Main menu

header

740 18 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Nu puține sunt exemplele unor persoane care, considerând că posedă calități deosebite, ce țin de lumea paranormalului, s-au autointitulat medium și au încercat să dovedească legătura pe care o pot stabili fie cu lumea de dincolo, fie cu entități spirituale superioare.

Se pătrunde într-o dimensiune cu ființe guvernate de iubire

740 18 2Cine poate uita personajul jucat de Whoopi Goldberg în „Fantoma mea iubită”? Oda Mae are, din toate timpurile, corespondenți în lumea reală - șamani, vraci, profeți sau chiar oameni simpli spun că, într-o stare numită transă, au fost contactați de spirite speciale, care le-au împărtășit din tainele Universului. Conform autorilor Sanaya Roman și Duane Packer, cei care au scris volumul „Stabilirea unei punți de legătură: Cum să te conectezi cu ghidul tău spiritual”, starea în care o persoană poate lua legătura cu spiritele din lumea de dincolo sau cu cele superioare include o transformare profundă, definitivă sau nu, a propriei conștiințe, întrucât se pătrunde într-o dimensiune în care fiin- țele sunt guvernate numai de iubire, compasiune și dăruire. Aceste entități alcătuiesc ceea ce se poate numi Mintea Universală, spun cei doi autori: „Crearea acestei punți de legătură presupune ca mintea mediumului să atingă o stare ce se caracterizează printr-o expansiune uluitoare a stării de conștiență”. Ca să ajungă la un astfel de rezultat, subiecții folosesc meditația, încercând să se îndepărteze de problemele lumești, ca să poată rezona cu o conștiință superioară. Atunci, cel intrat în transă fie că poate să „plece” în căutarea unui spirit mai înalt, fie este descoperit de un spirit ce are ceva de comunicat.

„Iluminatul” care a trăit în Atlantida

Există sute, chiar mii de cărți în care se relatează cum unii oameni au fost contactați de astfel de ființe superioare. Unul dintre autorii de mare succes ai acestui tip de literatură este Jane Roberts, care povestește intens despre întâlnirile sale în stare de transă cu o entitate superioară numită Seth. Mai mult, în cartea sa, „Seth Speaks”, din 1972, un bestseller recunoscut mondial, Jane afirmă că a redactat informațiile pe care chiar Seth i le-a pus la dispoziție. Acestea privesc subiecte ezoterice, precum natura sufletului, adevăruri spirituale sau dezvăluiri despre alte planuri ale realității. Un alt autor al anilor 1980, misticul J.Z. Knight, spune că a fost contactat de spiritul numit Ramtha (sau „Iluminatul”), un suflet războinic, care ar fi avut 35.000 de ani. Ramtha i-a mărturisit scriitorului că s-a născut în Atlantida. Knight a devenit repede multimilionar în dolari de pe urma cărților sale, dar a ținut și numeroase conferințe și a înregistrat DVD-uri unde împărtășea înțelepciunea pe care i-a dezvăluit-o Ramtha.

Informații contradictorii, care se modifică

În general, este acceptată părerea că nu există dovezi clare că astfel de date provin cu adevărat de la niște entități cu adevărat superioare. Aceste informații sunt de natură subiectivă, mistică și imposibil de verificat, conțin termeni generali precum „iubirea universală”, „unitate cosmică”, „pace și armonie” și așa mai departe. Apoi, informațiile acestor spirite sunt, de multe ori, contradictorii, or publicul s-ar aștepta ca marea conștiință universală să împartă aceleași informații, indiferent de medium. Mai mult, unele studii arată că respectivele informații se modifică odată cu vremurile, în funcție de credințele populare ale momentului. Pentru că nu se poate verifica existența mai multor planuri de conștiință și nici natura exactă a ceea ce numim suflet, s-a concluzionat oficial că nu se poate evalua în ce măsură informațiile oferite de stările de transă sunt corecte. Dar asta nu-i împiedică pe mulți să practice transa de contact cu lumea de dincolo și pe mulți alții să creadă că este autentică.

„Simt că se schimbă temperatura camerei”

Potrivit autoarei-medium Elizabeth Owens, contactul prin intermediul transei cu lumea de dincolo nu este ceva ce vine natural oricui și în general nu se poate învăța. „În timp ce este un dar foarte special acesta de a stabili legătura cu cei plecați, aflați în alte dimensiuni, este imposibil să poată fi predat procesul. Primul semn că o persoană are această abilitate este faptul că poate vedea spiritele din când în când”, afirmă Owens. De asemenea, este necesar antrenamentul cu un alt medium. „Doar astfel se poate deprinde noțiunea de etică și poate fi aplicat discernământul, adică abilitatea de a recunoaște spiritele ca fiind cu adevărat cine susțin că sunt”, adaugă Owens. La rândul său, mediumul Erika Korman afirmă că îi place să țină aproape cristale atunci când dorește să ia contact cu ființe din lumea de dincolo. „Folosesc cristalele pentru a mă menține ancorată și protejată în timpul acestui proces. Apoi, simt ori că se schimbă temperatura camerei, ori că se aud sunete străine din locuri ale casei unde nu se află nimeni și acestea sunt semne că există un spirit în preajmă”, detaliază Korman.

Celebra actriță Shirley MacLaine nu doar a scris despre experiențele sale ezoterice, dar a și produs un serial tv pe această temă

Convinşi şi… escroci

740 18 3Savanții susțin că o explicație a acestor contacte poate fi dată de psihologie și nu de așa-zisele puteri psihice ale acestor oameni. Psihologul James Alcock, de la Universitatea York, scrie în „Enciclopedia Paranormalului” că „presupusul fenomen al contactului cu ființe superioare este foarte vechi, atât de vechi, încât s-a transformat într-un automatism. Noi știm, azi, că automatismul nu este altceva decât o formă de disociere, o stare alterată a conștienței în care orice om se poate regăsi la un moment dat. Acesta poate face gesturi, poate vorbi sau scrie lucruri fără ca ulterior să își aducă aminte când a făcut aceste acțiuni. Adică sunt lucruri care nu necesită prezența complet conștientă a subiectului”. Cu alte cuvinte, când o persoană meditează și își golește mintea de alte idei, îi pot apărea spontan gânduri răzlețe, imagini sau chiar simboluri pe care cel în cauză le poate considera ca venind de la o entitate superioară. Este exact același proces prin care mulți artiști sau muzicieni îl numesc inspirație. Dar, în timp ce există destui escroci în domeniu, există și oameni care chiar cred sincer în capacitatea lor de a stabili contacte cu entitățile lumii de dincolo.