat cel puțin trei episoade de „ploaie cu pești”, cele mai recente fiind în 1974, 2005 și 2010. Locul nu este tocmai o destinație pentru pescarii pasionați, chiar dimpotrivă. Singurele ochiuri de apă, două lacuri, sunt la foarte mare distanță, iar cel mai apropiat râu se află la 480 de kilometri depărtare. Totuși, peștii care au căzut din cer erau vii și au fost „culeși” de localnici cu precădere de pe stadionul local. La fel au făcut și locuitorii din Tampico, Mexic, când au văzut, în 2017, că anunțata „ploaie ușoară” de după-amiază din buletinul meteo era de fapt una cu pești. Fără să se mire din cale-afară, Pedro Granados, responsabil cu apărarea civilă, a declarat că probabil este vorba despre un fenomen generat de schimbările climatice, pe seama cărora, de altfel, oficialul pune toate întâmplările neobișnuite din zonă.
„Înotând prin norii deși”
În ianuarie 2012, locuitorii provinciei filipineze Agusan del Sur au fost șocați în fața unei „ploi cu pești”, fenomen pe care nu l-au mai experimentat. Din păcate, doar câteva exemplare au supraviețuit „aventurii” de a cădea de la mare înălțime, iar acestea au fost luate rapid de autorități, pentru a fi studiate. Părerea unanimă a fost că peștii au fost „luați pe sus” de o furtună și au reușit să rămână vii „înotând prin norii deși”. Tot câteva exemplare au rămas în viață și pe timpul ploii din 2004, înregistrată în Knighton, Țara Galilor, și documentată de câțiva scriitori care se îndreptau spre o reuniune literară. Potrivit cercetărilor ulterioare, peștii ar fi „zburat” cel puțin 80 de kilometri de la cea mai apropiată coastă.
„Un dar de la Dumnezeu”
Satele indiene Komanapalli și Singuripeta au fost acoperite cu pești căzuți din cer în timpul Ciclonului Roanu, din mai 2016. Fenomenul a durat patru ore și a acoperit cu pește terenurile agricole de pe care localnicii au cules... animale, încântați că nu mai au nevoie de permise de pescuit. Peștii erau vii, și fenomenul a fost pus pe seama ciclonului, care i-ar fi „sorbit” din lacurile din zonă, depozitându-i apoi pe teren, odată cu ploaia. Tot în 2016, locuitorii din orașul aglomerat, dar sărac, Dire Dawa, din Etiopia, unde trăiesc sute de mii de locuitori, s-au trezit cu pești căzuți din cer în mai multe cartiere. Spre deosebire de ocazii anterioare, acești pești au căzut literalmente din senin, nefiind urmare a vreunui ciclon, nici măcar a vreunei ploi. În acest context, un oficial al Ministerului Animalelor a declarat, nici mai mult, nici mai puțin, că peștii au fost „un dar de la Dumnezeu”.
Bănuieli de atac terorist
Nu la fel de limpede a fost explicația căderii de pești care s-a petrecut în California în 2017. Curtea Școlii primare din Oroville s-a umplut pe neașteptate de pești căzuți din cer - unii au rămas pe acoperiș, alții au ajuns pe sol. Interesant este faptul că nu a fost observată vreo „ploaie”, iar profesorii s-au gândit imediat la un... atac terorist. Nici păsările nu ar fi putut aduce peștii, întrucât erau intacți. Întrebările fără răspuns au curs cu nemiluita, și o explicație oficială nu s-a putut da. În schimb, Jaffna, din Sri Lanka, este o localitate faimoasă în toată lumea pentru un curry special cu... pește. O „ploaie” cu pești din 2017 petrecută aici a făcut înconjurul lumii și, deși pentru celebrul fel de mâncare nu au fost folosiți chiar respectivii pești „zburători”, localnicii nu au ezitat să-i adune pentru a-i găti acasă.
O rugă ascultată
Există un loc în care în fiecare început de vară, din anul 1800 încoace, vine o „ploaie cu pești”. În localitatea Yoro, din Honduras, furtunile aprovizionează localnicii cu pește din belșug, care umple străzile și este așteptat cu nerăbdare. Deși căderile masive de apă sunt cel mai probabil sursa acestui pește dislocat cu furie din mediul său natural și transportat la mare distanță, localnicii cred cu înverșunare că sursa este divină. Părintele catolic Jose Manuel Subirana s-ar fi rugat cândva ca localitatea să fie salvată de foamete și, ca urmare, în onoarea numelui său este organizat un festival cu paradă, întrucât rugile i-au fost ascultate, și în fiecare sezon alte specii de pești umplu străzile - și tigăile - localnicilor.