Main menu

header

825 17 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Pentru cei care au experimentat cumpărarea unui obiect și apoi, odată dus acasă, au trăit declanșarea unor evenimente de rău augur, încărcătura malefică a obiectelor este un adevăr. Pentru ceilalți, poveștile unor astfel de piese pot fi relevante.

„Urșii polari mi-au spus să mă sinucid”

Pictați în anul 1864 de Edwin Henry Landseer, ascunși în interiorul Universității din Londra, urșii polari din acest tablou au o reputație îngrozitoare. De-a lungul timpului s-a considerat că acei studenți care se află în dreptul tabloului pică sigur examenele, un tânăr și-a luat zilele lăsând un bilet de adio în care afirma că „urșii polari mi-au spus să mă sinucid” și, în general, studenții nu se pot concentra și au tot felul de manifestări de rău fizic - transpirații, vedenii, amețeli, incapacitate de a se concentra - în fața priveliștii celor două fiare ospătându-se din trupurile unor exploratori.

Păpușa Letta, închisoare pentru un mic suflet

Creată în urmă cu peste 200 de ani pentru un băiețel, păpușa Letta i-a fost fatală, spun legendele. Într-o zi, copilul s-a înecat, iar păpușa îi ține de atunci în captivitate micul suflet nevinovat. Jucăria a devenit atât de faimoasă și a provocat atâtea nenorociri, încât este obiect de circ. Actualul proprietar, Kerry Walton, o plimbă prin bâlciuri prin toată țara și sperie cu ea vizitatorii și turiștii care încă nu au aflat că păpușa este posedată.

Stejarul în lanțuri

825 17 3Cândva, contele de Shrewsbury se întorcea pe proprietatea sa, trecând prin Alton, Staffordshire, Anglia. Caleașca a fost oprită de o femeie sărmană, care cerșea. Atunci când nobilul a repezit-o, bătrâna i-a „urat” ca pentru fiecare creangă căzută din stejarul aflat pe marginea drumului, contelui să-i piară un membru al familiei. În acea noapte, blestemul s-a împlinit. Atunci, Shrewsbury a dat ordin ca stejarul să fie înlănțuit, astfel încât să nu mai piardă nicio ramură. Mărețul arbore este și azi în lanțuri, dând fiori trecătorilor care cred în blesteme ancestrale.

Portretul stăpânei de sclavi

825 17 4Delphine LaLaurie era o renumită stăpână de sclavi din New Orleans, o celebritate recunoscută pentru răutatea sa extremă. În anul 1990, rezidenții unui bloc de apartamente ridicat pe locul în care se spune că pe vremuri exista o cameră groaznică, în care malefica Delphine își tortura sclavii din plăcere, s-a decis o înfrumusețare a imobilului. S-a comandat un portret al femeii și apoi vecinii au avut de îndurat atât de multe întâlniri neplăcute cu fantoma teribilei Delphine încât au înfășurat pictura într-o pânză și au depozitat-o la loc sigur.

Registrul bântuit

825 17 5După ce a fost demolat magazinul Shorland Fooks, din Brighton, Anglia, proprietarul Tony Benyovits a scos din zidul clădirii un vechi registru, pe care l-a dus acasă, în Maidstone. La scurt timp, familia lui Benyovits a început să fie victimă a unor serii de evenimente paranormale violente. Într-o zi, unul dintre spiritele care terorizau familia i-a ordonat fiicei lui Benyovits, Josephine, să ducă imediat registrul la locul de unde fusese luat, înainte de a se împlini un secol de când fusese făcută prima însemnare. Pentru a-și regăsi liniștea din sânul familiei, Benyovits a donat registrul proprietății care are renumele de cea mai bântuită din Brighton: Preston Manor.