de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Minunile naturale ale lumii nu încetează să uimească, făcând milioane de turiști să plece la drum pentru a le putea admira. Sunt spații care par de pe altă planetă, care sfidează legile Terrei și care amintesc mereu despre frumusețea uluitoare a Pământului.
Deșertul sărat
Dacă doriți vreodată să vă simțiți ca la capătul lumii, unul dintre locurile ce dau un sentiment de nedescris este cel mai mare deșert sărat de pe planetă, Uyuni, din Bolivia. Până în marginea zării se întinde un teren pe care natura a așezat straturi succesive de sare și minerale, ce reflectă albastrul cerului pe o suprafață ce vă va face să vă imaginați într-o altă dimensiune, ca și cum ați păși pe nori de zăpadă. Deșertul a apărut în urma secării unui lac preistoric care a lăsat în urmă un uriaș pustiu de sare ce pare desprins dintr-un film SF.
Munții-curcubeu
Zeci de milioane de ani de acțiune a vântului și a ploii au făcut din Munții-curcubeu din China un spațiu geografic greu de descris în cuvinte. Par ireali sau pictați, dacă vreodată oamenii ar putea reproduce adevăratele culori ale naturii. Straturi peste straturi de roci tectonice diferit colorate s-au așezat majestuos, apoi au fost dăltuite de elementele naturale exterioare până la imaginea de azi, care este de o frumusețe… extraterestră.
Râul în fierbere
Ascuns în pădurile amazoniene, râul Shanay-Timpishka este unic în lume. Apele sale sunt atât de fierbinți, încât orice creatură care intră în ele este… omorâtă pe loc. Temperatura apei este de 91 de grade Celsius, iar oamenii de știință nu au găsit până acum vreo explicație a fenomenului, cu atât mai mult cu cât în zonă nu există niciun vulcan. Indiferent de teoriile avansate, un aspect este cert: sistemul geotermal care se găsește aici nu are egal pe planetă.
Gheizerul „zburător”
Oricât ar părea de greu de crezut în clipa în care vă aflați în fața gheizerului zburător din Nevada, SUA, acesta este urmare a unei acțiuni umane. Mai precis, în 1964, câțiva muncitori au făcut săpături în zonă, apoi au început să se acumuleze diverse minerale pe straturile rămase la suprafață și așa s-a format un bloc ce poate intra în categoria minunilor geografice ale lumii.
Izvorul care pietrifică
La Knaresborough, în Marea Britanie, există un izvor care pare desprins din poveștile de groază. Apa lui este atât de bogată în minerale, încât transformă în piatră orice obiect lăsat sub ea. Procesul durează de obicei între trei și cinci luni. Urmare firească, izvorul a devenit o atracție turistică foarte populară. Turiștii pun sub apa curgătoare diverse obiecte și lasă lichidul care pietrifică să le transforme.
Lacul-otravă
În interiorul unei foste fabrici sovietice de armament nuclear se află un lac atât de contaminat de substanțe radioactive, încât moartea oricărei ființe vii intervine aici în decurs de o oră. De altfel, lacul Karachay a fost folosit de sovietici ca groapă de gunoi pentru deșeurile nucleare. În 1957, o explozie a dispersat particulele radioactive din lac pe o arie de 23.000 de kilometri pătrați. Apoi, în 1967, apele au secat, iar particulele radioactive au fost din nou împrăștiate, de această dată pe 1.450 de kilometri pătrați. Lacul a fost desemnat drept cel mai toxic loc de pe planetă.
Cerul cu fulgere permanente
Lacul Maracaibo, din Venezuela, a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare concentrație de fulgere din lume. În fiecare seară, la ora 19:00, fulgerele încep să cadă, încontinuu timp de zece ore, pe suprafața apei, generând un spectacol natural magnific. Acest fenomen are loc timp de 260 de nopți în fiecare an.
Stâncile-val
O formație de roci din Arizona este de o frumusețe naturală uimitoare. Numite „Valul”, aceste stânci perfecte pentru hiking sunt mai fotografiate decât multe locuri de pe Terra. Dat fiind interesul uriaș al turiștilor, care amenință să distrugă formațiunea spectaculoasă, vizitarea se face pe baza unei… loterii prin care sunt aleși cei care vor avea privilegiul și norocul să se apropie. În plus, pentru cei care vor să-și programeze vacanțe aici există un sistem de rezervare cu circa o jumătate de an înainte, tot pentru a se controla foarte strict numărul turiștilor.
Peștera cu aer sulfurat
România are, la rândul său, propriile „vedete” pe lista spațiilor naturale uimitoare. Peștera Movile, din apropiere de Mangalia, este unul dintre cele mai stranii locuri de pe planetă, un spațiu în care aerul este sulfurat, iar vietățile care, totuși, trăiesc aici o fac într-un univers complet închis, lipsit de lumină și de aerisire de milioane de ani. Intrarea în peșteră se face printr-un puț săpat artificial, iar în capătul galeriei se află un lac cu apă sulfuroasă. Incredibil, cercetătorii au descoperit aici 33 de forme de viață care nu mai există nicăieri în lume. Curioasele creaturi s-au adaptat și trăiesc în această atmosferă toxică, hrănindu-se cu… „spuma” de pe pietre. Un alt spațiu mirific de pe teritoriul României este cascada Bigăr, de o spectaculozitate cinematografică. Formațiunea stâncoasă de pe care se prelinge apa este de o asemenea formă, încât creează o imagine care plasează cascada printre cele mai frumoase din lume.