de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Oamenii pot fi foarte superstițioși, dar unele blesteme par prea adevărate pentru a fi considerate simple coincidențe. De la Tutankamon la clubul american Chicago Cubs, unele vorbe grele aducătoare de ghinioane incredibile au străbătut timpurile și au rămas faimoase.
Ötzi
În 1991, la granița dintre Italia și Austria era găsit în 1991 Ötzi, „omul de gheață”, un cadavru vechi de peste 5.000 de ani. Un an mai târziu, Rainer Henn, specialistul care l-a examinat, deceda într-un straniu accident auto. Kurt Fritz, ghidul care a condus experții spre locul unde erau rămășițele, a pierit și el la scurt timp, într-o avalanșă. Helmut Simon, cel care l-a descoperit pe Ötzi, și-a pierdut viața de la o căzătură banală într-o excursie la munte, iar Dieter Warnecke, șeful echipei de salvatori care a pornit în căutarea sa, a făcut infarct la doar câteva ore după înmormântarea lui Simon…
Chicago Cubs
În 1945, Bill Sianis era scos afară de la un meci al echipei de baseball Chicago Cubs pentru că-și adusese pe stadion animalul de companie: o capră. Foarte supărat, omul a spus: „Cubs nu vor mai câștiga”. Întâmplător sau nu, echipa nu a pierdut doar meciul cu pricina, ci n-a mai câștigat un campionat până în… 2016. Fanii clubului au făcut tot felul de încercări de a rupe blestemul, unele tentative implicând chiar alte capre, dar fără folos. Deși mulți privesc faimoasele vorbe ca pe o superstiție fără însemnătate, alții le iau foarte în serios. De pildă, la începutul anului 2018, lângă stadion s-a descoprit o capră decapitată atârnată de un copac, iar proprietarul echipei, Tom Ricketts, a primit un colet teribil, în care era capul unei capre…
Tutankamon
Poate unul dintre cele mai faimoase blesteme este cel care străjuiește mormântul faraonului Tutankamon și care amenință cu moartea „pe oricine va deranja liniștea regelui”. Neimpresionați, egiptologii Howard Carter și Lord Carnarvon au deschis cripta în 1922, iar urmările au fost de-a dreptul tragice: Lord Carnarvon a pierit câteva luni mai târziu de la o ciupitură de insectă, iar după câteva ore și cățeaua sa, Susie, cădea secerată… în Anglia, fără motiv. Finanțatorul George Jay Gould I s-a stins din viață la câteva luni după ce a vizitat mormântul, la fel ca Woolf Joel, un milionar sud-african. A.C. Mace, membru al echipei de arheologi care a făcut săpăturile, a fost otrăvit cu arsenic, iar secretarul personal al lui Carter a fost găsit mort în propriul pat în 1929…
Tamerlan
Militar și tactician de legendă, Tamerlan controla, la vremea puterii sale, vaste ținuturi din Asia, pe care le cucerise prin lupte sângeroase. Se spune despre acest războinic fără milă că ar fi ucis peste 17 milioane de oameni pentru a-și îndeplini visul de mărire. În 1941, un alt faimos asasin al istoriei, Stalin, a trimis o echipă de arheologi să deschidă mormântul lui Tamerlan, din Uzbekistan. Cei care au ridicat capacul sicriului au descoperit în interior o inscripție care pe moment nu le-a indicat nimic: „Oricine va deschide mormântul va elibera un invadator mai teribil decât mine”. Ceea ce a urmat a fost cutremurător: în câteva ore, Hitler invada URSS, făcând 26 de milioane de victime. Superstițios la rândul său, Stalin a ordonat, în 1942, ca rămășițele lui Tamerlan să fie reînhumate. Coincidență sau nu, în scurt timp armata germană a fost învinsă și s-a retras de pe teritoriul rusesc. Dar și în dreptul lui Stalin istoria a trecut zeci de milioane de victime, deci nu este foarte clar la cine s-a referit în final inscripția din sicriul lui Tamerlan…
Tecumseh
Să-i fi blestemat șeful de trib Tecumseh pe toți președinții americani după ce William Henry Harrison l-a învins în faimoasa bătălie de la Tippecanoe? Datele istorice sunt cel puțin relevante: Harrison a murit după o lună în funcție, Lincoln a fost asasinat, la fel James A. Garfield, William McKinley sau John F. Kennedy. În acest caz, nenorocirile au alcătuit aproape un blestem separat: fratele președintelui a fost și el asasinat, fiii acestuia au pierit amândoi, iar J.F.K. Jr. și-a pierdut viața într-un accident aviatic. Mai departe, președinții Warren G. Harding și Franklin D. Roosevelt au murit pe când exercitau mandatul, iar asupra lui Ronald Reagan s-a tras în 1981. Mulți afirmă că abia faptul că acesta a supraviețuit a ridicat blestemul indienilor, care spunea că niciun lider de la Casa Albă nu-și va duce misiunea la bun sfârșit…
Superman
Deși este un personaj de ficțiune, se pare că Superman nu le poartă deloc noroc celor care îl interpretează pe celebrul erou salvator al omenirii. Astfel, George Reeves, care a dat viață personajului în anii 1950, s-a sinucis ulterior. Christopher Reeve, vedeta filmului din anii 1980, a suferit un accident care l-a lăsat paralizat pe viață. Chiar și actorul care l-a interpretat pe copilul Superman a pierit la vârsta de 14 ani, în urma unei supradoze. Ca urmare, multe staruri refuză rolul care este considerat purtător de blestem…
Diamantul Hope
Furat de un comerciant francez din ochiul unui zeu indian, diamantul Hope a căpătat în timp o reputație sinistră. A ajuns în posesia Regelui Ludovic al XVI-lea, și a soției sale, Maria Antoaneta, care au sfârșit pe eșafod. A fost moștenit apoi de Lord Francis Hope, din Anglia. Căsătorit cu o dansatoare, acesta a murit în sărăcie lucie după ce fusese putred de bogat. Piatra prețioasă a fost cumpărată în 1912 de Evalyn Walsh McLean, dar prezența diamantului în familie nu a fost cu noroc. Dimpotrivă: soțul femeii a părăsit-o pentru amantă, fiul i-a pierit într-un accident de mașină, iar fiica sa s-a sinucis. În final, nestemata a fost transportată la Muzeul Național Smithsonian, din SUA, dar poștașul care a livrat-o a fost lovit de un camion, soția și câinele i-au murit la scurt timp, iar în final un incendiu i-a distrus casa…