Main menu

header

825 14 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Steaua Alpha Draconis, cunoscută și sub numele de Thuban, este situată la aproximativ 270 de ani-lumină distanță, în constelația nordică Draco. Nu e stea foarte strălucitoare, dar Alpha Draconis şi-a dobândit faima dintr-un rol istoric pe care l-a jucat în urmă cu aproximativ 4.700 de ani, încă de pe vremea când primele piramide erau construite în Egipt. Astronomii care folosesc datele de la satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey) de la NASA au fost surprinși când au descoperit că steaua strălucitoare Alpha Draconis și companionul ei au parte de eclipse reciproce.

Ar fi necesitat instrumente cel puțin egale ca performanță cu cele folosite în prezent

Piramida lui Keops, supranumită şi „Marea Piramidă de la Giza”, este una dintre Cele Șapte Minuni ale Lumii Antice. Însă atât construcția ei, cât și a celorlalte piramide a rămas un mister până în zilele noastre. Dr. Donald Redford, un titan specializat în studiul piramidelor, a sugerat în unul dintre documentarele sale că pentru a construi Marea Piramidă de la Giza au muncit între 20.000 şi 30.000 de persoane, iar construcția ar fi durat peste două decenii. Zahi Hawass, celebru curator egiptolog, a susținut în repetate rânduri că piramidele ar fi fost construite de extratereștri sau, în cel mai bun caz, de o supercivilizație. Pe ideea extratereștrilor a mers și dr. Alaaeldin Shaheen, şeful Departamentului de arheologie al Universităţii din Cairo. Cei doi susțin că este puțin probabil ca vechii egipteni să fi construit masivele blocuri de piatră, chiar și timp de 20 de ani, numai cu ajutorul tehnologiilor de care dispuneau la acea vreme. Extracția, tăierea, transportul și introducerea acestor blocuri masive de piatră de câteva tone ar fi necesitat instrumente cel puțin egale ca performanță cu cele folosite în prezent. În susținerea ideii că piramidele au fost ridicate de extratereștri s-a invocat și faptul că cele trei piramide de pe câmpia Giza sunt alineate similar stelelor din „centura” lui Orion. Centura lui Orion este formată din trei stele foarte luminoase, aproape perfect aliniate, ușor de recunoscut cu ochiul liber atunci când cerul este înstelat: Alnitak (Zeta Orionis), Alnilam (Epsilon Orionis) și Mintaka (Delta Orionis).

Ar fi fost ridicate de supraviețuitorii de pe continentul Atlantida

825 14 2Edgar Cayce, un medium de origine americană, care era înzestrat cu harul de a oferi informații neștiute despre trecutul îndepărtat al omenirii, dar și să prezică viitorul, a afirmat în scrierile sale că marile piramide din Giza sunt vechi de cel puțin 12.000 de ani și că au fost construite nu de egipteni, ci de supraviețuitorii de pe continentul Atlantida. Cayce susținea că acest continent s-a scufundat în Oceanul Atlantic, într-un mare cataclism. Supraviețuitorii ar fi fugit și în Egipt, unde au pus umărul la construirea piramidelor. De asemenea, Cayce a prezis că sub Marele Sfinx de la Giza (reprezentarea unei creaturi mitice cu corp de leu și cap de femeie) s-ar afla o vastă bibliotecă care cuprinde manuscrise despre Atlantida. Această bibliotecă de înregistrări așteaptă să fie descoperită atunci când omul este gata să înțeleagă cunoștințele care le conține. Egiptenii antici erau astronomi pricepuți, urmărind regulat cerul și diverse obiecte cerești. Cercetările anterioare au relevat faptul că un papirus egiptean, cunoscut sub numele de Cairo 86637, este cel mai vechi document istoric care prezintă mişcările unei stele variabile, Algol. S-a confirmat faptul că egiptenii antici știau despre variabilitatea lui Algol cu 3.000 de ani înainte de astronomii occidentali.

Câtă forţă de muncă ar fi fost necesară

în 1996, Stuart Kirkland Weir a scris un articol în Cambridge Archaeological Journal despre energia necesară pentru construirea piramidelor. Era, pur şi simplu, un studiu despre Timp şi Mişcare. El a determinat câtă energie putea furniza o singură persoană într-o zi şi câtă energie potenţială se afla în cele vreo şapte milioane de tone de piatră. Prin energie potenţială înţelegea acea energie suplimentară pe care un obiect o dobândeşte atunci când este ridicat deasupra nivelului solului. Astfel, el a calculat că, în termeni de zile-muncă, Marea Piramidă ar fi necesitat cam 10 milioane de persoane pe zi, sau 1.250 de persoane timp de vreo 8.400 de zile, adică 23 de ani. Dacă ţinem cont de sărbători, accidente şi de fricţiunile inerente, o forţă de muncă de opt ori mai mare (să spunem 10.000 de oameni, adică mai puţin de 1% din populaţia Egiptului în acele vremuri), muncind timp de un sfert de secol. Marea piramidă a lui Khufu, de la Giza, construită pentru a adăposti trupul faraonului care a domnit aproximativ între 2590 şi 2567 î.Hr. era, iniţial, înaltă de aproximativ 146 m, adică înălţimea unui zgârie-nori de 45 de etaje. Cele 2.300.000 de blocuri de piatră care o alcătuiesc sunt aşezate pe o bază cu suprafaţa de 5,3 ha - fiecare latură având cam 230 m lungime. Fiecare bloc de piatră are un volum de 1 metru cub, cântărind câteva tone. Judecând la nivelul acelor ani de când datează piramidele, e aproape imposibil de crezut că acestea ar fi putut reprezenta opera oamenilor.

Rolul primei eclipse a fostei Stele Polare

825 14 3Astronomii sugerează că este posibil ca prima eclipsă a fostei Stele Polare să fi jucat un rol esențial în construirea piramidelor din Egipt. În urmă cu aproximativ 4.700 de ani, Steaua Thuban era Steaua Polară. Ea apărea drept cea mai apropiată stea de Polul Nord al axei rotative a Pământului, punctul în jurul căruia toate celelalte stele par să se rotească în mișcarea lor nocturnă. Astăzi, rolul de Stea Polară este jucat de Polaris, o stea mai strălucitoare în constelația Ursa Minor. Schimbarea s-a întâmplat deoarece axa rotativă a Pământului execută o mişcare ciclică de 26.000 de ani, numită precesia echinocţiilor, care modifică încet poziția pe cer a polului de rotație. Thuban este de fapt o pereche de stele, iar steaua mai mare din pereche este de peste patru ori mai mare și mai caldă decât Soarele. Temperatura de suprafață a stelei mai mari este de aproximativ 10.000 de grade Celsius. Companionul ei, de cinci ori mai slab ca şi luminozitate, are cel mai probabil jumătate din dimensiunea primei stele și este cu 40% mai cald decât Soarele. Studiile anterioare au sugerat că Thuban are mici schimbări de luminozitate, care durează circa o oră, sugerând posibilitatea ca steaua cea mai strălucitoare a sistemului binar să pulseze. Eclipsele sunt scurte și durează doar șase ore, astfel încât observațiile de pe Pământ se pot pierde cu ușurință.

Egiptenii ar fi fost ajutaţi în realizarea acestora de extratereştrii de pe steaua Alpha Draconis

Faraonii Egiptului ar fi fost descendenţi ai extratereştrilor?

Există o teorie ezoterică ce spune că în vremuri demult uitate, extratereştrii din constelaţia Draco (posibil Steaua Alpha Draconis) au venit pe Terra şi i-au ajutat pe egipteni să construiască celebrele piramide. Totodată, se mai spune că faraonii Egiptului ar fi fost chiar descendenţi ai extratereştrilor. Mulți oameni de știință cred că egiptenii antici s-au bazat pe Steaua Polaris pentru a-și alinia piramidele într-o direcție nord-sud, cu o precizie de până la 0,05 grade. Cu toate acestea, întrucât înclinarea axei Pământului s-a schimbat în timp, la fel s-a întâmplat și cu pozițiile stelelor. Aşa că e posibil ca vechii egipteni să se fi bazat pe Steaua Alpha Draconis şi companionul ei, atunci când au construit piramidele.