de Cătălina Tăgârţă
Petrişor este o minune de copil, cu părul blond, ondulat şi ochii precum murele. E vesel, simpatic foc, însă pe fişa sa medicală stă scris un diagnostic crunt, ce i-a fost pus încă de la naştere: tetrapareză spastică cu elemente extrapiramidale şi microcefalie. Înţelegeţi, aşadar, disperarea părinţilor, care sunt dispuşi să facă tot posibilul pentru a-şi vedea micuţul sănătos.
S-a născut prematur
„Din cauza unei infecţii pe care am contactat-o din spital şi a unor complicaţii ce au apărut pe timpul sarcinii, Petrişor s-a născut prematur, la numai 30 de săptămâni, adică mai puţin de şapte luni. Eram în culmea fericirii că voi deveni mămică, mai ales că înainte pierdusem câteva sarcini, dar nu m-am gândit niciodată că aşa ceva avea să mi se întâmple mie. Mă vedeam deja cu bebeluşul acasă, sănătos şi voinic, însă diagnosticul medicului, tetrapareză spastică, a dat peste cap planurile întregii familii”, îşi aminteşte Liliana, mămica puştiului în vârstă de 1 an şi jumătate. Cu toate acestea, boala nu a schimbat un singur lucru: sentimentele părinţilor faţă de copilul lor. Aceştia şi-au propus să meargă „până în pânzele albe” pentru a-l face bine pe micuţ.
Are probleme de echilibru şi de vedere
În prezent, băieţelul are probleme de echilibru, vederea este foarte slabă şi, fiindu-i afectat nervul optic, s-a ales şi cu strabism. În plus, de mers în picioare nici nu încape vorbă. Plimbările în parc au fost înlocuite în cazul lui Petrişor cu cele la spital, iar cei mai buni prieteni pentru el în acest moment sunt asistentele şi medicii care încearcă să-l facă bine. Încă de la naştere a făcut kinetoterapie pentru recuperare atât la spital, cât şi acasă, însă pentru a se face bine este nevoie de mult mai mult. „Recuperarea în cazul unei astfel de boli este foarte costisitoare şi de lungă durată, iar noi nu mai avem posibilitate financiară să continuăm. Cel mai mare vis al meu este să-mi văd copilul sănătos. Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi, nu ne lăsaţi să ne oprim aici”, ne-a rugat cu lacrimi în ochi mămica lui Petrişor. Orice ajutor este binevenit.
Petrişor a făcut mari progrese datorită şedinţelor de kinetoterapie, iar acum reuşeşte să stea susţinut în mânuţe, să strângă pumnul sau să stea câteva secunde în şezut. Şedinţele făcute acasă, cu personal specializat, îi costă pe părinţii lui Petrişor 200 de lei săptămânal. În plus, copilul va pleca în curând la un centru de recuperare din Sibiu pentru care se vor achita, pentru început, 300 de euro. Liliana Roşca, mama lui Petrişor, s-a documentat însă şi a aflat că în Budapesta există un centru de recuperare excelent, însă numai internarea costă 2.000 de euro. În prezent, nu se pune problema unei operaţii, deoarece mai este nevoie de alţi câţiva ani de recuperare intensă.
Unde se pot face donaţii
Persoanele care vor să-l ajute pe micuţul Ioan Petrişor Roşca pot dona bani în contul RO37BRDE410SV12726444100, deschis la BRD Agenţia Piaţa Romană Bucureşti, în lei, pe numele Roşca Liliana. Orice ajutor, cât de mic, poate fi de folos.